Maksatulehduksen oireet ja luonnollinen hoito
Maksatulehdus – tai hepatomegalia – on sairaus, joka tulisi aina ottaa vakavasti. Se on kyseessä silloin, kun tämä äärimmäisen tärkeä elin tulehtuu ja kasvaa kooltaan. Maksatulehduksen oireet kannattaa opetella tunnistamaan, jotta osaat reagoida tilanteen mahdollisesti sattuessa omalle kohdallesi. Tässä artikkelissa kerromme siis maksatulehduksesta, sen oireista sekä siitä, mitä voit luonnontuotteiden avulla tehdä tulehduksen rauhoittamiseksi. Nämä neuvot auttavat sekä itseäsi että perhettäsi – jatka siis lukemista!
Miksi maksa saattaa tulehtua?
Kuten jo varmasti tiedät, maksa suorittaa perustavanlaatuisia ja elintärkeitä toimintoja elimistössämme. Se yhdistää vitamiineja, poistaa myrkyllisiä aineita, suodattaa, puhdistaa haitallisia elementtejä, tasapainottaa elimistön aminohappo- ja rasvatasoja, ynnä muuta. Toisin sanoen maksan tehtävät ovat äärimmäisen tärkeät koko terveytesi kannalta. Maksan hyvä toiminta on edellytys sille, että voisit toimia normaalilla tavalla sekä nauttia hyvästä elämänlaadusta. Joskus kaikesta hoidosta huolimatta maksan suuri tehtävämäärä saa aikaan sen, että jokin menee pieleen. Tällöin aiheutuu vahinkoa jollekin maksan osatekijälle ja sen toiminta muuttuu.
Joskus kehossa on viruksia tai bakteereja, jotka aiheuttavat maksan tulehtuneisuutta. Joskus taas ongelma saattaa johtua huonosta ruokavaliosta, ylimääräisestä rasvasta, alkoholista, liiallisesta teollisesti käsitellyn ruoan määrästä tai vaikkapa liian monien lääkkeiden syönnistä. Tämän asian kanssa tulee olla varuillaan, joten maksan tulehtuneisuuden oireista on oltava tietoinen. Seuraavassa perehdymme siis yksityiskohtaisesti siihen, mitkä ovat maksatulehduksen oireet.
Maksatulehduksen oireet
1. Flunssan kaltainen olotila
Tämä on täyttä totta – ensimmäisinä maksan tulehtuneisuuden päivinä on tavallista tuntea samoja oireita kuin normaalin flunssan sattuessa. Näihin kuuluu todella voimakas uupumus, matala kuume, lihaskivut, oksettava olo… Mutta ajan kuluessa tilanne ei kuitenkaan parane kuten flunssan kanssa, vaan päinvastoin – olo huononee.
2. Vatsan turpoaminen
Tässä on kyse tulehduksesta, joten on normaalia huomata vatsan olevan turvonnut ja kovempi kuin normaalisti. Tunnet siis kipua vatsassasi ja joka kerta kun olet syönyt, sinulla on hyvin epämiellyttävä olo. Huomaat olosi hyvin täydeksi, raskaaksi ja epämukavaksi. Sinulla saattaa olla pahoinvointia ja ruoansulatuksesi on melko hidas.
3. Suoliston ongelmat
Toinen melko tavallinen seuraus maksan tulehtuneisuudesta on huomata vessassa käynnin yhteydessä muutos ulosteen värissä. Uloste nimittäin muuttuu vaaleammaksi. Tämä johtuu siitä, että elimistössäsi on tulehdus, joka aiheutuu viruksesta. Sen sijaan virtsan väri muuttuu usein tummemmaksi.
4. Paha maku suussa
Huomaat metallisen tai kitkerän maun suussasi. Et erota enää ruoan luonnollista makua ja sinulla on paha maku kitalaessasi, söitpä mitä tahansa. Tämän vuoksi sinulla ei enää ole entistä ruokahaluasi. Lisäksi huomaat, että sinulla alkaa olla pahanhajuinen hengitys ja suusi on myös kuivempi kuin ennen. Nämä ovat hyvin tyypillisiä maksatulehduksen oireita.
