Kuivatut luumut estävät luumassan menetystä

Vaikka kuivatut luumut eivät sisälläkään kalsiumia, ovat useat tutkimukset osoittaneet , että 3-5 kappaleen syönti päivittäin voi alentaa riskiä kärsiä luustoon liittyvistä sairauksista.

Sanotaan, että paras tapa pitää luut terveinä on syödä paljon kalsiumia sisältäviä tuotteita, ja että tähän tarkoitukseen sopivat parhaiten maito ja maitotuotteet. Onko tämä oletus kuitenkaan täysi totuus asiasta? Tässä artikkelissa kerromme kalsiumista toisenlaisesta näkökulmasta, sillä maidon korostamisen sijaan esittelemme toisen ruoan, jolla on fantastiset hyödyt luiden terveyden kannalta: kuivatut luumut. Lue lisää, jotta voisit estää luumassan menetystä kuivattujen luumujen avulla!

Totuus kalsiumista

Kun puhutaan luiden ongelmista, kuten vaikka osteoporoosista, tulevat yleensä esille kalsiumin hyödyt luiden terveyden kannalta. Ja vaikka onkin totta, että tämä kyseinen mineraali on tärkeä ihmisen terveydelle, on olemassa myös muita yhtä tärkeitä mineraaleja, jotka auttavat kehoa imeyttämään saamansa kalsiumin.

Ensimmäiseksi sinun kannattaisikin keskittyä mahdollisimman suuren kalsiumin määrän sijasta siihen, kuinka tasapainoinen ruokavaliosi on ja saatko siitä sekä kalsiumia että muita sellaisia ravinteita, joita elimistösi tarvitsee. Kuivatut luumut ovat yksi tällaisista erittäin suositeltavista tuotteista, ja seuraavassa kerromme tarkemmin niiden terveyttä edistävistä ominaisuuksista.
Juustot

Happamoituminen

Olet ehkä kuullut, että keholla voi olla hapan tai emäksinen pH, ja että useimmat ihmiset ovat taipuvaisia happamuuteen muun muassa huonojen ruokatottumusten vuoksi (ei-suositeltavia ovat esimerkiksi paistetut ruoat ja teollisesti käsiteltyjä sokereita sisältävät tuotteet). Syynä ovat myös muut elämäntapaan liittyvät haitalliset tekijät – esimerkiksi alkoholi, tupakointi, negatiiviset tunteet, stressi tai saasteet.

Mitä tämä happamoituminen sitten tarkoittaa? Liiallinen happamuus saa elimistössä aikaan sellaisen reaktion, että keho alkaa ikään kuin varastamaan kalsiumia luilta, ja se poistaa tämän virtsan kautta, jotta pH-arvosi pysyisi mahdollisimman tasapainoisena.

Tähän ilmiöön liittyy kuivattujen luumujen ensimmäinen hyöty: ne ovat nimittäin mahtava elimistön pH-arvon tasapainottaja, sillä niillä on alkalisoiva vaikutus.

Muita kuivatuista luumuista saatavia ravinteita

Lisäksi kuivatut luumut sisältävät paljon kaliumia, magnesiumia, booria, kuparia ja rautaa, ja niissä on A- ja K-vitamiineja. Nämä ovat välttämättömiä luiden terveydelle, ja ne estävät luumassan menetystä. Kummallista kyllä, ei kuivatuissa luumuissa ole ollenkaan kalsiumia, mutta useiden tutkimusten mukaan niiden syönti päivittäin voi vähentää riskiä kärsiä luustoon liittyvistä sairauksista.

Kuivatut tai tuoreet luumut ovat ravinteikkaita ja ne estävät tehokkaasti ummetusta, minkä vuoksi niitä olisi hyvä syödä erityisesti aamuisin.

Tuoreet luumut

Kuinka kuivattuja luumuja tulee syödä?

Terveellisin tapa syödä kuivattuja luumuja on jättää ne likoamaan yön yli kupilliseen vettä. Syö ne sitten tyhjään vatsaan aamulla, ja juo myös vesi.

Ihanteellista olisi, jos söisit 3-5 kuivattua luumua päivittäin.

Jos kuivatut luumut eivät kuitenkaan kuulosta sinusta kovin houkuttelevalta idealta, voit yhdistää ne tuoreisiin hedelmiin tai vihanneksiin. Voit myös laittaa niitä leipiin tai kakkuihin, ja luumun makea mehukkuus voi korvata sokerin lempiresepteissäsi.
Kuivatut luumut

Pidä ruokavaliosi täyspainoisena

Sinun kannattaa myös kokeilla seuraavaksi esittelemiämme muita hyödyllisiä ruokia, sillä ne edesauttavat luuston terveyttä niiden runsaan vitamiini- ja mineraalipitoisuuden vuoksi. Nämä tuotteet sisältävät paljon kalsiumia, ja ne ovat keholle helpompi imeytettäviä kuin maitotuotteet tai sellaiset tuotteet, joihin on lisätty kalsiumia.

  • Seesam: tässä tuotteessa on enemmän kalsiumia kuin maidossa, ja se myös imeytyy helpommin. Kokeile raakoja seesaminsiemeniä tai valitse gomashio-sekoitus, jossa on jauhettuja seesaminsiemeniä ja suolaa. Muita vaihtoehtoja ovat seesamiöljy ja tahini (joka on seesamitahnaa). Voit myös sekoittaa tahinia veteen, sitruunaan, kaneliin ja hunajaan, jotta saisit valmistettua loistavan makuisen seesam-juoman.
  • Maca: tässä tuotteessa on runsaasti kalsiumia ja rautaa, ja se on erinomainen hormonitoiminnan tasapainottaja. Jos kuitenkin kärsit hallitsemattomasta korkeasta verenpaineesta tai herkästä vastustuskyvystä, kannattaa sinun ottaa selvää macan käyttöohjeista ennen kuin ryhdyt nauttimaan sitä.
  • Keitetyt porkkanat: näissä on paljon enemmän kalsiumia kuin raaoissa porkkanoissa.
  • Peltokorte: sisältää paljon seleeniä, ja voit juoda kortehauduketta 2-3 kupillista päivittäin.
  • Suolavesi: tämä on luonnollinen ravintolisä, jolla on monia hyötyjä. Sitä löytyy luontaistuotteisiin erikoistuneista kaupoista, ja suosittelemme yhden ruokalusikallisen nauttimista aina ennen aterioita.

Smoothie luiden terveyden edistämiseksi

Kokeile myös tätä herkullista reseptiä luiden vahvistamiseksi:

  • Sekoita yksi ruokalusikallinen seesaminsiemeniä kupilliseen vettä – käytä tähän tehosekoitinta, ja anna sekoittua vähintään minuutin ajan.
  • Siivilöi tuloksena oleva seesamijuoma; voit käyttää siementen jämät johonkin muuhun reseptiin.
  • Kaada juoma takaisin tehosekoittimeen, ja lisää sinne myös kolme aiemmin liottamaasi kuivattua luumua.
  • Lisää vielä hiukan kanelia.

Tässä on kaikki, mitä tarvitaan luumusmoothien valmistamiseksi – tuloksena on herkullinen aamiainen tai välipala, joka pitää oman ja perheesi luuston terveenä!

Kokeile näitä vinkkejä, jos haluat edesauttaa luustosi kuntoa luonnollisin keinoin – syö kuivattuja luumuja luumassan menetyksen estämiseksi!