Pidä maksa puhtaana ja laihdut samalla

Tiesitkö, että täysjyvää syömällä voit helposti puhdistaa maksaa? Täysjyvästä saat runsaasti B-vitamiinia, joka auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa ja rasvanpolttoa, mikä puolestaan tehostaa laihtumista.
Pidä maksa puhtaana ja laihdut samalla

Viimeisin päivitys: 22 marraskuuta, 2018

Maksasta huolehtiminen ja maksan puhtaana pitäminen on ensiaskel tehokkaaseen ja tasapainoiseen painonpudotukseen. Joskus kaikki ne epäterveelliset ruuat joita syömme voivat vaikuttaa hyvinkin negatiivisesti koko kehon vointiin ja terveyteen. Tässä artikkelissa annamme sinulle muutamia helppoja ja tehokkaita keinoja maksan puhdistamiseen, ja samalla laihdut huomaamattasi.

Maksan yhteys painonpudotukseen

Tämä skenaario on varmasti monelle tuttu: aloitat dieetin, harjoitat liikuntaa ja kituutat nälissäsi tuntikausia ilman ruokaa, ja kaiken tämän jälkeen kun astut vaa’alle, ei painolukema ole edes muuttunut. Miksi näin käy? Miksi on joskus lähes mahdotonta päästä eroon ylimääräisistä kiloista?

Monet lääkärit ja ravitsemuksen asiantuntijat ovat todenneet, että jos maksastaan ei pidä huolta, tähän tärkeään elimeen kertyy myrkkyjä, jolloin sen toiminta vaikeutuu ja maksa rasittuu. Tämä voi pahimmillaan johtaa painon kertymiseen, kun väsähtänyt maksa ei jaksa käsitellä elimistöön puskevia ravintoaineita. Maksan terveydestä tulisikin pitää hyvää huolta. Maksan heikentyminen voi painonnousun lisäksi johtaa vastustuskyvyn heikkenemiseen ja jatkuvaan sairasteluun.

Ylipaino on haitallista ja jopa vaarallista niin elimistölle kuin psyykelle. Liiallinen paino kuormittaa luustoa, ruuansulatusta ja sydäntä. Liiallinen rasvan kertyminen ja rasvakudos kehossa voi johtaa moniin eri sairauksiin, kuten rasvamaksaan ja verenkiertoelimistön sairauksiin sekä kakkostyypin diabetekseen. Tämän lisäksi lipidit ja myrkyt maksassa tekevät laihduttamisesta vaikeaa ja hidasta.

Maksa on vastuussa rasvanpoltosta. Yhdessä sappirakon kanssa maksa pitää huolta siitä, ettei ylimääräistä rasvakudosta kerry. Jos sekä maksa että sappirakko ovat täynnä myrkkyjä ja kuona-aineita, on niiden mahdotonta tehdä työtään tehokkaasti. Pidä seuraavat vinkit mielessä ja huolehdi sappirakon ja maksan puhdistamisesta. Tällöin myös laihdut.

Puhdista maksasi ja laihdut

1. Avokado

laihdut avokadolla

Jo puolikkaan avokadon syöminen päivässä on keholle hyödyllinen tapa. Avokado on yksi terveellisimmistä hedelmistä, joka puhdistaa kehoa ja poistaa myrkyt. Tämän lisäksi avokadosta saa runsaasti terveellisiä rasvoja. Kokeile avokadoa aamiaisella tai salaateissa.

Testaa tätä aamiaisruokaa: Halkaise avokado ja poista siemen. Riko pieni kananmuna ja kippaa se avokadon siemenen jättämään koloon. Aseta paistumaan uuniin hetkeksi ja poista uunista, kun muna on paistunut. Nauti  pippurin ja suolan kera.

2. Täysjyvä

laihdut täysjyvätuotteilla

Täysjyväviljojen kuten vehnän, ohran, kauran ja tumman riisin syöminen tekee elimistölle hyvää. Näiden viljojen salaisuus piilee B6-vitamiineissa, jotka tehostavat rasvan palamista ja auttavat vahvistamaan sekä puhdistamaan maksaa. Täysjyväviljojen nauttiminen auttaa siis laihtumaan ja pysymään samalla terveenä.

