7 yleistä ilmavaivojen aiheuttajaa

Se on epämukavaa ja noloa... ja sen voivat aiheuttaa jotkut erittäin yleiset huonot tavat. Ota selvää liiallisen kaasunmuodostuksen syistä ja hoitokeinoista!
7 yleistä ilmavaivojen aiheuttajaa

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kaasunmuodostus ja ilmavaivat ovat yksi tavallisimmista vaivoista monille ihmisille, ja niitä on myös lähes mahdotonta välttää. Kaasua aiheuttavat suolistossa elävät bakteerit. Suolisto-ongelmat tai reaktiot ulkoisille tekijöille voivat kuitenkin pahentaa vaivaa. Vaikka kyseessä ei olekaan mikään vakava terveysongelma, vaiva on joskus niin yleinen, että siitä tulee häpeällinen ongelma siitä kärsivälle ihmiselle. Tästä syystä on oleellista tietää, mikä kaasua aiheuttaa ja mitä voit tehdä sen vähentämiseksi. Tänään haluammekin esitellä 7 yleistä ilmavaivojen aiheuttajaa, jotta voit tehdä vaadittavat toimenpiteet ilmavaivojen välttämiseksi.

7 yleisintä ilmavaivojen aiheuttajaa

1. Suoliston bakteerikannan epätasapaino

suolistobakteerit

Liiallinen kaasunmuodostus voi olla seurausta suolistoa suojaavien bakteerien epätasapainosta. Tämä ongelma on tavallinen ruoansulatusjärjestelmän häiriön jälkeen, kuten vatsataudin tai tulehduksen jälkeen. Koska mahan pH-arvo muuttuu yleensä nopeasti, kaasunmuodostus lisääntyy ja tietyt bakteerit pääsevät valloilleen.

Tällaisissa tapauksissa kannattaa syödä enemmän probiootteja ja prebiootteja sisältäviä ruokia. Ne lisäävät erinomaisesti suolistosi hyvien bakteerien määrää.

2. Ruoan käyminen suolistossa

Jotkut suolistossasi elävistä bakteereista ovat vastuussa tiettyjen ruokien käymisestä niiden pilkkoutumisen edistämiseksi ruoansulatustoimintojen aikana. Tämä tapahtuu tavallisesti paksusuolessa. Jotkut bakteerit voivat kuitenkin kulkeutua ohutsuoleen ja saada aikaan käymistä jo aiemmin.

Koska ruoka ei tule käsitellyksi täysin ohutsuolessa, kaasu lisääntyy koko ruoansulatusjärjestelmässä, kunnes vapautat sen. Pahinta on se, että tämä voi saada aikaan turvotusta, kipua ja muita elämänlaatuun vaikuttavia oireita.

3. Liian nopeasti syöminen

7 yleistä ilmavaivojen aiheuttajaa - liian nopeasti syöminen.

 

Ihmisillä, jotka syystä tai toisesta nauttivat lounaansa vain muutamassa minuutissa, on taipumusta kärsiä säännöllisesti ilmavaivoista.

Tämä johtuu siitä, että syödessään he nielevät ruoan mukana paljon ilmaa, mikä puolestaan lisää suolistossa olevan kaasun määrää ja johtaa röyhtäilyyn ja ilmavaivoihin.

4. Liiallinen maitotuotteiden syöminen

Vaikka joillakin ihmisillä ei ole koskaan ongelmia maitotuotteiden sulattamisessa, ne voivat saada aikaan vakavia ongelmia ajan myötä. Ikä ja jatkuva altistuminen tietyille tekijöille saattavat alentaa laktaasientsyymin määrää elimistössä. Kuten tiedät, laktaasi on vastuussa maitotuotteiden pilkkomisesta.

Jos saat ruoansulatushäiriöitä tai -ongelmia tällaisten ruokien syömisen jälkeen, saatat kärsiä laktoosi-intoleranssista. Tässä tapauksessa ainoa ratkaisu on välttää maitotuotteita. Voit korvata ne laktoosittomilla tuotteilla.

5. Hormonaaliset muutokset

Hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa ilmavaivoja.

 

Vaihdevuosien aikaiset hormonaaliset muutokset sekä hormoniperäiset sairaudet voivat johtaa liialliseen kaasunmuodostukseen naisilla.

Vaikka tutkijat eivät vielä tiedä tarkalleen mitkä hormonit tämän reaktion aiheuttavat, ongelmasta kärsivillä ihmisillä tapahtuu joitakin erittäin selkeitä muutoksia ruoansulatustoiminnoissaan.

Oireiden hoitamiseksi ja niiden ilmaantumisen vähentämiseksi kannattaa harrastaa enemmän liikuntaa ja juoda runsaasti vettä.

6. Gluteeniyliherkkyys

Kaasunmuodostus voi myös olla selkeä merkki ruoka-allergioista tai sairauksista, kuten keliakiasta.

Nämä autoimmuunivaivat voivat johtaa vakaviin ongelmiin ruoan imeytymisessä, mikä puolestaan saattaa saada aikaan vaurioita ohutsuolen seinämässä. Tämä aiheuttaa sitten  tulehdusta suolistossa, kipua ja muita oireita, jotka estävät ruokaa sulamasta kunnolla.

Siksi on erittäin tärkeää tunnistaa kyseinen vaiva ajoissa, erityisesti koska sinun tulee tehdä joitakin muutoksia ruokavalioosi ongelman hoitamiseksi.

Suosittelemme lukemaan: 10 merkkiä gluteeniallergiasta

7. Jäteaineiden kerääntyminen

Elimistöön kerääntyvät kuona-aineet aiheuttavat ilmavaivoja.

 

Ummetus, eli jätteen kerääntyminen suolistoon, on yksi mahdollinen ilmavaivojen ja muiden ruoansulatusjärjestelmän häiriöiden aiheuttaja. Kun jäte jää paksusuoleen, se muuttaa suoliston bakteerikantaa, ja elimistösi tuottaa normaalia enemmän kaasua. Lisäksi suolistollasi on vaikeuksia saada ravintoaineita imeytymään ja päästä eroon kuona-aineista, joita elimistösi ei tarvitse.

Ummetuksen aikana kannattaa juoda enemmän vettä ja syödä enemmän kuitua sekä muita ruokia, joilla on ruoansulatusta edistäviä ominaisuuksia.

Muista, että tehokkain tapa hoitaa tätä ongelmaa on parantamalla syömistottumuksia. Tähän kuuluu myös kaasunmuodostusta aiheuttavien tuotteiden vähentäminen.

Ota nämä 7 yleistä ilmavaivojen aiheuttajaa huomioon ja puhu lääkärillesi tarvittaessa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mitä ilmavaivat kertovat terveydestäsi?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mitä ilmavaivat kertovat terveydestäsi?

On tiettyjä tapoja, joiden vuoksi suolisto vapauttaa todennäköisemmin ilmaa. Tässä artikkelissa avaamme sitä, mitä ilmavaivat kertovat ihmisen terv...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Roudebush, P. (2001). Flatulence: causes and management options. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian.
  • Słomka, M., & Małecka-Panas, E. (2011). Flatulence and eructation. Pediatria i Medycyna Rodzinna.
  • Brown-Esters, O., Mc Namara, P., & Savaiano, D. (2012). Dietary and biological factors influencing lactose intolerance. International Dairy Journal. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2011.09.010
  • Mustafa, M., Menon, J., Muiandy, R., Fredie, R., Sein, M., & Fariz, A. (2015). Risk Factors,Diagnosis, and Management of Peptic ulcer Disease. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. https://doi.org/10.9790/0853-14784046

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.