Logo image
Logo image

Kuinka naisen orgasmin puuttumista voidaan hoitaa?

3 minuuttia
Suurimmassa osassa tapauksia naisen orgasmin puuttuminen on ongelma, joka voidaan ratkaista, sillä tässä on kyse psykologisista pulmista. Niitä voidaan hoitaa ammattilaisen avustuksella, jotta tilanne saataisiin korjatuksi.
Kuinka naisen orgasmin puuttumista voidaan hoitaa?
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Anorgasmia, eli orgasmin puuttuminen, on yksi kaikkein tavallisimmista seksuaalisista ongelmista naisilla, kuten myös seksuaalisen halukkuuden vähäisyys. Anorgasmia ja muut tilat jossa naisen orgasmi puuttuu, ovatkin tämän päivän artikkelin aiheena.

Kyseessä on kyvyttömyys saada orgasmi siitä huolimatta, että tätä ennen on stimulaatiota ja nainen tuntee halua ja kiihottuneisuutta seksuaalisissa tilanteissa.

Sen pääsyyt ovat psykologisia, vaikka vammat sukuelinten alueella ja huonot elintottumukset voivat myös olla syinä pienessä määrässä tapauksia. Vaikka jotkut ovat kutsuneet tätä ongelmaa sairaudeksi, se on kuitenkin toiminnallinen häiriö. Tietyt terveelliset tavat ja asiantuntijan apu voivat ratkaista tilanteen.

Vaikeutena on se, että tämä aihe on edelleen tabu monelle ihmiselle. Tämän vuoksi sitten diagnoosi ja hoito eivät ole aivan yhtä helposti tehtävissä kuin ne voisivat olla.

Siksi haluammekin tällä kertaa kertoa sellaisista tekijöistä, jotka aiheuttavat naisen orgasmin puuttumisen, ja kuvaamme myös häiriön oireet ja ne keinot, joilla sitä voidaan hoitaa. Jatka lukemista, mikäli aihe koskettaa itseäsi!

Mikä aiheuttaa naisella orgasmin puuttumisen?

Some figure

Naisen seksuaalisuus sisältää sekä sisäisen että ulkoisen puolen, ja nämä erilaiset tekijät voivat joskus estää naista nauttimasta seksuaalisista suhteista täysillä.

Itse asiassa yli 90 % naisen orgasmin puuttumisen tapauksista liittyy psykologisiin ja tunne-elämän tekijöihin. Sen sijaan vain 5 % liittyy fyysisiin ongelmiin.

Toisaalta taas joskus on kyseessä se, että naisella on puutteelliset tiedot ja kehno seksuaalinen kasvatus.

Seuraavassa on eräitä mahdollisia syitä orgasmin puuttumiseen naisella:

 • seksuaaliset traumat
 • stressi, huoli tai syyllisyydentunne
 • kiinnostuksen puute tai ongelmat parisuhteessa
 • pelko tai häpeä seksuaalisia suhteita koskien
 • liiallinen korkean verenpaineen lääkityksen käyttö
 • masennuslääkkeiden tai ehkäisypillereiden käyttö
 • seksuaalisen identiteetin epäselvyys
 • vaihdevuodet
 • huumeidenkäyttö

Kuinka naisen orgasmin puuttuminen voidaan määrittää?

Anorgasmia ilmenee viidellä eri tavalla, ja tämä riippuu oireista ja tilanteista, jotka tilanteeseen ovat johtaneet. Seuraavassa ovat mahdolliset orgasmin puuttumisen ilmenemismuodot:

 • Primäärinen: Kun naisella ei koskaan ole ollut kykyä saada orgasmia siitä huolimatta, että hän on masturboinut tai harrastanut seksiä.
 • Sekundäärinen: Kun nainen äkillisesti menettää kykynsä saada orgasmin siitä huolimatta, että tässä ei aikaisemmin ole ollut mitään ongelmia.
 • Absoluuttinen: Kun mikään tilanne tai menetelmä ei saa aikaan nautintoa.
 • Suhteellinen: Kun nainen voi saada orgasmin tietyn tyyppisen stimulaation kautta. Tämä voi esimerkiksi olla vain emättimen tai vain klitoriksen stimuloinnin kautta.
 • Tilannekohtainen: Kun orgasmi on mahdollista vain tietyissä tilanteissa.

