Logo image
Logo image

7 luonnollista tapaa torjua psoriasista

3 minuuttia
Jos sinulla on mahdollisuus uida meressä, voit huomata, kuinka merivesi auttaa torjumaan psoriasista sekä tekee hiuksista ja ihosta terveemmät.
7 luonnollista tapaa torjua psoriasista
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Psoriasiksen torjuminen voi tuntua mahdottomalta tehtävältä. Psoriasis on ihon sairaus, joka aiheuttaa punoitusta, hilseilyä, tulehtuneisuutta ja kipua tai kutinaa tietyillä kehon alueilla. Näitä kohtia ovat esimerkiksi kyynärpäät, polvet ja päänahka.

Ne, jotka psoriasiksesta kärsivät, tietävät miten sairaus näyttäytyy: ihosolujen uusiutuminen tapahtuu hyvin nopeasti, ja siksi niitä kerääntyy ihon pintaan, jossa ne aiheuttavat aiemmin mainittuja epämiellyttäviä seurauksia. Psoriasiksen torjuminen tuntuu joskus toivottomalta.

Tämänkertaisessa artikkelissamme haluammekin kertoa seitsemästä hyvin tehokkaasta luonnollisesta keinosta torjua psoriasista. Jatka lukemista, jos tämä sairaus on vaiva, josta sinä itse tai läheisesi kärsitte!

Psoriasiksen torjuminen näiden 7 luonnollisen keinon avulla

1. Elimistön puhdistaminen: detox-dieetti

Some figure

 

Jos sinulla on psoriasis, ihossasi on liikaa myrkyllisiä aineita. Siksi onkin hyvin tärkeää, että ainakin kerran vuodessa puhdistat maksasi, munuaisesi ja suolistosi. Nämä ovat ne elimet, jotka ovat vastuussa myrkyllisten aineiden poistamisesta kehostasi. Puhdas ruokavalio on siis a ja o kun kyseessä on psoriasiksen torjuminen. Tämä auttaa ihoasi, jotta se ei joutuisi kantamaan yhtä suurta taakkaa.

Voit löytää monen tyyppisiä ravinnelisiä (yrttiteetä, siirappeja ja niin edelleen) luontaistuotekaupoista, ja niiden avulla voit puhdistaa elimistöäsi tehokkaasti. Valitse sellainen tuote, joka sopii parhaiten omaan elämäntyyliisi.

Erittäin tärkeä seikka puhdistusta tehdessä on runsas vedenjuonti koko päivän mittaan, ja etenkin tyhjään vatsaan. Näin voit pitää suolistosi hyvin toimivana.

Puhdistus voi kestää 2 viikosta kuukauteen, ja ihanteellista olisi, jos tekisit yhden puhdistuksen keväällä ja yhden syksyllä.

2. Hallitse suolistoasi

Suolisto on elinjärjestelmä, joka on hyvin tiiviisti yhteydessä ihoon ja vastustuskykyyn, ja siten suolisto vaikuttaa suoraan psoriasikseenkin. Tämän vuoksi sinun täytyy olla tietoinen kaikista suoliston häiriöistä, joista saatat mahdollisesti kärsiä.

Jos niitä ilmenee omalla kohdallasi, mieti, mikä hoito olisi itsellesi kaikkein sopivin. Seuraavassa on ehdotuksia erilaisiin vaivoihin.

 • Ummetus: liotettuja pellavansiemeniä ja chia-siemeniä sekä kuivatettuja luumuja, kiivihedelmää, omenoita kuorineen ja merivettä.
 • Ripuli: vihreä tee, hiiltä kasvilähteistä sekä valkoinen ruoanlaittoon tarkoitettu savi.
 • Jos sinulla on välillä ummetusta ja välillä ripulia, kokeile näitä: kuzu, psyllium husk, agar agar.

3. Vältä maitotuotteita ja gluteenia

Some figure

 

Psoriasiksen torjuminen on läheisessä yhteydessä myös sen kanssa mitä syöt, ja tämä liittyy etenkin ruoka-aineallergioihin.

Ne, joilla on psoriasista, saattavat jopa kärsiä jostain ruoka-aineallergian tietämättään, sillä oireet saattavat sekoittua muihin oireisin. Näitä oireita voivat olla esimerkiksi migreeni, päänsäryt, huono ruoansulatus, suoliston ongelmat, ahdistus ja monet muut ongelmat.

