Logo image
Logo image

6 merkkiä sappirakon ongelmista

3 minuuttia
Nämä oireet voivat johtua muistakin vaivoista, mutta jos kärsit niistä säännöllisesti, on suositeltavaa mennä lääkäriin sulkemaan pois mahdolliset komplikaatiot ja saamaan oikea diagnoosi ja hoitoa.
6 merkkiä sappirakon ongelmista
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sappirakko on pieni elin, joka sijaitsee maksan alla. Sen päätehtävänä on erittää sappea, joka auttaa pilkkomaan rasvoja. Vapauttamalla sappinesteen sappitiehyestä se auttaa hajottamaan osan suolistoon jääneestä jätteestä.

Tunnista merkit sappirakon ongelmista

Joskus sapen toiminnassa kuitenkin esiintyy ongelmia. Tiehyeeseen voi nimittäin jäädä aineita, jotka aiheuttavat tukoksia ja estävät näin sappinesteen kulkeutumista. Tämän seurauksena voi ilmetä joukko oireita, joilla voi olla suuri vaikutus elämänlaatuun, jos ongelmaa ei hoideta ajoissa.

Tästä syystä on oleellista tietää, millä tavalla nämä ongelmat ilmenevät. Niiden tunnistamisen jälkeen on tärkeää mennä lääkäriin.

Seuraavaksi jaamme kuusi merkkiä, jotka kertovat sappirakon ongelmista.

1. Turvotus ja ilmavaivat

Some figure

Sappirakko osallistuu ruoansulatukseen vapauttamalla ainetta, jolla on erittäin tärkeä tehtävä rasvan pilkkomisessa.

Kun sappitiehyissä on tukoksia tai ongelmia, ruoansulatus vaikeutuu ja alkaa ilmetä oireita, kuten turvotusta ja liiallista kaasunmuodostusta.

Tämä johtuu jätteen kerääntymisestä. Kun se ei poistu optimaalisella tavalla, se alkaa käydä ja muodostuu epämukavuutta aiheuttavaa kaasua.

2. Kipu ja raskas olo vatsassa

Kipu ja raskas olo vatsassa voi myös olla oire sappirakon ongelmista. Tämä oire, joka ulottuu toisinaan selän oikealle puolelle, johtuu huonon ruoansulatuksen aiheuttamasta tulehdushäiriöstä.

  • Kipu ilmaantuu tavallisesti yhtäkkiä ja kestää noin 15 minuuttia.
  • Sitten se katoaa ja taas palaa, kestäen 12-15 tuntia.

Tämä oire tulisi analysoida yhdessä lääkärin kanssa, sillä se voi viitata sappikiviin.

3. Pahoinvointi ja huimaus

Some figure

Myös pahoinvointi ja toistuva huimaus ovat oireita, joita ei tulisi koskaan jättää huomiotta.

On totta, että ne voivat johtua monista syistä. Pidä kuitenkin mielessä, että niitä voi ilmetä myös sappirakon ongelmissa. Tämä johtuu siitä, että sappi ei kykene käyttämään sappinestettä rasvojen pilkkomisessa, mikä lisää jätteen määrää suolessa ja veressä.

Lisäksi sappikivien muodostuessa vatsaan ilmaantuu painetta, joka voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua.

4. Pahanhajuinen hengitys

Pahanhajuinen hengitys voi johtua bakteeri-infektioista tai huonosta hygieniasta. Mutta kun se on toistuvaa ja vaikea hallita, se voi johtua maksan ja sappirakon toiminnan vaikeuksista.

Jälkimmäisessä tapauksessa suussa saattaa olla metallinen maku, joka yhdessä pahan hajun kanssa aiheuttaa epämukavuutta. Tämä johtuu myrkkyjen kerääntymisestä ja sappinesteen heikosta tuotannosta.

5. Ruokahalun menetys

Some figure

Ruokahalun äkillinen menetys on myös merkki siitä, että jokin ei toimi elimistössä niin kuin pitäisi. Vaikka se voi johtua kroonisista tulehdussairauksista, se on myös tavallinen ruoansulatusongelmien oire, jonka sappirakon toimintahäiriö aiheuttaa.

  • Useita päiviä kestävä ruokahalun menetys voi viitata sappitiehyiden tulehdukseen tai tukokseen kivien muodostumisen seurauksena.
  • Kun ongelma etenee, siitä kärsivät potilaat tuntevat turvotusta ja täyteläisyyden tunnetta.

6. Keltaisuus voi johtua sappirakon ongelmista

Jos iho tai silmänvalkuaiset ovat sävyltään kellertävät, on erittäin tärkeää mennä lääkäriin selvittämään johtuuko oire keltataudista. Tämä vaiva syntyy sappinesteen kerääntymisestä sappirakkoon, mikä joskus johtaa kivien muodostumiseen.

  • Tämä aine kykenee kulkeutumaan verenkierron mukana useisiin elimistön kudoksiin ja soluihin.
  • Tämä on vakava terveysongelma, johon tarvitaan lääkärin hoitoa.

Tunnistatko itselläsi yllä mainittuja oireita? Onko sinulla niistä kaksi tai useampia? Jos on, mene lääkäriin tutkittavaksi, jotta mahdolliset sappirakon ongelmat saadaan havaittua.

Jos saat diagnoosin sappirakon ongelmista, pidä mielessä että sinun täytyy parantaa elämäntapojasi lääkärin määräämän hoidon lisäksi. On oleellista välttää liikkumatonta elämäntapaa, mutta ennen kaikkea noudatettava tasapainoista ruokavaliota, jossa on hillitysti rasvaa, sokeria ja kaloreita.

Lopuksi: maksa ja sappirakko tarvitsevat puhdistusta eliminoidakseen myrkkyjä ja toimiakseen kunnolla. Opi puhdistamaan maksa ja sappirakko luonnollisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rogers, A. B., & Dintzis, R. Z. (2012). Liver and Gallbladder. In Comparative Anatomy and Histology. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-381361-9.00013-5

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.