Logo image
Logo image

7 merkkiä siitä, että sinulla on liian korkea verensokeritaso

3 minuuttia
Korkea verensokeri on hiljainen vaiva, johon tulisi kiinnittää paljon huomiota. Jos sitä ei hoideta ajoissa, se voi johtaa diabetekseen. Tästä syystä on tärkeää tietää sen oireet. Kerromme niistä tässä artikkelissa.
7 merkkiä siitä, että sinulla on liian korkea verensokeritaso
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Verensokeri eli veren glukoosi on elimistön solujen pääasiallinen energianlähde. Tämän tyyppistä sokeria on mm. jauhoissa, hunajassa, porkkanoissa ja riisissä. Tämä energia auttaa elimistöä suoriutumaan tärkeistä toiminnoista kuten ruoansulatuksesta sekä sydämen ja synapsien toiminnasta. Verensokeritason tulisi pysyä välillä 70-110 mg/dl, jotta sen hyödyt saataisiin parhaiten irti eikä sillä olisi mitään negatiivisia seurauksia terveydelle.

Korkeaa verensokeritasoa kutsutaan hyperglykemiaksi, ja se voi aiheuttaa vaurioita lukuisissa elimissä. Kun verensokeri on yli 180 mg/dl, kyseessä on diabetes, liian korkea verensokeritaso. Tätä vaivaa on tärkeää kontrolloida tarkasti lääkärin ohjeiden mukaan, sillä se voi aiheuttaa monia komplikaatioita.

Mitä on hyperglykemia?

Hyperglykemia on kyseessä silloin, kun verensokeri on yli 140 mg/dL. Tälle vaivalle on kaksi mahdollista syytä:

 • Haimalla on vaikeuksia tuottaa riittävästi insuliinia, hormonia joka vastaa verensokeritasojen säätelystä.
 • Elimistö ei kykene hyödyntämään insuliinia kunnolla.

Kummassakin tapauksessa on erittäin tärkeää käydä lääkärissä selvittämässä millaisen lääkityksen tarvitset, mitkä muutokset sinun tulee tehdä ruokavalioosi ja kuinka paljon liikuntaa tarvitset.

Korkean verensokeritason oireet

Hyperglykemiaa on vaikea havaita jos et ole tarkkana, mutta oireita esiintyy aina. Parasta on käydä lääkärintarkastuksissa puolen vuoden välein varhaisen diagnoosin saamiseksi, jos elimistössäsi esiintyy muutoksia.

Verensokeritesti on tavallisesti hyvin edullinen ja yksinkertainen. Sitä varten tarvitaan vain pieni määrä verta, siinä kaikki. Joka tapauksessa oireet joihin sinun tulee kiinnittää huomiota ovat seuraavat:

1. Polydipsia

Some figure

Tämä on äkillinen ja kova tarve juoda vettä, minkä yhteydessä esiintyy tavallisesti tunnetta kuivasta suusta. On tärkeää juoda niin paljon kuin tarvitset, sillä tällä tavoin elimistö pyrkii säätelemään verensokeritasoa.

Muista kuitenkin, että ongelma jatkuu kunnes verensokerin taso normalisoituu. Siinä ovat avuksi päivittäinen liikunta ja lääkärin määräämä lääkitys.

2. Ihovauriot

Veren liiallinen sokeripitoisuus voi aiheuttaa ihovaurioita kuten ruskeita läikkiä jaloissa, kasvojen punoitusta ja kuivaa ihoa. Kynnet, kämmenet ja jalkapohjat voivat taas muuttua keltaisiksi.

Jos huomaat ihollasi mustelmia jotka kestävät normaalia pidempään, käy lääkärissä mahdollisimman nopeasti. Älä sivuuta näitä oireita, sillä ne voivat vahingoittaa verisuoniasi.

3. Mielialanvaihtelut

Some figure

Hyperglykemia voi aiheuttaa muutoksia mielialassa, kuten ärtyisyyttä tai masennusta. On ihmisiä joilla on taipumusta muuttua helposti kärttyisiksi tai jotka ovat luonteeltaan aggressiivisempia, mutta jos se on epätavallista sinulle, se voi olla oire korkeasta verensokerista.

Tunteet riippuvat aivojen kemikaaliprosesseista, ja näihin prosesseihin vaikuttaa verensokerin taso.

4. Heikkous ja uneliaisuus

Koska solut eivät kykene kunnolla imemään sokeria verestä, energiatasot hupenevat. Tämä voi aiheuttaa:

 • Heikkoutta
 • Äärimmäistä väsymystä
 • Uneliaisuutta
 • Pyörtymistä

Tässä ongelmassa on erittäin tärkeää syödä riittävästi tuoreita vihanneksia, jotta saat korkealaatuisia vitamiineja ja kivennäisaineita. Jos ongelma on hyvin vakava, lääkäri saattaa määrätä joitakin lisäravinteita.

5. Hitaasti paranevat haavat

Korkea verensokeri aiheuttaa vakavia muutoksia veren hyytymisessä, mikä puolestaan aiheuttaa ongelmia haavojen paranemisessa. Tämä muutos voi aiheuttaa myös verenpurkaumien eli mustelmien muodostumista.

Jos huomaat että mikä tahansa haava vuotaa pitkään eikä parane normaalia vauhtia, ongelmaan tulee puuttua. Kun saat verensokeritasosi hallintaan, ongelma katoaa.

6. Näköongelmat

Some figure

Verkkokalvon, keltatäplän ja näköhermon pienissä suonissa voi esiintyä merkkejä vaurioista korkean verensokeritason seurauksena. Tämä voi aiheuttaa mm. seuraavia ongelmia:

 • Sumeaa näköä
 • Tummia pilkkuja näkökentässä
 • Kipua silmien ympäristössä
 • Ongelmat tarkentaa katsetta lähellä oleviin esineisiin ääreisnäöllä

Säännölliset silmälääkärintarkastukset voivat auttaa tunnistamaan nämä ongelmat ja estämään näin verensokeritason liiallisen nousun.

7. Seksuaaliset ongelmat

Korkean verensokerin aiheuttamat verisuoni- ja hermovauriot voivat johtaa muutoksiin seksuaalisissa toiminnoissa sekä miehillä että naisilla. Miehillä korkea verensokeritaso voi aiheuttaa:

 • Kyvyttömyyttä saada tai ylläpitää riittävän voimakasta erektiota yhdyntää varten.
 • Retrogradista ejakulaatiota, muutosta jossa kaikki tai osa siemennesteestä kulkeutuu ejakulaatiossa virtsarakon puolelle sen sijaan että se kulkeutuisi kohti peniksen päätä.

Naisilla se voi puolestaan aiheuttaa:

 • Emättimen kuivuutta.
 • Libidon laskua tai puuttumista.
 • Kipua yhdynnän aikana.

Oletko huomannut näitä oireita? Epäiletkö, että sinulla on liian korkea verensokeritaso? Jos epäilet, mene lääkäriin mahdollisimman nopeasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hernánez AQ., Granja LL., Sosa AL., Papel de la insulina en el tratamiento de la diabetes mellitus tipo 2. Revista Cubana de Medicina General Integral, 1997.
 • Jenkins DW, Jenks A. Exercise and Diabetes: A Narrative Review. J Foot Ankle Surg. 2017 Sep-Oct;56(5):968-974. doi: 10.1053/j.jfas.2017.06.019. PMID: 28842107.
 • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.