Helpota nivelkipuja näillä vinkeillä
Tuntuvatko nivelet jäykiltä ja kivulialta? Onko liikkuvuus nivelissä vähentynyt? Lääkäriltäsi saat parhaat neuvot nivelongelmien hoitoon, mutta myös ruokavaliolla on tärkeä vaikutus nivelten terveyteen. Helpota nivelkipuja vinkeillämme. Tässä artikkelissa kerromme sinulle niistä ruoka-aineista, joita sinun tulisi nauttia nivelkivun hoitoon.
Ravinnon tärkeys nivelille
Jos kärsit jatkuvista nivelkivuista ja ongelmista, tiedät miten inhottava vaiva se on. Joskus niveloireita hoidetaan tulehduskipulääkkeillä, mutta aina niistä ei ole apua.
Nivelkivut aiheutuvat nivelsairauksista, kuten reumasta, tai pelkästään nivelten kulumisesta. Reuma ja nivelrikko ovat parantumattomia nivelsairauksia, joiden hoito keskittyy oireiden hillitsemiseen, kuten turvotuksen ja siitä johtuvan kivun hoitoon.
Nivelten sairauksia voi ehkäistä ja hoitaa tietyillä ruoka-aineilla, ja jotkin ainekset toimivat jopa kipua lievittäen. Helpota nivelkipuja syömällä oikein ja panostamalla niveliä vahvistaviin mineraaleihin. Samalla pidät huolta luustosta, rustosta ja jänteistä. Joidenkin ruoka-aineiden sisältämät raskasmetallit vaikuttavat suoraan niveliin, joten on tärkeää lisätä sellaisia ruokia ruokavalioon, jotka puhdistavat elimistöä myrkyistä ja muista kuona-aineista.
Vaikka et kärsisikään vielä nivelongelmista, kannattaa nämä vinkit pitää mielessä tulevaisuuden varalta. Syömällä tiettyjä aineksia voi välttää vanhuudessa ilmenevät nivelvaivat ja -kivut.
Helpota nivelkipuja ruokavaliolla
1. Vältä prosessoituja ruokia ja niiden sisältämiä haitallisia kemikaaleja
Pysähdy hetkeksi miettimään sitä, kuinka paljon prosessoitua ruokaa syöt viikossa tai kuukaudessa. Prosessoidulla ruoalla tarkoitetaan esimerkiksi pikaruokia, valmisruokia, sokeroituja mehuja ja hiilihapollisia juomia, kuten limua. Trooppisen väriset limonadit saavat värinsä ja makunsa kemikaaleista ja väriainaineista, eikä niistä ole keholle kuin haittaa. Valikoi ruokasi sillä ajatuksella, että mitä luonnollisempaa ruoka on, sen parempi se on sinulle. Syö luomutuotteita ja tuoreita kasviksia ja proteiinia. Valmista ruoka itse, äläkä osta valmiskastikkeita tai pakasteaterioita.
Muista välttää valkoisia jauhoja, sokeria ja liiallista suolaa, sillä näistä on nivelille haittaa.
2. Vältä hapokkaita tuotteita
Monet meistä nauttivat päivittäin maitoa ja etenkin lapsille maitoa tyrkytetään ruokajuomana. Nykytiedon mukaan maidolla ei kuitenkaan ole luustoa vahvistavaa vaikutusta, kuten ennen ajateltiin. Maito on eläinperäinen tuote, jolla on elimistöä hapattava vaikutus, joka muuntaa kehon normaalia pH-tasoa. Tämä voi johtaa nivelkipuihin. Kalsiumia saa parhaiten kasvikunnan tuotteista, ei maidosta.
Toinen kehoa happamoittava juoma on kahvi. Älä siis juo pannullista kahvia päivässä vaan pysyttele yhdessä tai kahdessa kupillisessa.
3. Vältä eläinperäistä proteiinia
Eläinproteiini nostattaa kehon happamuutta samalla tavalla kuin maito. Keho tarvitsee proteiinia toimiakseen normaalisti, mutta onneksi proteiinia saa myös kasvikunnan tuotteista, kuten palkokasveista ja kuivatuista hedelmistä. Aina ei siis tarvitse syödä nautaa, possua tai kanaa proteiinintarpeen tyydyttääkseen. Jos et halua luopua eläinproteiinista, suosi kanaa tai kalkkunaa ja vältä punaista lihaa. Kana ja kalkkuna ovat huomattavasti terveellisempi vaihtoehto.
