Graviola stimuloi vastustuskykyä ja suojaa maksaa

Graviola stimuloi vastustuskykyä ja suojaa maksaa

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Graviola (annona muricata) tunnetaan englanninkielessä soursop-hedelmänä ja espanjaksi guanabana-hedelmänä. Se sisältää runsaasti ravintoaineita, jotka ovat hyödyllisiä elimistön toiminnalle. 100 grammaa graviolaa sisältää kolmanneksen suositellusta päivittäisestä C-vitamiinimäärästä ja auttaa samalla neutralisoimaan vapaita radikaaleja.

Graviola on Amazonin sademetsässä kasvava ainavihanta puu, jonka hedelmästä on monia hyötyjä keholle. Hedelmä on suuri ja sen happaman makeaa valkoista hedelmälihaa voi haukata suoraan tai siitä voi valmistaa hedelmäjuomia ja sorbettia. Se soveltuu myös leivontaan.

Tropiikin alueella asuneet mesoamerikkalaiset kasvattivat graviolapuuta aikoinaan ja käyttivät puusta kaikki osat: lehdet, siemenet ja hedelmät. Graviolapuulla ehkäistiin ja hoidettiin monia erilaisia sairauksia.

Graviolahedelmästä valmistettuja uutteita, jauheita ja kapseleita on nykyään saatavilla ympäri maailmaa netti- ja luontaistuotekaupoista. Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin hedelmän vaikutuksiin ja siihen, miten sitä kannattaa hyödyntää ruokavaliossa.

Graviolan ravintosisältö

Graviola on mahtava C-vitamiinin lähde. C-vitamiinilla on tärkeä osa vastustuskyvyn tehokkuuteen ja tautien ehkäisyyn.

Lisäksi graviola sisältää monia B-vitamiineja (B1, B2, B3, B5 ja B6), sekä rautaa, magnesiumia ja kaliumia. Hedelmästä löytyy myös pienemmissä määrissä aminohappoja, asetogeenejä, alkaloideja ja glukosiideja.

Kaikki nämä yhdisteet tekevät hedelmästä tehokkaan antikarsinogeenisen ruuan. Graviolapuun lehdistä uutetun valmisteen on todettu ehkäisevän karsinogeenisten solujen syntymistä ja leviämistä.

Kaiken tämän lisäksi graviola edesauttaa ruuansulatuksen toimintaa, kohentaa suoliston bakteerikantaa ja suojelee maksaa.

soursop

Graviola ja vastustuskyky

Graviolan sisältämät ainesosat auttavat tehostamaan kehon immuunipuolustuksen reaktioita ja vähentämään virusperäisiä tulehduksia ja sairauksia.

Vaikutus johtuu korkeasta C-vitamiinin määrästä, joka toimii vahvana antioksidanttina. Antioksidantit torjuvat vapaiden radikaalien aiheuttamia haittavaikutuksia, jotka heikentävät vastustuskykyä, aiheuttavat muutoksia solutasolla ja nopeuttavat ikääntymistä. Vapaita radikaaleja päätyy elimistöön käyttämistämme kemikaaleista (esim. kosmetiikka), lääkkeistä, saasteista ja ravinnosta.

100 grammaa graviolaa sisältää jopa 20 milligrammaa C-vitamiinia, joka on yksi kolmasosa suositellusta 60 mg päiväannoksesta.

Graviola suojaa maksaa

Graviolan säännöllinen nauttiminen on terveellinen tapa tukea maksan ja sappirakon toimintaa.

Antioksidantit auttavat puhdistamaan maksaa ja tehostavat sappirakon toimintaa. Kun sappirakko toimii normaalisti, se avittaa ruuansulatusta ja maksan toimintaa.

Graviola suojaa luita ja ehkäisee osteoporoosia

luukato

Herkullinen graviola sisältää fosforia ja kalsiumia, joista kumpikin on tärkeä ravintoaine luustolle ja hampaille. Osteoporoosi eli luukato iskee etenkin vaihdevuodet ohittaneisiin naisiin ja vaikuttaa vakavasti elämänlaatuun.

Suomessa on noin 300 000 henkilöä, joilla on osteoporoosi. Vaikka osteoporoosi on yleisintä ikääntyneillä, voi osteoporoosia esiintyä kaikenikäisillä naisilla ja miehillä. Suurin riski sairastua osteoporoosiin on vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Estrogeenituotannon hiipuminen vaihdevuosi-iässä kiihdyttää luumassan menetystä. Miehillä luumassa pienenee hitaammin.

Graviolan nauttimista suositellaankin eritoten vanhemmille naisille, jotka tarvitsevat lisää kalsiumia ruokavalioonsa. 

Graviola on antikarsinogeeninen ruoka

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että graviola sisältää antioksidantteja ja yhdisteitä, joilla voi lievittää syövän oireita. Graviolaa voikin käyttää osana syövän kotihoitoa. Muista kuitenkin, että syövän hoidossa on ehdottoman tärkeää seurata lääkärin kanssa sovittuja hoitoja, ja että graviola ei voi parantaa syöpää tai vaikuttaa sen etenemiseen.

Graviolan lehdestä uutettu hoito voi lievittää seuraavia syöpäsairauksia:

Graviolan käytöllä ei ole todettu olevan negatiivisia haittavaikutuksia, eikä se vahingoita terveitä soluja. Se sopii siis nautittavaksi syöpähoitojen yhteydessä.

Graviola antaa lisäenergiaa

Graviolaa nauttimalla saat paljon terveellistä, luonnollista energiaa. Vaihda energiajuomat graviolamehuun ja tunnet olosi energiseksi ja virkeäksi aamusta iltaan. Älä nauti paljon lisättyä sokeria ja stimulantteja sisältäviä energiapatukoita tai virvoitusjuomia, sillä ne ovat elimistölle haitallisia.

Graviolan energisoiva vaikutus johtuu sen sisältämästä fruktoosista, luonnollisesta makeutusaineesta, jota löytyy hedelmistä ja marjoista. Fruktoosia ei kuitenkaan tule käyttää liikaa vain sen takia, että se on luonnollinen sokeri. “Kaikkea kohtuudella” on hyvä ohjenuora kaikkien ruoka-aineiden käyttöön.

Graviola suojelee hermostoa

soursophedelmä

Graviolan sisältämät B-vitamiinit parantavat verenkiertoa ja suojaavat hermostoa vaurioilta.

B2-vitamiini parantaa hermoston toimintaa ja tukee sydämen toimintoja – tämä ehkäisee sydänsairauksien kehittymistä ja sydämen ylirasittumista.

Graviolaa on silloin tällöin saatavilla eksoottisista ruokakaupoista, mutta parhaiten siihen pääsee käsiksi jauheena ja uutteena. Lisää sitä ruokavalioosi ja nauti herkullisen hedelmän mukanaan tuomista terveysvaikutuksista.

Graviola soveltuu koko perheen käyttöön, sillä hedelmän suuri koko riittää jaettavaksi ja sen maku sopii moniin eri resepteihin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sorice A., Guerriero E., Capone F., Colonna G., et al., Ascorbic acid: its role in immune systema and chronic inflammation diseases. Mini Rev Med Chem, 2014. 14 (5): 444-52.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta anlaysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.
  • Saedisomeolia A., Ashoori M., Riboflavin in human heath: a review of current evidences. Adv Food Nutr Res, 2018. 83: 57-81.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.