Logo image
Logo image

5 smoothieta ummetusta vastaan

3 minuuttia
Muista, että suurin osa hedelmän kuiduista sijaitsee sen kuoressa. Eli aina kun mahdollista, sinun tulisi käyttää smoothiessa hedelmä kuorineen, jotta saat siitä kaiken hyödyn irti.
5 smoothieta ummetusta vastaan
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

On olemassa monia keinoja, joiden avulla voit taistella ummetusta vastaan luonnollisesti, mutta yksi helpoimmista keinoista on syödä päivittäin sellaisia sinulle mieleisiä ruokia, jotka edistävät suoliston toimintaa.

Tässä artikkelissa opetamme sinua tekemään herkullisia smoothieita, joita voit nautiskella pitkin päivää edistääksesi suoliston toimintaa ja taistellaksesi ummetusta vastaan, ja lisäksi ne sisältävät myös monia muita terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia.

Hoida ummetusta smoothiella

Vaikka sekä luonnolliset mehut että smoothiet ovat molemmat terveellisiä ja tarjoavat runsaasti vitamiineja ja mineraaleja, tulisi sinun valita smoothie, mikäli haluat taistella ummetusta vastaan. Tämä johtuu siitä, että smoothiet pitävät sisällään myös hedelmän kuoria, joita ei yleensä mehuista löydy.

Samasta syystä smoothiet tekevät myös olosi kylläiseksi, ja voitkin nauttia sellaisen aamiaiseksi tai välipalaksi. Smoothie on herkullinen ja terveellinen tapa välttää ylimääräisten sokereiden ja valkoisen jauhon syömistä.

Makeuta hunajalla

Jos kaipaat smoothieihisi pientä lisämakeutta, älä käytä terveydelle haitallista valkoista sokeria, vaan kokeile sen sijaan luonnollista makeuttajaa, joka sisältää laksatiivisia ominaisuuksia – akaasiahunajaa. Mikäli et onnistu löytämään juuri kyseistä hunajaa, mikä tahansa muukin, luonnollisista aineista valmistettu hunaja tai siirappi sopii makeuttajaksi.

Hunajapisara
Kefiriä ja kuivattuja luumuja

Kefir on tietyn tyyppinen hapatettu jogurtti, joka pitää sisällään kaikki jogurtin hyödyt, sekä joitakin muita hyviä ominaisuuksia. Se sulaa ruoansulatuksessa helposti, sillä se sisältää vähemmän laktoosia ja edesauttaa myös hyvien suolistobakteerien kasvua. Voit ostaa kefiriä ruokakaupoista tai valmistaa sitä itse hapatetusta maidosta.

Sen lisäksi, että kuivatut luumut sisältävät paljon kalsiumia ja ovat näin loistava keino ehkäistä osteoporoosia, ne sisältävät myös paljon kuituja, ja niitä onkin vuosisatojen ajan pidetty parhaina hedelminä ummetuksen hoitoon. Jos mahdollista, liota luumuja vedessä yön yli.

Marjasmoothiemuki
Kauraa ja taateleita

Toisin kuin riisijuoma, joka saattaa aiheuttaa joillekin ummetusta, kaurajuoma sisältää paljon tietynlaista kuitua, joka edesauttaa suolen tervettä toimintaa. Tässä smoothiessa voit käyttää valmista kaurajuomaa tai voit valmistaa sitä kotona niin, että annat ruokalusikallisen kaurahiutaleita liota vedessä muutamia tunteja.

Taatelit, kuten useat muutkin kuivatut hedelmät, pitävät sisällään paljon kuituja ja reippaasti energiaa, joten ne ovat loistava valinta aamun smoothieeseen.

Kaura antaa juomalle kermaisan koostumuksen, kun taas taatelit tuovat makeutta.

Omenaa ja kiiviä

Omenaa on pitkään käytetty sekä ummetuksen että ripulin hoitoon. Omenan salaisuus on sen kuori, joka sisältää suurimman osan hedelmän kuiduista. Mutta mikäli aiot syödä kuoren, pidä huolta siitä, että omena on kasvatettu luonnonmukaisesti ilman torjunta-aineita.

Tässä smoothiessa voit käyttää omenan joko raakana tai keittää sitä hetken, jolloin siitä tulee maukkaampi.

Kiivi tulisi syödä tyhjään vatsaan, jotta sen sisältämät laksatiivit vaikuttaisivat kaikkein tehokkaimmin.

Jogurttia ja viikunoita

Jos et onnistu löytämään kefiriä, jogurtti on hyvä vaihtoehto, vaikkei se sisälläkään aivan yhtä paljon hyviä entsyymejä. Yritä käyttää mahdollisimman luonnollista jogurttia, joka ei sisällä lisättyjä makeutusaineita eikä teollisia väri- tai makuaineita.

Viikunat, niin tuoreina kuin kuivattuinakin, sisältävät runsaasti kuituja ja tuovat luonnollista makeutta tähän herkulliseen smoothieeseen.

Smoothie ummetusta vastaan
Hasselpähkinöitä ja pellavansiemeniä

Lopuksi haluamme korostaa pähkinöiden ja siementen merkitystä, sillä ne sisältävät paljon kuituja, ja niitä voi hyvin lisätä kasviperäisten maitojen joukkoon makua antamaan.

Hasselpähkinät auttavat myös säännöstelemään verensokerin tasoa.

Joistakin erikoiskaupoista tai hyvin varustelluista ruokakaupoista voit löytää hasselpähkinäjuomaa, joka maistuu herkulliselle ja sopii hyvin yhteen kaakaojauheen kanssa.

Tätä smoothieta varten anna pellavansiementen liota vedessä yön yli. Voit myös lisätä liotukseen käyttämäsi veden smoothien sekaan, jos haluat.

Suosittelemme sinua lisäämään kourallisen pähkinöitä ja teelusikallisen pellavansiemeniä jokaiseen tekemääsi smoothieeseen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.