Logo image
Logo image

Riippuvaisuus suhteessa vahingoittaa

3 minuuttia
Tunnetason riippuvaisuus voi muuttua todella suureksi ongelmaksi. Kun elämäsi pyörii toisen ihmisen ympärillä, sinulla ei enää ole tilaa omalle itsellesi. Tällöin kannattaa alkaa pohtia itsensä vapauttamista suhteen kahleista.
Riippuvaisuus suhteessa vahingoittaa
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Olla toisesta ihmisestä riippuvainen parisuhteessa on sellaista rakkautta, joka todella sattuu. Eikö tämä kuitenkin kuulosta hiukan ironiselta? Jokin niinkin mahtava asia kuin rakkaus voi muuttua satuttavaksi. Tässä artikkelissa kerromme miten riippuvaisuus suhteessa voi vahingoittaa.

Näin käy silloin, kun kiinnität itsesi toiseen ihmiseen sellaisella tavalla, joka ei ole terveellinen. Ota huomioon, että et välttämättä ole tietoinen siitä, että toinen ihminen ei koskaan voi oikeastaan kuulua sinulle. Lapset opetetaan joskus pitämään toista ihmistä omaisuutena. Tämän tuloksena saatat sitten luulla, että kuulut itse kumppanillesi, ja että vastavuoroisesti hän kuuluu sinulle. Tämä ajatusmalli tulisi kuitenkin muuttaa, sillä se ei ole ollenkaan terveellinen.

Riippuvaisuus suhteessa – kun rakkaus sattuu

Kaikilla pariskunnilla ja jokaisessa suhteessa, jossa on kaksi ihmistä, on aikoja, jolloin koetaan konflikteja. Tämä on aivan luonnollista, ja se kuuluu siihen, että ihmiset kasvavat yhdessä.

Some figure

Ihmiset tekevät parisuhteessa päätöksen elämiensä jakamisesta, rakkaudesta ja kunnioituksen pysyvyydestä. Tulisi ymmärtää, että yhdessä asuminen ei tarkoita automaattisesti sitä, että olet riippuvainen kumppanistasi. Toisen tilaa tulisi aina kunnioittaa, ja jos suhteesta ei jonkin ajan kuluttua tulekaan mitään, se on aivan OK asia.

Et siis voi olla riippuvainen kenestäkään muusta kuin itsestäsi. Jos laitat silti itsesi toisten käsiin tällä tavalla, teet ikään kuin itsemurhan. Siksi onkin tärkeää, että pidät mielessäsi seuraavat toisista ihmisistä riippuvaisten henkilöiden piirteet:

  • Heidän itsetuntonsa riippuu siitä, mitä heidän kumppaninsa heille sanoo tai ei sano.
  • He ottavat itselleen velvollisuuksia, jotka menevät paljon pidemmälle kuin on normaalia kumppanin tarpeiden tyydyttämiseksi.
  • Heillä ei ole rajoja oman itsensä ja kumppaninsa välillä.
  • He eivät koskaan sano vastaan kumppanillensa, sillä he pelkäävät tulevansa torjutuiksi.
  • Kun yksi suhde päättyy, he hyppäävät heti toiseen.
Some figure

Löysää niitä siteitä, jotka sinua rajoittavat

Kun pidät kiinni narunpätkästä niin, että se ei pääse karkaamaan käsistäsi, ja sitten päästettyäsi narun lopulta menemään tunnet olosi epämukavaksi, koet tavallaan samaa kipua kuin tunnetason riippuvuutta käsittävässä suhteessa.

Sama asia tapahtuu nimittäin päässäsi, jos olet riippuvainen toisesta ihmisestä. Olet sitonut itsesi toiseen niin, että et saa siitä itse asiassa mitään hyötyjä. Ei kuitenkaan ole helppo päästää irti tästä “narusta”, sillä joskus ihminen voi olla hiukan masokistinen ja valita mieluummin siihen kovaan kipuun tarrautumisen, joka häntä pitää kiinni.

Jos et tiedä, tulisiko sinun päästää irti jostakin ihmisestä, tai jos tiedät, että sinun tulisi, mutta et tunne kykeneväsi siihen, nyt on oikea heti. Tee se lopullisesti ja tee se kunnolla.

Some figure

Kokemasi vapautuksen tunne tulee olemaan uskomaton – saat mielettömän sisäisen rauhan. itsetuntosi

Mutta tekeekö tämä kuitenkaan ihmisestä vielä onnellista? Vapautuminen on mahtavaa, mutta ensin et välttämättä tunne itseäsi onnelliseksi, sillä sinuun sattuu. Et kuitenkaan voi antaa itsesi jatkaa päivästä päivään, sillä “kuolet” toisen hoidossa. Sinun täytyy taistella itsesi vapaaksi. Vain sinä itse olet se, joka pitää kiinni kivustasi – kukaan muu ei pakota sinua tuntemaan tätä kipua.

Kyllä, on tietysti vaikeaa ottaa tämä askel, joten jos et tunne olevasi siihen kykeneväinen, hanki apua. Ilman apua et ehkä saa kerättyä tarvittavaa rohkeutta asian kohtaamiseen yksin.

Riippuvaisuus suhteessa ja siitä irtaantuminen

Mikä sinut sitten sai tähän riippuvaisuuteen alunperin? Onko sinulla ollut jotakin sellaista, joka menneisyydessäsi sai sinut pelokkaaksi läheisten menettämisen suhteen? Onko rakkaus sinusta musertavaa?

Joskus rakkaus voi olla kuin huume. On normaalia ajatella kumppania ja haluta olla hänen kanssaan koko ajan. Eri asia on kuitenkin tunnetason riippuvaisuus suhteessa, joka on vahingollista ja nöyryyttävää, sillä et pysty olemaan oma itsesi.

Some figure

Hanki sen sijaan apua, puhu asioistasi ja avaa silmäsi todellisuudelle. Se sattuu, tietysti, ja tulet kärsimään (mutta etkö jo alunperinkin ole kärsinyt?), etkä tunne itseäsi omaksi itseksesi. Opettele kuitenkin olemaan yksin, ja tee sovinto yksinäisyytesi kanssa. Sinun ei tarvitse tuntea itseäsi epävarmaksi ja yksinäiseksi tässä maailmassa, sillä olet itse oman itsesi paras seuralainen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • DeSteven. Afhankelijk zijn van anderen | jezelf afhankelijk maken. Geraadpleegd op 13 december 2018 van https://www.desteven.nl/leerdoelen/persoonlijke-leerdoelen/autonomie-leerdoelen/afhankelijk
  • Nieuwetijdskind. HSP en Emotionele afhankelijkheid in de relatie. Geraadpleegd op 13 december 2018 van https://www.nieuwetijdskind.com/hsp-emotionele-afhankelijkheid-relatie/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.