Logo image
Logo image

10 merkkiä gluteeniallergiasta

3 minuuttia
Moni tässä artikkelissa esittelemistämme oireista voi olla yhteydessä gluteeniallergiaan. Kokeile siis gluteenin jättämistä pois ruokavaliostasi, jotta voisit testata, häviävätkö oireesi.
10 merkkiä gluteeniallergiasta
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Viime vuosina on julkisuudessa ollut yhä enemmän tietoa gluteeniallergiasta, ja samoin moni uusi tuote on ilmestynyt kaupan hyllylle varustettuna merkinnällä “gluteeniton”. Tästä huolimatta moni ei ole varma sitä, onko gluteenittomien tuotteiden syönti juuri hänen kohdallaan tarpeellista.

Heti alkuun on tärkeää selventää, että gluteeni on proteiini, jota on sellaisissa ruoissa kuten vehnä, ruis ja ohra. Jotkut ihmiset eivät saa mitään haitallisia oireita gluteenia syötyään, kun taas toisilla tämä proteiini voi saada aikaan monen tyyppisiä oireita, kuten esimerkiksi sydänongelmia.

Tällä hetkellä on todettu 55 sellaista sairautta, jotka ovat yhteydessä gluteeniin, ja on arvioitu, että 99 % niistä ihmisistä, joilla on gluteeniallergia, eivät koskaan ole saaneet virallista diagnoosia ongelmastaan.

Siksi haluammekin tällä kertaa kertoa sellaisista merkeistä, jotka saattavat osoittaa omalla kohdallasi sen, tulisiko gluteeni jättää pois ruokavaliosta. Jatka siis lukemista, jotta saisit saat tietää, mitkä ovat merkkejä gluteeniallergiasta!

Merkkejä gluteeniallergiasta

1. Ruoansulatuksen ongelmat

Yleisimpiä merkkejä gluteeniallergiasta ovat ruoansulatukseen ja suolistoon liittyvät ongelmat.

Sen jälkeen, kun olet syönyt gluteenia sisältävää ruokaa, saatat huomata seuraavia epämiellyttäviä oireita:

  • vatsan turpoaminen
  • ripuli tai ummetus
  • ilmavaivat
  • vatsasärky
  • IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä

Näiden pulmien helpottamiseksi vaaditaan yleensä, että ihminen poistaa ruokavaliostaan kaikki sellaiset ruoat, joissa kyseistä proteiinia esiintyy.

2. Uupumus

Sen jälkeen, kun olet syönyt vehnää tai mitä tahansa muuta gluteenia sisältävää viljatuotetta, saatat tuntea olosi väsyneeksi tai kokea vaikeuksia keskittyä.

Jatkuva väsymys tai tunne heikkoudesta voi osoittaa, että sinun täytyy tehdä gluteenia koskevia muutoksia ruokavalioosi.

3. Päänsäryt

Some figure

Kyseisen proteiinin saanti voi saada aikaan kehon normaalien tulehdusprosessien häiriintymisen, mikä vaikuttaa sitten puolestaan hermoston toimintaan.

Jos olet gluteenille allerginen, tämä voi saada aikaan kokonaisen sarjan reaktioita kehossasi, ja kaikkein yleisimpiin oireisiin kuuluvat päänsäryt ja migreenit.

4. Hormonaaliset epätasapainotilat

Kuukautisia edeltävä PMS-oireyhtymä, munasarjojen monirakkulatauti ja ongelmat hedelmällisyyttä koskien saattavat olla yhteydessä kehon kyvyttömyyteen sietää gluteenia.

Jotkut gynekologit ja muut terveyden asiantuntijat suosittelevatkin, että näiden ongelmien kanssa kamppailevat naiset jättäisivät gluteenin pois ruokavaliostaan.

5. Ongelmat nivelten kanssa

Some figure

Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, gluteenille allerginen ihminen omaa tavallista suuremman kehon tulehtuneisuuden, joka saa aikaan monia muita haitallisia reaktioita hänen elimistössään.

Yksi kaikkein tärkeimmistä kysymyksistä gluteeniin liittyen on nivelten terveys, sillä gluteeniallergia voi lisätä niiden turvotusta ja kipua. Tässä mielessä hankalimmat alueet ovat yleensä kädet ja polvet.

6. Keratosis pilaris

Keratosis pilaris, eli talirauhasten sarveistapit, on ihon häiriö, johon kuuluu pienten pahkuroiden ilmaantuminen – nämä saattavat olla punoittavia väriltään.

Tähän ongelmaan liittyy A-vitamiinin ja elintärkeiden rasvahappojen huono imeytyminen kehoon, mikä johtuu suoliston vahingoittumisesta pitkään kestäneen gluteenille altistumisen seurauksena.

7. Fibromyalgia

Some figure

Fibromyalgia on häiriö, johon kuuluu krooninen kipu ja jäykkyys lihaksissa ja nivelissä. Erona moniin muihin tavallisiin ongelmiin on se, että tämä saa aikaan jatkuvia kivun jaksoja, joiden syy ei ole määritettävissä.

Saattaa olla, että kyseinen pulma on yhteydessä muihin syihin kuin gluteeniin, mutta monesti suositellaan, että potilas jättäisi gluteenin pois ruokavaliostaan testatakseen, helpottuuko oireiden hallinta.

8. Hermostolliset seuraukset

Gluteeni saattaa aiheuttaa tulehtuneisuutta keskushermostossa, ja se voi heikentää vastustuskykyä sekä saada aikaan sellaisia oireita kuten huimausta ja joillakin kehonalueilla tuntuvaa pistelyä.

9. Autoimmuniteettihäiriöt

Niillä, jotka altistuvat gluteenille säännöllisesti, on suurempi riski saada autoimmuniteettihäiriö kuin niillä, jotka välttävät gluteenia ruoassaan.

Tämä proteiini lisää tulehtuneisuuden määrää kehossa, ja se voi aiheuttaa seuraavanlaisia vakavia ongelmia:

10. Käytöksessä näkyvät ongelmat

Eräät yleisimmistä psykologisista ongelmista saattavat lievittyä, jos gluteeni poistetaan kokonaan henkilön ruokavaliosta.

Näihin kuuluvat seuraavat häiriöt:

  • ahdistuneisuus
  • masennus
  • ADHD
  • stressi
  • ärtyneisyys

Gluteeniallergian oireet saattavat vaihdella ihmisestä toiseen, ja tämä saakin usein aikaan sen, että gluteenin sietokyvyn puute sekoitetaan johonkin muuhun häiriöön. Potilaat, joilla on esimerkiksi keliakia, saattavat joutua siksi odottamaan vaikkapa 6-10 vuotta, ennen kuin saavat oikean diagnoosin.

Jos huomaat itsessäsi aiemmin kuvaamiamme merkkejä gluteeniallergiasta, on hyvä idea ottaa asia puheeksi lääkärin kanssa sekä välttää kokonaan gluteenia sisältäviä ruokia, ainakin kokeilumielessä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.