5. Kipu ja epämukavuus
Sen lisäksi, että tunnet itsesi uupuneeksi, on tavallista huomata hyvin epämukava kipu kylkiluiden alla. Tämä tuntuu siltä kuin vatsan ympärillä olisi kuuma levy. Kipu saa aikaan sen, että et enää tunne entistä halua tehdä asioita, sillä olet väsyneempi ja uneliaampi.
6. Ihonvärin muutos
Yksi maksan tulehtuneisuudesta kertova selkeä oire, jonka tulisi heti aiheuttaa huolestumista, on ihon tai silmien äkillinen muuttuminen väriltään kellertäviksi. Tämä on itse asiassa keltatautia ja se kertoo selkeästi, että maksasi on sairaana, joten sinun tulisi heti mennä lääkärin vastaanotolle.
Mitä kokeita tulee tehdä, jos sinulle on maksatulehduksen oireet?
Jos huomaat itselläsi maksatulehduksen oireita, ei tilanteen vakavuudesta huolimatta ole syytä kohtuuttomaan pelkoon, sillä useimmat maksan ongelmat ovat hoidettavissa ja niistä voi toipua.
Yleensä ensimmäinen asia, jonka lääkäri tutkii on vatsasi, jotta hän pystyy selvittämään kuinka paljon turvotusta ilmenee. Sitten hän tekee röntgenkuvauksen, jotta nähdään, onko maksa suurentunut vai ei. Sinulle saatetaan myös tehdä ultraäänitutkimus, joka on kivuton ja vaivaton toimenpide. Viimeisin vaihe on mahdollinen magneettikuvaus, jotta saadaan lopullinen kuva tilanteesta. Älä huolestu liikaa, sillä kuten jo mainitsimmekin, voidaan maksan tulehtuneisuutta nykyisin hoitaa erittäin hyvin.
Näin hoidat itse tulehtunutta maksaa
Sen lisäksi, että noudatat lääkärin määräämää hoitoa maksasi tulehtuneisuuteen, voit noudattaa kotonasi muutamia helppoja ohjeita. Niiden avulla edistät maksasi tervehtymistä, joten merkitse muistiin seuraavat asiat.
- Syö enemmän kuitupitoisia ruokia ja juo enemmän nesteitä (luonnollisia mehuja ja vihannessmoothieita). Vältä sen sijaan punaista lihaa, maitoa, rasvaa ja sellaisia ruokia, joissa on paljon mausteita tai kemikaaleja.
- Hauduke maarianohdakkeesta: tämä lääkinnällinen kasvi on äärimmäisen hyväksi maksan hoidossa. Se parantaa, poistaa myrkyllisiä aineita, uudistaa soluja sekä vähentää tulehtuneisuutta. Se löytyy luonnontuotteisiin erikoistuneista kaupoista sekä tabletteina että teepusseissa. Juo tätä hauduketta joka päivä ja voit tuntea olosi kohenevan.
- Vihreä tee: varmaankin tiedät jo, että vihreä tee on täynnä mahtavia terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Se kohentaa ruoansulatusta, poistaa nestettä, vähentää tulehtuneisuutta, sisältää paljon antioksidantteja sekä sopii hyvin jokaisena iltapäivänä nautittavaksi. Älä siis jätä tätä loistavaa tuotetta pois ruokavaliostasi, mikäli haluat auttaa maksaasi!
- Voikukka: onko sinulla voikukkaa kotonasi? Tämä kasvi on yksi olennaisista tuotteista maksan puhdistamiseksi myrkyistä sekä sen hoitamiseksi. Voikukka toimii ikään kuin balsamina ja se on suureksi avuksi maksalle, mikäli sitä nautitaan joka päivä lounaan jälkeen. Älä siis epäröi, vaan ota voikukka käyttöön – tämä yksinkertainen hoito tuottaa sinulle suuren hyödyn, jos maksasi kaipaa huolenpitoa!
Ryhdy siis hoitamaan tulehtunutta maksaa luonnontuotteilla!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Senosiaín, M., & Ibáñez, L. (2012). Protocolo diagnóstico de la hepatomegalia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70372-4
- Pradhan, S. C., & Girish, C. (2006). Hepatoprotective herbal drug, silymarin from experimental pharmacology to clinical medicine. The Indian Journal of Medical Research.
- Qureshi, S., Adil, S., El-Hack, M. E. A., Alagawany, M., & Farag, M. R. (2017). Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition. World’s Poultry Science Journal. https://doi.org/10.1017/S0043933917000459
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.