Logo image
Logo image

Sinkkuus on mahdollisuus olla onnellisempi

5 minuuttia
Sinkkuna oleminen on valinta, aivan kuten kumppaninkin kanssa oleminen on. Ongelmana tässä on se, että usein emme pysty sietämään yksinoloa koskevaa pelkoamme.
Sinkkuus on mahdollisuus olla onnellisempi
Viimeisin päivitys: 07 toukokuuta, 2019

Moni ihminen ei osaa olla onnellinen ilman kumppania rinnallaan. Sinkkuus on monelle häiritsevä asia, ja toisille yksinolo aiheuttaa vakaviakin ongelmia.

Yksi näistä ongelmista tunnetaan nimellä tunnetason riippuvuus, joka saa ihmisen myrkyllisiin suhteisiin. Toisille taas ongelman ytimessä on oma itsetunto, joka voi joskus olla niin alhainen, että ihminen tarvitsee jonkun, joka pystyy rakastamaan häntä.

On normaalia pelätä sinkkuna olemista tässä maailmassa, jossa rakastavilla ihmissuhteilla on hyvin paljon merkitystä – ehkä liikaakin.

Tästä huolimatta on kuitenkin monia, jotka osaavat löytää nautintoa yksin elämisestä – itse asiassa sinäkin voit nauttia sinkkuudesta. On siis aika hankkiutua eroon yksinolon pelosta. 

On mahdollista yhdistää sinkkuus ja onnellisuus

Some figure

Jos olet yksi niistä, jotka ajattelevat suurimman onnen tulevan kumppanin kanssa olemisesta, ehkäpä olet tehnyt sellaisen virheen, että olet asettanut oman onnellisuutesi toisten käsiin. Olet tehnyt toisesta ihmisestä vastuullisen omasta hyvinvoinnistasi.

Et tällöin ole tietoinen siitä, että sinun tulee olla onnellinen omassa itsessäsi.  

Tällä kertaa kerromme seitsemästä sinkkuna olemisen hyödystä, jotka aukaisevat silmäsi mahdollisuudella olla onnellinen ilman kumppania rinnallasi.

Kenenkään toisen ei tulisi määrittää sinun onnellisuuttasi. Ja mikä tärkeämpää, meidän monen kannattaisi opetella olemaan yksin, sillä moni ei koskaan ole ollut tässä tilanteessa.

1. Sinkkuus ja sen hyvät puolet: opit tuntemaan itseäsi

Ehkäpä ajattelet että tunnet jo itsesi, eikä sinun siten tarvitse käyttää tähän aikaa. Jos tämä on uskomuksesi, todellisuus on luultavasti se, että et tiedä itsestäsi mitään.

Ajan kuluessa ihminen muuttuu, ja siten sinun tulee päivittää itseäsi koko ajan, jotta voisit nähdä sen ihmisen joka sinusta on tullut. Jos siis luulet että tunnet itsesi, vietä hiukan aikaa yksin. Tulet huomaamaan, että et tunne omaa itseäsi niin hyvin kuin luulit. Tämä voi olla vaikeaa silloin kun ihmissuhde on juuri loppunut. Olet käyttänyt vuosia elämästäsi toisen kanssa, ja olette kokeneet tilanteita, ottaneet vastuita… Ja nyt sitten olet yksin.

Uuden ihmisen kanssa suhteeseen ryhtyminen heti eron jälkeen on monelle tuttua, sillä tilanne aiheuttaa tyhjyyttä. Moni ei tiedä keitä he ovat, sillä he ovat menettäneet toisen puoliskonsa. Ole kärsivällinen jos tilanteesi on tämä, sillä kyseinen tunne tulee menemään ohitse – se on vain askel muutoksen prosessissa.

Ota tilanteesta hyöty irti. Mene taaksepäin. Opettele tuntemaan itseäsi ja selvitä kuka olet. Se on sinulle hyväksi.

2. Nauti ajastasi – sinkkuus on sitä varten

Muistatko sen, kun pystyit lähtemään kotoa ilman että jouduit selittämään menojasi? Kun pystyit antautumaan mille tahansa asialle ja ottamaan etäisyyttä maailmaan ilman, että olit velvollinen antamaan kumppanillesi selityksiä, sillä hän saattaisi huolestua?

Sinkkuna oleminen on tilanne, josta sinun kannattaisi ottaa hyöty irti, sillä sinulla ei koskaan tule olemaan samoja kokemuksia sinkkuja kuin sinulla on uuden kumppanin kanssa. Nyt voit kokea omia hauskoja hetkiä sekä ottaa aikaa itsellesi.

3. Voit omistaa elämäsi täysin itsellesi

Some figure

Kuten jo sanoimmekin, nyt sinulla on kaikki aika maailmassa omistautuaksesi itsellesi. Voisitko siis nyt lähteä sille matkalle, josta olet aina haaveillut? Sinä itse voit päättää!

