Logo image
Logo image

Kuivatut hedelmät vahvistavat luita ja ehkäisevät väsymystä

3 minuuttia
Vaihdevuosien jälkeen naisen luuntiheys alkaa alentua. Kuivattuja hedelmiä nauttimalla voi nostattaa energiatasoja ja vahvistaa luita.
Kuivatut hedelmät vahvistavat luita ja ehkäisevät väsymystä
Viimeisin päivitys: 02 marraskuuta, 2018

Kuivatut hedelmät ovat terveellisiä ja herkullisia. Niitä kannattaa nauttia osana terveellistä ruokavaliota. Vaikka hedelmien sisältämä vesi haihtuu kuivattamisprosessin aikana, sisältävät hedelmät paljon mineraaleja, jotka sopivat aamupalalla nautittavaksi, etenkin jos kaipaat lisää energiaa.

Kuivatut hedelmät ovat makeita ja herkullisia, niitä on lähes mahdotonta vastustaa. Ne sopivat aamupalalle. Ne auttavat nimittäin ehkäisemään ummetusta ja saavat ruuansulatuksen toimimaan tehokkaasti. Lisäksi ne vahvistavat luita, sillä ne sisältävät runsaasti kalsiumia ja sinkkiä. Ne ovat todellinen terveysruoka, kunhan niitä nauttii maltillisesti.

Tässä artikkelissa jaamme kanssasi kaiken kuivattuihin hedelmiin liittyvän tiedon, jotta voit itse saada kaiken hyödyn irti niiden nauttimisesta.

Ovatko kuivatut hedelmät lihottavia?

Some figure

Tämä on ehkä ensimmäinen mieleesi nouseva kysymys, sillä kuivatut hedelmät sisältävät tunnetusti paljon kaloreita kokoonsa nähden. Monet välttelevät kuivattujen hedelmien syömistä kokonaan, sillä kalorimäärä nousee korkealle, jos niitä nauttii enemmän kuin muutaman kourallisen päivässä.

Monet myös välttävät kuivattuja hedelmiä siitä syystä, että uskovat niiden sisältävän paljon sokeria. Tämä pitää osittain paikkansa, sillä kuivattu hedelmä sisältää enemmän sokeria kuin tuore hedelmä. Kun hedelmä kuivataan, sen vitamiinien ja mineraalien määrä pakkautuu pienempään tilaan. Tämän vuoksi kuivatut hedelmät ovat myös loistava tärkeiden ravintoaineiden lähde.

Ymmärtääksesi kuivattuja hedelmiä paremmin, tutustutaan lähemmin niiden sisältöön:

 • Kuivattu ruoka sisältää runsaasti ravintoaineita ja antaa nelinkertaisen määrän energiaa tuoreisiin ruokiin verrattuna.
 • Ne sulavat helpommin vatsassa ja ne myös täyttävät paremmin. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun on nautittava huomattavasti vähemmän kuivattuja hedelmiä tunteaksesi olosi täydeksi.
 • Monet ihmiset nauttivat kuivattuja hedelmiä säännöllisesti: ne edistävät ruuansulatusta ja jo 100 gramman nauttiminen täyttää mahan mukavasti, antaa runsaasti energiaa ja ehkäisee napostelua aterioiden välillä.
 • Mikäli haluat nauttia kuivattuja hedelmiä terveellisesti piilee salaisuus oikeassa määrässä. 100 grammaa päivässä on riittävä määrä, eikä se nosta päivittäistä kalorinsaantia liikaa. Kuivatut hedelmät vahvistavat luita ja ehkäisevät kroonista väsymystä.

Kuivattujen hedelmien hyöty luustolle

Some figure

Esimerkiksi kuivattujen viikunoiden nauttiminen voi auttaa osteoporoosin hoidossa. Etenkin naisten on syytä pitää tämä tärkeä fakta mielessä, sillä naisten luuntiheys alenee yleensä iän myötä.

Kuivatut hedelmät ovat loistava lisä ruokavalioon; kokeile etenkin luumuja, taateleita, aprikoosia ja marjoja. Nämä maistuvat kaikille ja sopivat esimerkiksi jogurttiin tai puuroon, tai sinällään nautittavaksi.

