Mitä tehdä kalsiumin puutteelle

Mitä tehdä kalsiumin puutteelle

Viimeisin päivitys: 30 lokakuuta, 2018

Kalsiumin puute aiheutuu silloin, kun elimistössä ei ole riittävää määrää kalsiumia. Tämä on erittäin tärkeä mineraali yleisterveydelle, erityisesti luiden ja hampaiden terveydelle sekä riittävälle ja normaalille sydämen rytmille.

Lisäksi tämä mineraali on erittäin tärkeä lihasten supistumisen, hermojen ja hormonien, sekä verenpaineen säätelyn ja kontrolloimisen kannalta.

Voiko kalsiumin puute aiheuttaa oireita?

Yleisesti ottaen kalsiumin puutteen aiheuttamat oireet vaihtelevat henkilöstä toiseen ja riippuvat myös puutteen vakavuudesta. Myös syyt ja muut tekijät puutteen taustalla vaikuttavat tähän.

Kalsiumin puute aiheuttaa erittäin harvoin oireita sen kehittymisen alkuvaiheessa – yleensä sen huomaakin vasta silloin, kun luut alkavat jo heiketä ja niissä alkaa ilmetä murtumia.

Oireet voivat olla myös niin huomaamattomia, että useimmissa tapauksissa ne jäävät huomaamatta ja saattaa kulua vuosia ennen kuin ne havaitaan. On erittäin yleistä, että ihmiselle on jo kehittynyt osteoporoosi siihen mennessä, kun hän huomaa oireet.

Muutamia oireita ovat…

  • Voimakas niska- ja selkäkipu, joka useimmissa tapauksissa on erittäin vakavaa johtuen murtumista, joita on muodostunut selkärankaan.
  • Vakavia murtumia, jotka voivat aiheutua jopa kevyistä iskuista.
  • Pituuden menetys, potilas voi kutistua enemmän ja enemmän.
  • Kumara selän asento, joka luo epänormaalin kaaren selkärankaan.

Kalsiumin puutteen hoito

Kalsiumin puute voi lisätä luiden murtumisen riskiä

Parhaat hoitokeinot kalsiumin puutteeseen ovat pääasiassa kalsiumvarastojen palauttaminen kehoon eri tavoin.

  • Kun huomaat, että sinulla on kalsiumin puute, sinun tulee ensimmäisenä lisätä kalsiumia ruokavalioosi. Siinä toimivat esimerkiksi lehtivihreät, pavut, pähkinät, merenelävät, appelsiinimehu ja monet muut.
  • Mahdollista kalsiumin puutetta aiheuttavien lääkkeiden, kuten diureettien, vaihtaminen toisiin. (Sinun tulisi käydä lääkärin puheilla tässä asiassa, älä koskaan käytä lääkkeitä oman päätöksesi pohjalta.)
  • Noudata harjoitusohjelmaa, jossa on kevyitä, ei liian rankkoja liikkeitä.
  • Käytä kalsiumvalmisteita ja liitä niihin myös D-vitamiinin ja fosforin käyttö. Sinun tulisi kysyä lääketieteen asiantuntijan mielipide, jos käytät millaista tahansa ravintolisää. Sinun ei pitäisi myöskään koskaan lääkitä itse itseäsi, sillä tämä voi aiheuttaa erittäin vakavia yleisiä komplikaatioita terveydelle.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Maidottomat ruuat, joista saat paljon kalsiumia
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Maidottomat ruuat, joista saat paljon kalsiumia

Tiesitkö, että kalsiumia saa monista muistakin ruoka-aineista kuin maitotuotteista? Myös monet kasvit sisältävät paljon kalsiumia - artikkelissa li...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.