4. Kollageenin tuotantoa tehostavat ruuat
Kollageeni vahvistaa ja uudistaa rustoa. Vahva rusto ehkäisee nivelkipuja. Helppo tapa lisätä kollageenia ruokavalioon on nauttia gelatiinia eli liivatetta, joka sisältää kollageenin lisäksi C-vitamiinia. Gelatiinia voi käyttää mm. hyytelöiden valmistamiseen.
Rikkiä sisältävät ruuat tukevat rustoa, joten lisää ruokavalioosi paljon sipulia, purjoa, valkosipulia, parsaa ja kyssäkaalia.
5. Oikea määrä kalsiumia ja magnesiumia
Sekä kalsium että magnesium ovat kaksi erittäin tärkeää elementtiä luuston ja nivelten kannalta. Syö siis paljon linssejä ja kikherneitä, sillä näistä saat runsaasti kumpaakin. Magnesiumia saat lisäksi kurpitsansiemenistä, pellavasta, chia-siemenistä, pinaatista, vesikrassista ja persiljasta. Syö paljon tuoreita salaatteja tai valmista vaikka terveellinen vihersmoothie pinaatista.
Popsi myös kuivattuja hedelmiä ja merilevää.
6. Omega-3 ja nivelten terveys
Omega-3 on rasvahapoista ehkä tutkituin ja sen on tieteellisesti todistettu vähentävän nivelten kipua ja tulehdusta. Nauti Omega-3 sisältävää ruokaa ainakin kolme kertaa viikossa. Parhaiten tätä rasvahappoa saat rasvaisesta kalasta, kuten lohesta ja makrillista. Omega-3 saa myös helposti nautittavassa muodossa kapseleina. Omega-3 suojaa nivelten lisäksi ihoa, hiuksia ja sydäntä.
7. Pidä mielessä myös nämä asiat
Kaikkein tärkeintä on syödä monipuolista, korkealaatuista ja tuoretta ruokaa. Panosta etenkin kotimaisiin kasviksiin ja hedelmiin, kun ne ovat sesongissa. Suosi luomuruokaa ja lähellä tuotettuja ruoka-aineita, sillä mitä lähempää ruoka saapuu, sitä vähemmän se sisältää pintakäsittelyaineita. Älä ahmi ruokaasi vaan ajoita syöminen useaan eri aikaan päivän mittaan ja pidä annoskoot pienenä. Pidä aina jääkaapissa ja hedelmäkulhossa tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, joita voi napsia naposteluvimman iskiessä.
Muista juoda paljon vettä, sillä vesi huuhtoo kehoon kertyneet raskasmetallit ja kuona-aineet. Elimistön puhdistaminen myrkyistä on tärkeää, sillä pitkällä aikavälillä näistä aiheutuu terveysongelmia mm. maksaan ja munuaisiin. Nivelkipuja ei ole aina helppo hoitaa, sillä ihminen on luotu liikkumaan ja jokaisella nivelellä on oma tärkeä tehtävänsä kehon liikkeessä. Helpota nivelkipuja pysymällä positiivisena ja hae tarvittaessa apua lääkäristä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rayman MP. Diet, nutrition and osteoarthritis. BMC Musculoskelet Disord. 2015;16(Suppl 1):S7. Published 2015 Dec 1. doi:10.1186/1471-2474-16-S1-S7
- Choi KW, Somers TJ, Babyak MA, Sikkema KJ, Blumenthal JA, Keefe FJ. The relationship between pain and eating among overweight and obese individuals with osteoarthritis: an ecological momentary study. Pain Res Manag. 2014;19(6):e159–e163. doi:10.1155/2014/598382
- Kiecolt-Glaser JK. Stress, food, and inflammation: psychoneuroimmunology and nutrition at the cutting edge. Psychosom Med. 2010;72(4):365–369. doi:10.1097/PSY.0b013e3181dbf489
- Li, S., & Micheletti, R. (2011). Role of Diet in Rheumatic Disease. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.rdc.2010.11.006
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.