Alta löydät lisätietoja kuivattujen hedelmien ravintoaineista:

 • Kuivatut hedelmät sisältävät rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä. Nämä ravintoaineet ehkäisevät osteoporoosia ja suojaavat luita.
 • Kuivatut hedelmät ehkäisevät rappeuttavia sairauksia, sillä ne sisältävät paljon E- ja C-vitamiineja ja antioksidantteja.
 • Ne parantavat ruuansulatusta, huoltavat suolistoa ja ehkäisevät myrkkyjen kertymistä ja muiden kuona-aineiden pääsyä elimistöön.
 • Kuivatuista hedelmistä saa kaliumia ja B-vitamiineja.
 • Ne sisältävät natriumia ja mikroravintoaineita, jotka auttavat alentamaan verenpainetta.
 • Kuivatut hedelmät sisältävät paljon terveellisiä rasvoja, kuten Omega-3 ja Omega-6 -happoja.
 • Kuivatut hedelmät ehkäisevät ahdistusta ja hillitsevät ruokahalua.
 • Monet urheilijat nauttivat kuivattuja hedelmiä osana ruokavaliotaan, sillä ne antavat kunnon annoksen energiaa ja parantavat fyysistä suoristusta.
 • Ne ovat terveellinen herkku, joka antaa energiaa ja kohentaa mielialaa – ne soveltuvat siksi hyvin vaihdevuosioireista kärsiville naisille, jotka tuntevat olonsa väsyneeksi ja masentuneeksi. Tämän lisäksi vaihdevuosien jälkeen naisen luuntiheys alenee ja kalsiumin määrä luissa vähenee, joten 100 grammaa kuivattuja hedelmiä, kuten viikunoita, vahvistaa luustoa.

Mitkä ovat parhaita kuivattuja hedelmiä?

100 grammaa päivässä riittää antamaan keholle kunnon annoksen ravintoaineita. 100 grammaa on noin kourallinen. Voit nauttia erilaisia kuivattuja hedelmiä vaihtelun vuoksi ja sen mukaan, mihin niitä tarvitset. Kuivatut hedelmät soveltuvat välipalaksi aterioiden välillä ja niitä voi myös lisätä moniin eri ruokiin.

Kuivatut hedelmät ovat luonnollinen tapa kohentaa koko kehon vointia ja niitä kannattaa nauttia kohtuudella. Tutustutaan tarkemmin siihen, mitkä niistä ovat kaikkein hyödyllisimpiä.

1. Kuivatut viikunat

Some figure

Kuivatut viikunat vahvistavat luita ja toimivat laksatiiveina. Nauti viikunoita aamupalalla yhdessä manteleiden kanssa. Viikunat ovat herkullisia ja tarjoavat keholle luonnollisen sekoituksen energiaa, kalsiumia ja magnesiumia.

2. Luumut

Some figure

Luumut ovat täynnä kuitua ja niiden nauttiminen on loistava tapa ehkäistä ummetusta. Luumut sisältävät paljon rautaa ja B-vitamiineja.

3. Taatelit

Some figure

Taateleista saa paljon erilaisia mineraaleja, kuten rautaa ja magnesiumia, sekä vitamiineja kuten A- ja B-vitamiinia.

Taatelit lisäävät keskittymiskykyä ja psyykkistä suorituskykyä. Tämän lisäksi taatelit ovat täynnä magnesiumia ja kalsiumia, jotka auttavat sinua nukkumaan paremmin öisin. Milloin taateleita tulisi nauttia? Kokeile viiden taatelin syömistä puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa.

4. Kuivatut karpalot

Kuivatut karpalot soveltuvat mahtavasti kolesterolin määrän säätelyyn ja sydämen terveyden kohentamiseen. Niistä saa myös runsaasti antioksidantteja. Mikä on paras tapa karpaloiden nauttimiseen? Sekoita kourallinen maustamattomaan jogurttiin – todellista herkkua!

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.