Nämä asiat tuhoavat vastustuskykysi

Monet ruuat ruokavaliossasi voivat vaikeuttaa immuunijärjestelmän toimintaa.
Nämä asiat tuhoavat vastustuskykysi

Viimeisin päivitys: 21 marraskuuta, 2018

Heikentynyt puolustusjärjestelmä voi aiheuttaa monia terveyshaittoja ja altistaa sairauksille. Mutta tiedätkö, mitkä asiat vaikuttavat haitallisesti puolustusjärjestelmän toimintaan?

Mikä puolustusjärjestelmä?

Kehon puolustusjärjestelmä on elimistön luonnollinen suoja tauteja vastaan. Puolustusjärjestelmä pitää kehon terveenä ja elossa ja estää taudinaiheuttajia synnyttämästä tulehduksia ja sairauksia. Puolustusjärjestelmän voi kuvitella klubin edustalla seisovina portsareina, jotka eivät päästä tiettyjä ihmisiä sisään. Emme selviäisi hengissä kovinkaan pitkään ilman toimivaa puolustusjärjestelmää, sillä se estää virusten, bakteerien ja sienten haitalliset vaikutukset. Huono immuniteetti vaikuttaa monella eri tavalla ihmisen kehon toimintaan.

Puolustusjärjestelmä on myös vastuussa siitä, että taudit eivät pääse leviämään, jos ne onnistuvat läpäisemään ensimmäiset suojamuurit. Puolustusjärjestelmä suojaa kehoa neutralisoimalla ja poistamalla haitalliset mikro-organismit.

Immuniteetti suojaa kehoa

 

Mitä tapahtuu, kun puolustusjärjestelmä ei toimi kunnolla?

Saatat jo aavistaa vastauksen tässä vaiheessa. Muutut alttiiksi sairauksille ja tulehduksille. Esimerkiksi HIV-potilaiden puolustusjärjestelmä ei toimi kunnolla, ja he sairastuvat herkästi erilaisiin infektioihin. HIV-potilaan immuunipuolustus heikkenee, sillä virus tuhoaa puolustusjärjestelmää. Tällöin pienikin flunssa voi muuttua hengenvaaralliseksi. Heikosti toimiva puolustusjärjestelmä ei pysty torjumaan ympäristön mikrobeja ja viruksia.

Jos kehon immuunipuolustus ei toimi kunnolla, ei keho pysty estämään bakteerien ja virusten haittavaikutuksia. Tästä johtuen voi kehittyä kroonisia sairauksia, jatkuvasti uusiutuvia tulehduksia ja paranemisvaikeuksia. Huono immuniteetti on suuri ongelma joka voi vaikeuttaa elämää huomattavan paljon.

Sairastut helpommin flunssaan ja muihin helposti leviäviin sairauksiin, ja kärsit muita todennäköisemmin myös virtsatietulehduksista, munuaisten tai maksan tulehduksista, niveltulehduksesta, HPV-tartunnasta, iho-ongelmista ja kynsisienestä.

bakteerit ja immuniteetti

 

Mitkä asiat heikentävät vastustuskykyä?

Vastustuskykyä heikentävät asiat voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään: ravinto, tunneperäiset seikat ja aktiviteetit.

Ravinto

“Olet mitä syöt” pitää pitkälti paikkansa. Monet päivittäin nauttimasi ruoka-aineet voivat olla haitallisia ja aiheuttaa vastustuskyvyn heikkenemistä. Etenkin seuraavat ruoka-aineet voivat olla haitallisia:

  • Valkaistut jauhot
  • Prosessoidut, sokeriset viljatuotteet
  • Lehmänmaito
  • Lisäaineet, säilöntäaineet ja väriaineet
  • Valkoinen sokeri
  • Makeiset
  • Tölkkiruoka, kakut ja keksit, ennalta valmistetut ja prosessoidut ruuat

Jos sairastelet usein, saatat hyvinkin nauttia liikaa tällä listalla esiintyviä ruokia.

Tunteet

Stressin lisäksi vastustuskykyyn vaikuttavat ahdistus ja hermostuneisuus. Kaikki nämä tunteet ovat haitallisia elimistön puolustusjärjestelmälle suurissa määrissä ja alentavat kehon kykyä puolustautua ja parantua taudeista. Tästä johtuukin se, että kun olet hermostunut, ahdistunut tai stressaantunut, sairastut herkemmin.

