Logo image
Logo image

Pähkinöiden hyödyt vatsalle

2 minuuttia
Pähkinät ovat hyvin suosittua ruokaa ympäri maailman. Ne tarjoavat monia terveyshyötyjä. 
Pähkinöiden hyödyt vatsalle
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Yleisesti ottaen yhdistämme pähkinöiden kulutuksen henkisen suorituksen parantamiseen tai sydän- ja verisuoniterveydestä huolehtimiseen. Tiesitkö nämä pähkinöiden hyödyt vatsallesi? 

Pähkinät ovat täynnä korkean ravintoarvon omaavia proteiineja, antioksidantteja, hiilihydraatteja, Omega-3 -rasvahappoa, E-vitamiinia, sekä useita muita vitamiineja. Pähkinöiden säännöllinen nauttiminen auttaa ruoansulatuksessa, sillä ne sisältävät kuituja.

Pähkinöiden kulutus auttaa ehkäisemään sekä helpottamaan närästystä. Se auttaa myös rentoutumisessa ja se vähentää sulkijalihaksen tulehdusta. Mutta se on vasta jäävuoren huippu…

Pähkinöiden hyödyt vatsalle

Some figure

Monet tutkimukset ovat paljastaneet pähkinöiden hyödyt sydän- ja verisuoniterveydelle. Asiantuntijat suosittelevat syömään kourallisen pähkinöitä joka päivä. 

Miksi? Koska on osoitettu, että pähkinät sisältävät erittäin suuren määrän antioksidantteja

Pähkinöiden sisältämä Omega-3 -rasvahappo on erittäin hyväksi keholle. Tuo yhdiste tuo terveydellisiä etuja useasta näkökulmasta. Se auttaa optimoimaan verenkiertoa, kasvattamaan aivojen serotoniinitasoa sekä saa olon tuntumaan kylläiseltä. Se tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse syödä niin paljon ollaksesi kylläinen.

Omega-3:n tuomien hyötyjen lisäksi eräs tutkimus osoittaa, että pähkinät auttavat rasvanpoltossa, varsinkin vatsan alueella. Siitä syystä pähkinät ovat todistetusti täydellinen ainesosa ruokavalioosi. On kuitenkin suositeltavaa syödä niitä kohtuudella.

Kuinka syödä pähkinöitä

Some figure

Pähkinäsalaatti on erinomainen ja maukas vaihtoehto; pähkinöitä voi kuitenkin syödä monella muullakin eri tavalla!

Pähkinöiden kulutus voi olla niin monipuolista kuin vain haluat sen olevan. Samalla kun jotkut ihmiset nauttivat kourallisen pähkinöitä sinällään, toiset suosivat niiden sekoittamista hedelmien ja vaikkapa jogurtin kanssa.

Niitä voi myös käyttää lukuisissa annoksissa, jotka ovat täynnä proteiinia. Yhtenä esimerkkinä on pähkinäinen broileripata.

Tietoa pähkinöistä

Some figure
  • Pähkinöiden syöminen piristää keskittymistä sekä parantaa henkistä suoriutumista ja luovuutta. Siten niiden syöminen lapsuudessa on mainio valinta.
  • On myös suositeltavaa, että ihmiset jotka työskentelevät yli 6 tuntia päivässä söisivät pähkinöitä aterioiden välissä.
  • Pähkinöiden päivittäinen kulutus lisää aivojen serotoniinitasoa. Tämä hormoni yhdistetään onnellisuuteen ja mielihyvään. Masennuksesta kärsivillä on alhaisempi serotoniinitaso, ja pähkinöiden syöminen auttaa taistelemaan masennusta vastaan.
  • Pähkinöiden kulutus auttaa tuntemaan olon kylläiseksi. Se tarkoittaa sitä, että tarvitset vähemmän ruokaa itsesi täyttämiseksi. Sillä tavalla on helpompi polttaa kaloreita.
  • Pähkinöiden sisältämä Omega-3 -rasvahappo kiihdyttää verenkiertoa. Siten tuo ainesosa kykenee estämään sydän- ja verisuonisairauksia.
  • Ulkonäöllisestä näkökulmasta katsottuna pähkinöiden syöminen ehkäisee suonikohjujen ilmestymistä (joita yleensä ilmaantuu jalkoihin).
  • Pähkinöiden kulutusta suositellaan ihmisille jotka kärsivät diabeteksesta. Se johtuu siitä että ne auttavat säätelemään sokerin määrää verenkierrossa.
  • Asiantuntijoiden mukaan pähkinät sisältävät syöpää aiheuttavien vastaisia ominaisuuksia. Niiden syöminen siis auttaa ehkäisemään ja taistelemaan rinta- ja eturauhassyöpää vastaan.
  • Pähkinät auttavat myös miesten hedelmällisyydessä. Se on ruokaa, jota suositellaan suuresti tällaisia ongelmia kohdatessa.

Pähkinöiden ravintopitoisuus tekee niistä ainutlaatuisen ja tehokkaan lisän ruokavalioosi. Lue myös: 10 syytä syödä pistaasipähkinöitä.

Saksanpähkinöiden lisääminen ruokavalioon

Some figure

Pähkinöiden kohtuullinen sisällyttäminen ruokavalioon on hyvä ajatus kun haluamme laihduttaa, mutta ne ovat loistavia myös pitämään yllä tervettä painoa. Pähkinöitä kannattaakin syödä kohtuullisesti välipalana.

Pähkinöitä ei kannata syödä liikaa, kourallinen päivässä eli 10-20 g riittää. 

Kyllä, pähkinät voivat auttaa meitä polttamaan kaloreita, mutta emme saa unohtaa että niissä on suuri määrä rasvahappoja. Siitä syystä sinun pitäisi syödä pienempiä määriä pähkinöitä, etenkin mikäli haluat laihduttaa.

Jos sinulla on epäilyksiä tai kysymyksiä terveen ruokavalion noudattamisesta, on paras vaihtoehto käydä ravitsemusasiantuntijan juttusilla arvioidaksesi mikä olisi paras ravintosuunnitelma juuri sinun aineenvaihdunnallesi ja kehosi rakenteelle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.