Nyt on paras aika kasvaa ammatillisesti tai hemmotella itseäsi. Sinun ei tarvitse huolehtia kenestäkään muusta kuin itsestäsi, ja tämä on hyvä asia. Älä hukkaa aikaasi, äläkä heitä tätä hetkeä roskikseen.

4. Olet nyt paljon entistä vahvempi

Oletko huomannut, että kun olet tottunut olemaan parisuhteessa, ja kun sitten äkillisesti et olekaan, tunnet itsesi avuttomaksi? Et tiedä mitä tekisit tai kuinka voisit jatkaa eteenpäin. Tiedätkö, miksi tämä tapahtuu?

Mukavuusalueemme on tällöin tuhottu, ja olemme jättäneet sen. Tämän tilanteen hyväksyminen ja sen tietäminen kuinka siitä voidaan päästä eteenpäin on mahdollistanut sen, että sinusta on tullut paljon vahvempi ihminen ilman mukavuusaluettasi.

Ota huomioon kaikki ne hyödyt, jotka sinulla on sinkkuna ollessasi. Sinun ei nyt tarvitse huolestua kenestäkään toisesta. Tämä voi kuulostaa kylmältä, mutta se on kuitenkin hyvä asia! Joskus sinkkuus on meille hyväksi, joten älä hukkaa tätä mahdollisuutta.

5. Olet rentoutuneempi ja nukut paremmin

Ehkäpä kaipaat yksin sängyssä maatessasi niitä halauksia ja läheisyyttä, joita sinulla aikaisemmin oli, mutta katso asian valoisaa puolta. Voit nyt mennä nukkumaan ja herätä silloin kun haluat, eikä sinun tarvitse selitellä tai huolestua kenestäkään muusta.

Muistatko ne riidat, jotka estivät kunnon yöunten saannin? Entäpä ne tilanteet, jotka saivat sinut kääntyilemään ahdistuneena sängyssäsi joka ilta? Mustasukkaisuus, kinastelu, väärinymmärrykset – nämä ovat nyt kaikki menneisyydessä. Tulet nukkumaan paremmin – vai mitä mieltä olet?

6. Tulet ymmärtämään ystävyyksien todellisen arvon

Some figure

Nämä ystävät tulevat tukemaan meitä ehdoitta, vaikka laitatkin heidät sivuun. Sinun täytyy palauttaa ystävyydet ennalleen, eikä meidän tulisi koskaan enää asettaa niitä kakkossijalle elämässämme. Kumppanit tulevat ja menevät, mutta ystävät ovat pysyviä. Sitä paitsi, kannattaa muistaa tämä asia: yhdenkään kumppanin ei tulisi saada aikaasi 24 tuntia vuorokaudessa. Tämä ei ole reilua sinua kohtaan, eikä toisinpäin.

7. Annat nyt itsesi tavata uusia ihmisiä

Parisuhteessa ollessasi mahdollisuudet uusien ihmisten tapaamiseen ovat vähäisemmät. Et voi aina olla kenen tahansa kanssa, etkä voi aina tehdä niin kuin huvittaa.

Voi olla, että suhteessa ollessasi teillä on valmis ystäväpiirinne. Tämän vuoksi kannattaa siis ottaa hyöty irti sinkkuna olemisesta matkustamalla, uusiin paikkoihin menemällä – nauttimalla sellaisista kokemuksista, joita sinulla ei kumppanin kanssa ollessasi ole. Nauti siis siitä vapaudesta, joka sinulla sinkkuna on.

On mahdollista, että uskot sinkkuna olemisen olevan asia joka ei kaikille sovi, mutta tässä olet väärässä. Pelko siitä, että aika kuluu ja jäämme yksin, saa meidät kauhun valtaan. Se saa meidät etsimään epätoivoisesti kumppania vierellemme.

Kuka on joskus todistanut, että et voi olla onnellinen ilman parisuhdetta? Eikö voi olla hyvä asia vanheta hyvien ystävien kanssa ilman kumppania rinnalla? Myös tänä päivänä tuntuu siltä, että sinkkuna oleminen näyttää huonolta, sillä on “normaalia” haluta kumppania.

Sinä päätät mihin elämäsi etenee, ja saatat haluta välttää turhautumista ja tunnetta yksinäisyydestä sen vuoksi, että jokainen ympärilläsi oleva on parisuhteessa. On kuitenkin niin, että vaikka muut olisivatkin parisuhteissa, olet oman itsesi kanssa ja hyödynnät sitä aikaa joka sinulta vapautuu, kun ei tarvitse ottaa huomion toista.

Opettele rakastamaan omaa itseäsi, tee haluamiasi asioita, opi tuntemaan itsesi, kokeile uusia asioita, nauti elämästä ja tee kokeiluja. Elämä voi muuttua hetkessä, joten nauti siitä hetkestä joka sinulla on juuri nyt.

Joskus emme ole tietoisia siitä hyvästä, jonka voimme itsellemme tuottaa olemalla yksin pidemmän aikaa, omistautuen täysin itsellemme.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.