Stressaantuneisuus ja ahdistus liittyvät läheisesti myös edelliseen ryhmään. Keho kaipaa tietynlaisia ruokia kun sen toiminta on epätasapainossa, ja keho kaipaa erityisesti niitä ruokia, jotka ovat sille kaikkein haitallisimpia.

Masentuneena ihminen ei kaipaa omenaa, vaan mieli tekee sipsejä tai muita herkkuja. Stressi heikentää vastustuskykyä, joten yritä rentoutua säännöllisesti ja välttää liikaa hermostuneisuutta ja ahdistusta esimerkiksi töissä.

Kokeile rentoutusharjoituksia ja meditaatiota, sekä säännöllistä liikuntaa. Kaikki mukavat harrastukset tekevät mielestä levollisen, joten varaa aikaa myös mukaville puuhille ja ystävien näkemiselle.

Kaikilla meillä on ongelmia, mutta se mikä erottaa meidät toisistamme on se, miten suhtaudumme ongelmiimme.

kehon oma puolustusmekanismi

 

Aktiviteetit

Liikunnan vähäisyys liittyy läheisesti erilaisiin sairauksiin. Liikunnan puute ei johda pelkästään korkeaan kolesteroliin ja ylipainoon, vaan se aiheuttaa myös vakavampia ongelmia. Jos vietät päiväsi koneella istuen ja et harrasta liikuntaa ollenkaan, on aika laittaa keho liikkeelle vähintään 2 tuntia viikossa.

Kaksi tuntia viikossa ei ole suuri määrä liikuntaa, ja jo kahden tunnin positiivinen vaikutus kehossa on mittava. Jos vihaat salilla käymistä tai lenkillä huhkimista, voit helposti harrastaa pulssia nostattavaa liikuntaa myös kotioloissa. Netistä löytyy erilaisia treeniohjelmia, joita voi suorittaa minimaalisilla varusteilla kodin rauhassa. Tanssi on myös hyvä liikuntamuoto. Voit myös ostaa kuntopyörän tai muun sisäkuntoilulaitteen, jos koet sen sijoituksen arvoiseksi. Muista myös kiivetä portaita hissin ottamisen sijaan ja kävellä ruokakauppaan autolla ajamisen sijasta. Pienet teot kantavat pitkälle.

Miten voit vahvistaa puolustusjärjestelmää luonnollisesti?

Vastustuskykyä voi tehostaa omaksumalla muutamia terveellisiä tapoja. Nämä voivat auttaa pitämään puolustusjärjestelmän toimivana:

Syö terveellisesti

Hedelmät, kasvikset, täysjyvä, pähkinät ja palkokasvit tulisi lisätä osaksi päivittäistä ruokavaliota. Muista myös nauttia vähintään kaksi litraa vettä päivässä. Tee terveellisiä valintoja ruokakaupassa ja täytä jääkaappi ja ruokakaapit terveellisellä ruualla. Älä varastoi epäterveellisiä herkkuja.

Nuku hyvin

Uni on ehdottoman tärkeä osa tervettä vastustuskykyä. Nukkumalla kunnollista, syvää unta varmistat, että keho palautuu päivän jäljiltä ja lataa akut seuraavaa päivää varten. Ei ole olemassa yhtä kaikille sopivaa unimäärää, mutta yleisten suositusten mukaan aikuisten tulisi nukkua vähintään 7 tuntia yössä. Monet nukkuvat 6-8 tuntia yössä riippuen henkilökohtaisesta unentarpeesta. Uni auttaa kehoa uudistumaan ja säästämään energiaa seuraavaa päivää varten, uni pitää vastustuskyvyn terveenä.

Luonnonvalo

Jos työskentelet sisätiloissa keinotekoisten valojen alla, on hyvä idea lähteä lounastunnilla happihyppelylle lähipuistoon. Nauti luonnonvalosta aina kun mahdollista. Jos vain pystyt, kannattaa siirtää työpöytä ikkunan ääreen ja avata verhot. Älä käytä keinotekoista valoa kuin vasta illan hämärtyessä.

Elä optimistisesti

positiivisuus ja immuunijärjestelmä

 

Hymyily toimii terapian lailla. Hymy nostattaa mielialaa ja sitä suositellaan kroonisista sairauksista kärsivien hoidossa elämänlaadun parantamiseen. Hyväntuulisuus on tehokas vastakeino masennusta, stressiä ja ahdistusta vastaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.