Aseksuaalisuus - kun seksi ei kiinnosta

Aseksuaalisuus on seksuaalinen suuntautuminen, johon kuuluu se, että ihmisellä ei ole fyysistä tarvetta pitää yllä seksuaalisia suhteita oman tai vastakkaisen sukupuolen kanssa.
Aseksuaalisuus - kun seksi ei kiinnosta

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Saattaa kenties tuntua mahdottomalta ajatukselta, että joillakin ihmisillä ei ole seksuaalista halua – heillä ei ole viettiä toisia ihmisiä tai seksuaalista nautintoa kohtaan. Tämä ilmiö tunnetaan nimellä aseksuaalisuus.

Aseksuaalisuus on asia, jota ei voi havaita toisesta ihmisestä päällisin puolin, ja hyvin moni ei ole edes tietoinen tästä ilmiöstä. Se voi aiheuttaa hyvin suurta stressiä parisuhteessa, sillä sen lisäksi että ihmisellä ei ole seksuaalista halua, hän ei välttämättä tunne tarvetta pitää yllä parisuhdetta ja saattaa yrittää välttää suhteeseen liittyviä asioita.

parisuhdekriisi
selibaatistakyse on luontaisesta tilasta, joka ihmisellä on tai ei ole.

Aseksuaalisuus – kun seksuaalista suuntautuneisuutta ei ole

Koska aseksuaalinen ihminen ei koe seksuaalista halua, hänellä ei ole sellaista tunnetta, että haluaisi pitää yllä parisuhteita. Hän ei ole viehättynyt saman tai vastakkaisen sukupuolen edustajista, ja hänellä ei myöskään ole seksuaalista suuntautuneisuutta.

Tämän kaiken takia aseksuaalisuutta voidaan pitää ei-seksuaalisena suuntautuneisuutena.

On kuitenkin hyvin paljon tietämättömyyttä kyseistä asiaa koskien, ja siitä on tehty niin vähän tutkimusta, että moni uskoo, että aseksuaaliset ihmiset ovat itse asiassa estyneitä.

On totta, että tämä on kummallinen tilanne, sillä ihminen tuntee yleisesti ottaen luontaisesti seksuaalista halua, jotta hän voisi kokea nautintoa ja pystyisi lisääntymään (niin halutessaan).

Vaikka tämä onkin epätavallinen tilanne, kyseessä ei kuitenkaan ole mikään sairaus tai sellainen ominaisuus, joka kertoisi ihmisen olevan estynyt. Kyseessä on yksinkertaisesti suuntautuneisuus, joka ei ole seksuaalinen.

Yhteiskunnalliset paineet

Saatat ajatella, että aseksuaalinen ihminen pystyy välttämään monia elämän yleisiä ongelmia. Tämä ei kuitenkaan ikävä kyllä ole todellisuuden laita. Aseksuaaliset ihmiset saavat paljon painetta ympäristöstään, sillä he ovat erilaisia.

parisuhde on muutakin kuin seksiä

Jari, joka on aseksuaalinen ihminen, kertoo seuraavaa: “Minulla kesti kauan, ennen kuin minulla oli kumppani ja olin suhteissa. Kun sitten näin oli, tämä oli sosiaalisten paineiden seurausta. Minulla itselläni ei vain ollut tarvetta siihen.”

Nämä ihmiset “pakotetaan” olemaan kuten muut sekä etsimään sellaista, mitä he eivät halua. He joutuvat kestämään “Koska hankit poika-/tyttöystävän?” -kysymyksiä.

Pahimmassa tapauksessa aseksuaaliset ihmiset joutuvat yhteiskunnassa syrjityiksi. Voitko kuvitella, miltä nykypäivän seksuaalisesti latautunut mainonta vaikuttaa aseksuaalin näkökulmasta? Jatkuva eroottinen sisältö ei merkitse tällaiselle ihmiselle mitään, eikä sillä siis ole myöskään mediassa toivottua tulosta.

Alhainen seksuaalinen halukkuus on aina ollut olemassa

Vaikka emme tässä blogissa asiasta olekaan kirjoittaneet, seksuaalisen halukkuuden alhaisuutta on aina ollut olemassa. Useimmat ihmiset eivät tätä kuitenkaan tiedosta, sillä heillä on aina ollut seksuaalisesti aktiivinen kumppani.

Tästä huolimatta ja perustuen siihen, mitä Jari kertoo, onko siis totta, että aseksuaaliset ihmiset eivät halua olla parisuhteissa? Vaikka Javier sanookin, ettei hän halunnut olla parisuhteessa, moni aseksuaali haluaa suhteen, mutta ilman seksiä.

Todellinen ongelma syntyy tässä siitä, että aseksuaalinen ihminen rakastuu henkilöön, joka on seksuaalisesti aktiivinen. Osapuolten tulisi tällöin jutella sitä, kuinka suhde jatkuu niin, että kummankaan ei tarvitse tehdä sellaisia uhrauksia, joiden he eivät tunne olevan kohtuullisia.

aseksuaalisuus parisuhteessa

Aseksuaaliset tuntevat joskus niin, että heidän on pakko harrastaa seksiä. He eivät halua, mutta siitä huolimatta he harrastavat seksiä – he eivät nauti seksistä, eivätkä myöskään inhoa sitä, mutta he tekevät näin kumppaninsa vuoksi.

Tämän vuoksi pariskunnan tulisi jutella siitä, mitä tehdä sellaisessa tilanteessa kun yksi osapuoli on aseksuaali ja toinen ei. Viestintä on aina elintärkeää suhteissa, ja tämä pätee tavallistakin enemmän tämän tyyppisissä tilanteissa.

Moses Catalan, Prince Lila National Queer Association – järjestön puheenjohtaja, on sanonut aiheesta seuraavaa: “Parisuhteen ylläpitäminen silloin, kun yksi osapuoli on aseksuaalinen ja toinen seksuaalinen, riippuu siitä, mihin sopimukseen molemmat suhteen osapuolet päätyvät. On sellaisia, jotka harrastavat seksiä ennen tapailua, kun taas toisilla on avoin parisuhde.”

Oletko koskaan tavannut sellaista henkilöä, joka on aseksuaali? Moni ei edes tiedä olevansa tätä, ja he ovat tietoisia vain siitä, että he eivät tunne halua toisia kohtaan.

Kaikkein tärkeintä aseksuaalisuuteen liittyen on se, että jos haluat pitää yllä parisuhdettasi, sinun tulisi puhua kumppanisi kanssa tilanteesta, jotta asiat voisivat mennä mahdollisimman vaivattomasti.

Mitä vähemmän pidät itsesi piilossa, ja mitä vähemmän tukahdutat itseäsi, sitä enemmän tietoisuutta parisuhteessasi voi olla, jotta voisitte kumppanisi kanssa ymmärtää toisianne paremmin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Onneton parisuhde ja sen 7 merkkiä
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Onneton parisuhde ja sen 7 merkkiä

Jos välillänne ei ole enää fyysistä yhteyttä, et halua jakaa asioita kumppanisi kanssa tai välttelet kumppaniasi, saattaa sinulla olla onneton pari...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Portillo, W., Paredes, R. G. (2011). Asexualidad. Revista Digital Universitaria. https://doi.org/10.1080/02560054.2011.636826
  • Lugones Botell, M., & Ram??rez Berm??dez, M. (2015). Asexualidad: La cuarta dimensi??n sexual. Revista Cubana de Medicina General Integral.
  • Carranza, J. (2002). La evolución del sexo. LA BASE DE LA BIOLOGÍA Y ETOLOGÍA,.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.