Miksi ihmisten ei kannata juoda lehmänmaitoa

Nykyisellä massatuotannon aikakaudella lihatalouden ja maitotuotteiden suurnimet hyötyvät muutoksista eläinten ravintoon ja kasvatukseen. Ikävä kyllä suuret tuottajat eivät ole kiinnostuneita siitä, mitä seurauksia kuluttajalle aiheutuu näistä muutoksista.

Lehmänmaito on yksi suosituimmista ruoka-aineista maailmassa ja satojen vuosien ajan maitoa on pidetty osana terveellistä ruokavaliota. Maidon tärkeyttä etenkin lapsille on korostettu 1900-luvun keskivaiheilta lähtien ja usein maidon sisältämän kalsiumin uskotaan vahvistavan luita ja jopa ehkäisevän osteoporoosia. Nykytiedon mukaan maidolla ei ole ihmiskehoon kovinkaan myönteistä vaikutusta ja maidon juominen voi osteoporoosin ehkäisyn sijaan itse asiassa aiheuttaa osteoporoosia.

On totta, että maitotuotteet sisältävät monia keholle hyödyllisiä aineita, kuten kalsiumia. Hiljattaiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, ettei lehmänmaidosta saatava kalsium ole kovinkaan hyödyllistä ihmiskeholle. Maitotuotteet yhdistetään yhä useammin myös erilaisiin sairauksiin ja terveysongelmiin, jotka lisääntyvät nyky-yhteiskunnassa nopeasti.

Miten lehmänmaidon juonti vaikuttaa terveyteen?

Lehmänmaidon nauttiminen jakaa mielipiteitä rajusti. Jotkut luottavat yhä maidon terveellisyyteen ja juovat sitä lasikaupalla joka päivä. Toiset välttelevät maitoa kuin ruttoa. Yksi syy maitokeskustelun polarisoitumiseen johtuu muutoksista maidon tuotantotavassa.

Vuoden 1800 tienoilla yksi lehmä tuotti noin kaksi litraa maitoa päivässä. Vuonna 1960 maitolehmien kasvatus optimoitiin ja lehmien nauttima ravinto muuttui. Lehmät alkoivat tuottaa 2-9 litraa maitoa päivässä.

Lehmänmaitoa lasiin

Yhden lehmän tuottama maitomäärä jatkoi tasaisesti kasvuaan ja nykyisin monissa maissa maitolehmien kasvatuksessa hyödynnetään antibiootteja tulehdusten estämiseksi, geneettisesti valikoivaa lehmien siittämistä, lehmien rehun muuttamista ja kasvuhormonien käyttöä. Nämä muutokset lisäävät lehmän tuottaman maidon määrää.

Monet maidon suurtuottajat haluavat pitää edellämainitut asiat salaisena ja yrittävät yhä levittää myönteistä ja idyllistä kuvaa laitumella kirmaavista, onnellisista lehmistä. Tehotuotantolehmien elämä on kuitenkin hyvin erilaista, eivätkä lehmät kasva enää nykyisin vehreillä nummilla tai navetoissa. Tehotuotetun maidon terveyshaitoista on kiertänyt keskusteluita ja tutkimuksia monissa maissa jo muutamien vuosikymmenien ajan ja maidon vaikutus kuluttajan terveyteen on yksi kiistellyimmistä keskustelunaiheista.

Näin maidonjuonti voi vahingoittaa terveyttäsi

Lehmät laitumella

  • Lehmänmaito alentaa raudan määrää lasten elimistössä. Yhdysvaltalaisen lastenlääkärijärjestön (The National Academy of Pediatrics) vuonna 1993 julkaiseman tutkimuksen mukaan alle 18-kuisten lasten ei tulisi nauttia lehmänmaitoa. Lisäksi lehmänmaidon juominen vähentää tärkeiden rasvahappojen ja E-vitamiinin määrää kehossa.
  • Maito sisältää kaseiini-proteiinia, jota käytetään mm. liiman valmistuksessa ja joka voi aiheuttaa tulehdusta lasten pehmytkudoksissa. Pehmytkudosta sijaitsee esimerkiksi kurkussa, nenäonteloissa ja poskionteloissa. Kun nämä kudokset tulehtuvat, voi lapsella ilmetä hengitysongelmia.
  • Lehmänmaidon ja maitotuotteiden nauttiminen on yhdistetty moniin eri sairauksiin, kuten diabetekseen, MS-tautiin, sydänsairauksiin, Crohnin tautiin, ärtyvän suolen oireyhtymään ja harmaakaihiin.
  • Lehmänmaito sisältää epänormaalin määrän antibiootteja, jotka erittyvät maitoon lehmän nauttimasta ravinnosta. Joissakin maissa antibiootteja syötetään lehmille rehun seassa, jotta ne eivät kärsisi mm. utareiden tulehtumisesta. Ihmiskehoon päätyvät antibiootit lisäävät riskiä pitkällä aikavälillä erilaisiin sairauksiin, sillä suuri määrä antibiootteja lisää eri tautien kykyä vastustaa antibiootteja. Tämä on erityisen haitallista kroonisista sairauksista kärsiville ihmisille.
  • Lehmänmaito ja maidosta valmistetut tuotteet voivat sisältää, tuottajasta ja alkuperämaasta riippuen, jopa 59 erilaista synteettistä hormonia, kuten steroideja ja adrenaliinia. Yhdessä muiden myrkkyjen kanssa nämä voivat aiheuttaa rappeuttavia sairauksia.
  • Maito sisältää suuren määrän rasvaa, joka voi johtaa korkeaan kolesteroliin ja verisuonten tukoksiin etenkin nuorilla ihmisillä.
  • Lehmänmaito on alkujaan tarkoitettu vasikan elimistölle sopivaksi. Kun ihminen nauttii vasikalle tarkoitettua ravintoa, päätyy kehoon sellaisia aineksia, jotka voivat ärsyttää ruuansulatusta ja estää ravintoaineiden imeytymisen ruokavaliosta. Ihmisen ruuansulatus poikkeaa huomattavasti lehmän ruuansulatuksesta.
  • Lehmänmaito yhdistetään usein ruokayliherkkyyksiin ja allergioihin. Maidon on todettu vaikuttavan negatiivisesti käyttäytymiseen, uneen ja keskittymiskykyyn. Maidon nauttiminen voi aiheuttaa jopa yökastelua.
  • Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että lehmänmaidolla saattaa olla yhteys eturauhassyöpään. Riski kasvaa sitä mukaa, mitä enemmän maitoa nauttii päivän aikana. Kolme lasillista maitoa päivässä lisää riskiä eturauhassyöpään miehillä ja naisilla se lisää riskiä sairastua munasarjasyöpään jopa 66 %.
  • Maidon sisältämä kaseiini tuottaa histamiinia ja limaa. Tästä syystä maidon nauttiminen yhdistetään usein astman kehittymiseen ja oireiden pahenemiseen.