3.  Vihreän teen hyödyt

vihreä tee laihduttaa

Olet varmasti kuullut vihreän teen terveyshyödyistä. Vihreä tee sisältää runsaasti puhdistavia antioksidantteja, jotka auttavat myös tehostamaan aineenvaihduntaa. Teen sisältämä katekiini auttaa tukemaan maksan normaalia toimintaa. Katekiineilla on merkittäviä terveyttä ylläpitäviä vaikutuksia. Ravinnon vähäinen katekiini- ja flavonoidimäärä altistaa meidät monille sairauksille. Useille katekiineille on ominaista että ne suojaavat soluja haittavaikutuksilta.

Nauti kuppi vihreää teetä aamiaisen yhteydessä tai aikaisin aamupäivällä.

4.  Viinirypäleet

viinirypäleet laihduttavat

Söitpä sitten vihreitä tai punaisia rypäleitä on niiden vaikutus sama. Viinirypäleet ovat täynnä hyödyllisiä antioksidantteja, jotka kiihdyttävät sappinesteen tuotantoa ja maksan puhdistumista. Rypäleiden resveratroli pitää huolta sydämen kunnosta ja sillä on myös ikääntymistä hidastava vaikutus. Popsi siis viinirypäleitä aamiaisella, hedelmäsalaatissa tai iltapäivän välipalana.

5. Vihreä omena päivässä

laihdut omenalla

Vanha viisaus pitää paikkansa: omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Etenkin vihreiden omenien on todettu olevan elimistölle hyödyllisiä, joten osta seuraavalla kauppareissulla vaikkapa Granny Smith -omenalajiketta. Aloita aamusi omenalla, sillä omenan sisältämä pektiini ja muut kemialliset yhdisteet auttavat kehoa poistamaan ruuansulatuskanavan myrkkyjä. Tämä puolestaan auttaa maksaa toimimaan tehokkaammin ja johtaa painon laskemiseen.

6. Mehu porkkanasta ja punajuuresta

mehu laihduttaa

Olet varmasti kuullut porkkana-punajuurimehusta aikaisemminkin, sillä se on yksi terveysintoilijoiden suosikkijuomista. Porkkana ja punajuuri yhdessä auttavat poistamaan myrkkyjä, pudottamaan painoa ja antavat keholle aimo annoksen flavonoideja ja betakaroteenia. Kaikki tämä yhdessä stimuloi maksaa ja parantaa sen toimintaa. Nauti mehua ainakin kolmesti viikossa ja valmista se mehustimella.

7. Vihreät lehtikasvikset

pinaatti laihduttavat

Lehtikasvikset kuten pinaatti, vesikrassi, kyssäkaali, sinappikaali ja fenkoli sopivat loistavasti maksan puhdistamiseen. Lehtivihreä auttaa poistamaan myrkkyjä verenkierrosta ja muualta elimistöstä ja helpottaa maksan toimintaa.

8.  Oliiviöljyn ja sitruunamehun ihmeellinen vaikutus

oliiviöljy terveellinen

Sekoita ruokalusikallinen oliiviöljyä kolmeen tippaan vastapuristettua sitruunan mehua ja nauti aamuisin. Tämä sekoitus puhdistaa elimistöä tehokkaasti ja pitää ruuansulatusjärjestelmästä huolta. Aamulla nautittuna saat parhaan mahdollisen aloituksen päivällesi.

Lisäksi oliiviöljy ja sitruunamehu yhdessä antavat kunnon annoksen aminohappoja ja vitamiineja. Tämä on yksi helpoimmista ja edullisimmista keinoista pitää huolta elimistön puhdistumisesta, jätä siis kalliit pillerit ja ravintolisät pois.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Opi yhdistämään ruokia ja laihdut nopeammin
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Opi yhdistämään ruokia ja laihdut nopeammin

Opi yhdistämään ruokia oikein, niin painosikin putoaa nopeammin. Tässä artikkelissa kerromme, miten sen teet - jatka siis lukemista!


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.