Mitä tehdä jos naisen orgasmi jää saamatta?

Vaikka onkin aina suositeltavaa käydä asiantuntijan luona, jotta tähän ongelmaan liittyvät kysymykset voitaisiin selvittää, on eräitä yksinkertaisia asioita, joiden avulla voidaan aloittaa ongelman hoitaminen.

Itsensä tutkiminen

Some figure

On elintärkeää, että naisella on sellaisia intiimejä hetkiä, jolloin hän voi tutkia omaa kehoaan ilman pelkoa, jotta hän voisi selvittää, mistä hän pitää ja mistä taas ei.

Katso itseäsi alastomana peilin edessä. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet, ja stimuloi niitä kehosi alueita, joiden ajattelet voivan antaa sinulle mielihyvää.

Tämä tapa ei ainoastaan tule kohentamaan itsevarmuuttasi ja itsetuntoasi, vaan se myös auttaa sinua selvittämään, mitkä alueet saavat sinut kiihottumaan ja mistä voit nauttia kumppanisi kanssa.

Sano “kyllä” esileikille

Seksin ei tarvitse olla rajoittunutta vain yhdyntään. Usein naisen orgasmin puuttuminen onkin tulosta siitä, että seksi on rutiinia.

Jos sinulla on kumppani, kokeile uusia asioita, ja anna aikaa sille, että nautit hyväilyistä, leikkisyydestä ja muun tyyppisistä esileikin muodoista, jotka saavat sinut kiihottumaan.

Käytä liukuvoiteita

Some figure

Vaikka liukastevoide itsessään ei voikaan olla ratkaisu orgasmin puuttumiseen, se voi kuitenkin olla avuksi miellyttävämmän seksin kokemiseksi.

Itse asiassa nykyisin on tarjolla sellaisia tuotteita, jotka on erityisesti suunniteltuja orgasmin tehostamiseksi.

Nämä apuvälineet rentouttavat emättimen lihaksia sekä joskus tuottavat erilaisia tuntemuksia, jotka voivat auttaa saamaan aikaan kliimaksin.

Harrasta liikuntaa säännöllisesti

Harjoitukset, jotka vahvistavat lantionpohjaa ja seksuaalisia elimiä, ovat suureksi avuksi silloin kun ongelmana on orgasmin puuttuminen tai muut seksuaaliset ongelmat.

Ne parantavat seksuaalista toimintakykyä sekä auttavat sinua tuntemaan itsesi rentoutuneemmaksi, jotta voisit edetä orgasmia kohden.

Lisäksi ne auttavat torjumaan ahdistusta ja stressiä. Nämä ovat kaksi sellaista tunne-elämän pulmaa, jotka saattavat olla yhteydessä kyseiseen ongelmaan.

Vältä negatiivista ajattelua

 

Some figure

Negatiivisten ajatusten ruokkiminen tai turhautuneisuuden päästäminen valloilleen voivat muuttua suureksi ongelmaksi tämän aiheen kannalta.

Vaikka kyseessä ei olekaan tapa josta olisi helppo päästä eroon, on silti tärkeää pitää mieli avoinna, jotta voisit päästä tavoitteeseesi, eli orgasmiin.

Siksi tulisikin laittaa syrjään pelko, häpeä ja valheelliset uskomukset, jotta voisi nauttia seksistä ja edetä orgasmiin asti.

Oletko valmis ratkaisemaan ongelmasi? Hanki asiasta tietoa ja muista nämä perusneuvot, ja käy myös gynekologin vastanotolla, jotta orgasmin puuttuminen ei enää haittaisi elämääsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • West SL, Viniloor LC, Zolnoun D. A systematic review of the literature on female sexual dysfunction prevalence and predictors. Ann Rev Sex Res. 2004;15: 40-172.
 • Cabello-Santamaría F. Disfunciones sexuales femeninas. En Cabello F, Lucas M, editores. Manual Médico de Terapia Sexual. Madrid: Psimática; 2012.
 • Castañeda Sánchez O, Flores García E, López del Castillo Sánchez D, Cortés Gil H. Anorgasmy prevalence in women attended at Familiar Medicine Unit no. 1 in Obregon, Sonora, Mexico. Ginecol Obstet Mex.
  2005; 73: 525-30.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.