Tavallisimmat ruoka-aineallergiat ovat gluteeniallergia (gluteenia löytyy viljoista, kuten esimerkiksi vehnästä) ja laktoosi-intoleranssi (laktoosia löytyy maidosta). Me suosittelemme, että jättäisit nämä tuotteet kokonaan pois ruokavaliostasi kuukauden ajaksi, jotta voisit tarkastella, paraneeko tilanteesi.

4. Annoskoon hallinta

Joillakin ihmisillä psoriaksen hallinta helpottuu huomattavasti, jos he noudattavat tätä pientä vinkkiä: annosten koon pienentäminen.

Tämä tarkoittaa sitä, että et syö sen enempää kuin sinun tarvitsee. Sen sijaan lopetat heti kun olet päässyt siihen pisteeseen, että voisit ottaa lisää, mutta tunnet itsesi jo kylläiseksi.

Yksi keino tämän saavuttamiseksi on se, että teet uuden aterian joka päivä joko yhdistämällä erilaisia ruokia tai siten, että valitset yhden ainoan aineksen ja syöt ainoastaan sitä, mitä lautasellasi on.

Syö myös hitaasti, pureskele kunnolla, ja maistele jokaista suupalaasi. Jälkikäteen voit sitten nauttia jonkin ruoansulatuksen toimintaa edistävän teen.

5. Käytä hyödyksesi meriveden loistavat ominaisuudet

Merivesi voi olla mahtava apu sekä paikallisesti että suun kautta nautittuna. Jos sinulla on siis mahdollisuus uida meressä, tulet huomaamaan, että tämä vesi vaikuttaa positiivisesti monella tapaa: se auttaa hillitsemään psoriasista sekä parantaa muun muassa hiustesi kuntoa.

Jos tämä ei kuitenkaan ole vaihtoehto siellä, missä asut, voit hankkia merivettä ja laittaa sitä paikallisesti ihollesi spray-pullon avulla ainakin kerran päivässä.

Voit myös ostaa merivettä ruoanlaittoa varten (sitä myydään joissakin hyvin varustelluissa ruokakaupoissa), ja se voi korvata aterioissasi suolan.

6. Lakritsikylvyt

Kun sinun tarvitsee käyttää jotakin tehokkaampaa apua psoriasiksen hoidossa, voit valmistaa kylvyn, jossa on tiivistettyä lakritsaa. Sillä on tulehtuneisuutta hillitseviä ja kipua poistavia vaikutuksia elimistössä, ja itse asiassa lakritsi tunnetaan luonnollisena kortisonina.

Veden tulisi olla kuumaa, mutta ei kuitenkaan epämukavaa, ja sinun tulisi lillua kylvyssä ainakin puolen tunnin ajan.

7. Ravinnelisät ja psoriasiksen torjuminen

On olemassa kolmea pääasiallista ravinnelisää, jotka ovat aina tehokkaita apuja psoriasiksen hoidossa:

 • Oluthiiva: Tämä on mahtava puhdistaja ihoa ajatellen, ja siinä on runsaasti vitamiineja ja mineraaleja.
 • Pellavansiemenöljy: Tämä kasvisöljy sisältää runsaasti elintärkeitä rasvahappoja.
 • Nokkonen: Tällä yrtillä on kyvykkäitä puhdistavia vaikutuksia iholla. Sitä voi nauttia tuoreena tai kuivattuna, ja sitä voi ostaa kapselien muodossa ja teenä.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000434.htm
 • VV.AA. (2013).Medicinal plants used in treatment of inflammatory skin diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834722/
 • VV.AA. (2005). Técnicas de relajación y autocontrol emocional. https://www.redalyc.org/pdf/1800/180019787003.pdf
 • VV.AA. (2014).Immunomodulatory Mechanisms of Action of Calcitriol in Psoriasis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3969668/
 • VV.AA. (2001).Saline Spa Water or Combined Water and UV-B for Psoriasis vs Conventional UV-B. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/478467
 • VV.AA. (2018).Glabridin, an isoflavan from licorice root, ameliorates imiquimod-induced psoriasis-like inflammation of BALB/c mice. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567576918301620?via%3Dihub

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.