Logo image
Logo image

10 luonnollista hoitokeinoa ilmavaivoihin

2 minuuttia
10 luonnollista hoitokeinoa ilmavaivoihin
Viimeisin päivitys: 30 lokakuuta, 2018

Ilmavaivat ovat normaali, mutta ärsyttävä vaiva. Ilmaa kertyy yleensä vatsaan, mikä voi aiheuttaa kipua ja turvotusta. Näin tapahtuu, kun ilmaa jää loukkuun suolen mutkiin. Tutkimusten mukaan ilmavaivat johtuvat yleensä huonosta ruokavaliosta, joka jättää ylimääräistä ilmaa kehoon. Sen lisäksi, että suosittelemme terveellistä ruokavaliota, riittävää vedenjuontia ja suoliston bakteerikantaa ylläpitävien prebioottien nauttimista, tarjoamme tässä artikkelissa myös muutamia muita hoitokeinoja ilmavaivoihin.

Ilmavaivojen pääsyyt

 • Tiettyjen ruokien, kuten papujen, parsakaalin, ruusukaalin, kukkakaalin, kaalin, hiilihapotettujen juomien ja sipulien nauttiminen.
 • Mahdollinen laktoosi-intoleranssi.
 • Liikasyöminen, jolloin ylimääräinen ruoka aiheuttaa ilmaa vatsaan.
 • Vääränlainen pureskelu: isommat palaset käyvät kauemmin.
 • Syöminen suu auki, purkan liiallinen jauhaminen, hiilihappoiset juomat ja jopa tupakanpoltto.
 • Eräät lääkkeet: laksatiivit, rauhoittavat ja kolesterolilääkkeet.
 • Ahdistus ja stressi.

Hoitokeinoja ilmavaivoihin

1. Papaija ja ananas

Some figure
Papaijan syöminen jokaisen aterian jälkeen auttaa sinua hyödyntämään niiden sisältämät entsyymit, jotka edistävät vatsan kunnollista toimintaa ja ehkäisevät näin ilmavaivoja. Voit vaikka yhdistää hedelmät ja tehdä niistä maukkaan mehun tai salaatin.

2. Inkivääri

Valmista inkiväärijuuresta tee tai nauti pieniä määriä syömällä aterioiden kera. Inkivääri on ehdoton apu ruoansulatukselle ja se auttaa ehkäisemään ilmavaivoja. Toinen vaihtoehto on syödä teelusikallinen raastettua inkivääriä ennen aterioita.

3. Omenaviinietikka

Tätä hoitokeinoa suosittelevat lääkäritkin. Lisää kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa lasilliseen vettä ja juo joko aterioiden aikana tai niiden jälkeen. Se edistää ruoansulatusta ja ehkäisee ilmavaivoja.

4. Voikukka

Voikukka on yleinen ja helposti saatavilla oleva yrtti, jonka pienet lehdet sisältävät monia terveyshyötyjä. Voit valmistaa lehdistä teetä tai lisätä niitä ruokaasi.

5. Kanelitee

Some figure

Yleisesti ottaen yrttiteet, kuten kamomillatee, kanelitee ja neilikkatee edistävät vatsan toimintaa ja eliminoivat bakteereja, jotka aiheuttavat ruoan mätänemistä. Juo aina, kun koet kipua tai muuta epämiellyttävää tunnetta.

6. Vihreä anis

Ehkäisee ja helpottaa ilmavaivoja. Murskaa kaksi teelusikallista aniksen siemeniä ja keitä niitä kupillisessa vettä. Kun vesi kiehuu, anna vaikuttaa hetki. Juo kupillinen ennen pääateriaasi tai kun huomaat sinulla olevan ilmavaivoja.

7. Kuuma liina

Kun vatsa tuntuu epämiellyttävältä tai turvonneelta, voit käyttää myös tätä yksinkertaista hoitoa: kasta liina lämpimään veteen ja aseta vatsallesi. Vatsa rentoutuu ja ilmavaivat helpottavat.

8. Sitruunamehu

Sitruuna sisältää useita terveyshyötyjä ja sen happoisuus on ihanteellinen apu ilmavaivoihin. Nauti sitruunamehua aamuisin ja lounaan jälkeen.

9. Valkosipuli

Valkosipuli on erinomainen apu moniin vaivoihin. Se edistää ruoansulatusta ja ehkäisee ilmavaivoja. Pilko valkosipulia mustapippurin ja korianterin kera. Keitä kaksi kupillista vettä ja lisää nämä ainekset. Nauti kaksi annosta kerrallaan päivän mittaan.

10. Kookosvesi

Some figure

Kookosvesi ei ole vain virkistävää ja maukasta, vaan on myös täydellinen hoito ilmavaivoihin ja ruoansulatuksen edistämiseen. Nauti lasillinen iltapäivällä, kun olet nauttinut lounaasi. Ravintotieteilijöiden mukaan tämä on aika, jolloin ilmavaivat yleensä ilmestyvät.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Vohra, A., Syal, P., & Madan, A. (2016). Probiotic yeasts in livestock sector. Animal Feed Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2016.05.019
 • Burisch, J., & Munkholm, P. (2013). Inflammatory bowel disease epidemiology. Current Opinion in Gastroenterology. https://doi.org/10.1097/MOG.0b013e32836229fb
 • Elgadir, M. A., Salama, M., & Adam, A. (2014). Carica papaya as a source of natural medicine and its utilization on selected pharmacetical applications. International Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences. https://doi.org/10.1109/ICNN.1996.549191
 • Sharma, S., Agarwal, N., & Verma, P. (2012). Miraculous Health Benefits of Prebiotics. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.