Logo image
Logo image

Näin päätät suhteen terveellä tavalla

4 minuuttia
Parisuhteen päättäminen on aina jokseenkin kivuliasta ja vaikea unohtaa. Tällaisia tilanteita kannattaa kuitenkin yrittää lähestyä mahdollisimman rauhallisesti, ja olisi hyvä pyrkiä ajattelemaan kypsällä tavalla.
Näin päätät suhteen terveellä tavalla
Viimeisin päivitys: 25 maaliskuuta, 2022

Mikä olisi paras tapa päättää romanttinen suhde? Joskus riitely, ongelmat ja eroavaisuudet mielipiteissä aiheuttavat traumaattisia kokemuksia suhteen päättyessä. Sinun kannattaa kuitenkin (tilanteen sen salliessa) yrittää päättää suhde terveellä ja kypsällä tavalla.

Ajattele asiaa vaikka näin: kun saat jonkin elämäsi luvun loppuun, ei sinun kannata antaa vihan tai raivon kaltaisten tunteiden hallita käytöstäsi, vaan kirjoittaa kyseinen sivu tarinastasi. Tämä sivu on tietysti täynnä tunteita, ja tässä artikkelissa kerromme hyvistä keinoista, joiden avulla pystyt päättämään suhteesi mahdollisimman vähän negatiivisia kokemuksia aiheuttavalla tavalla. Jatka siis lukemista, jotta saisit apua romanttisen suhteen päättämiseksi terveellä tavalla.

1. Kun kaikki muut keinot on jo käytetty – lopullinen päätös

Sen aina tietää, jos suhde on tullut päätökseensä. Tässä pisteessä oleva suhde ei enää voi jatkua, ja yleensä molemmat osapuolet ovat tilanteesta tietoisia. On kuitenkin aina vaikea siirtyä tähän suhteen viimeiseen vaiheeseen, sillä se tarkoittaa myös sitä, että alat nähdä elämäsi ilman sitä toista ihmistä, joka on ollut läsnä suuressa osassa kokemuksiasi. Tästä huolimatta täytyy siirtyä eteenpäin ja sitä loppua kohden, jolloin kaksi ihmistä eroavat toisistaan.

Mutta miksi päätöksen tekeminen on usein niin vaikeaa?

 • Saatat pelätä tosiasioiden kertomista toiselle osapuolelle – et enää rakasta tätä henkilöä, tai et enää muista syistä voi pysyä suhteessanne.
 • Saatat pelätä yksinolemista suhteen päättymisen jälkeen. Tämä on ehkä yllättävää, mutta moni ihminen on mieluummin onnettomassa suhteessa kuin yksin, eli ilman toista puoliskoa. Tämä on tietysti hyvin epäkypsä tapa ajatella, mutta se on yleinen.
 • Itsevarmuuden puute. Pelkäät ehkä oikeiden tunteidesi selittämistä, jotta voisit päättää suhteesi. Jotkut ihmiset mieluummin lähtevätkin kuin ovat rohkeita ja selvittävät tilanteen. Tämä ei todellakaan ole hyvä tapa suhtautua eroamiseen.

Jos haluat päättää romanttisen suhteen terveellä tavalla, tulisi sinun puhua kasvotusten suhteen toisen osapuolen kanssa sekä selittää hänelle tilanteenne. Tässä kannattaa seurata tiettyjä ohjeita:

 • Järjestä ajatuksesi ennen kuin tapaat partnerisi. Varmista, että pystyt olemaan selkeä niiden asioiden suhteen, joista kerrot. Miksi haluat lopettaa suhteenne? Haluat myös ehkä suunnitella, mitä tulet vastaamaan hänen kysymyksiinsä. Jos tunnet itsesi epävarmaksi, kannattaa sinun valmistautua tilanteeseen henkisesti.
 • Ilmaise itsesi rauhallisesti ja vilpittömästi. On totuus, että suhteen on aika päättyä. Olet tehnyt sen päätöksen, ja sinun täytyy ilmaista tämän päätöksen varmuus.
 • Saatat jossain vaiheessa keskustelua riidellä toisen osapuolen kanssa. Varustaudu tähänkin, ja yritä aina pysyä rauhallisena ja keskity aikaisemmin erittelemiisi ajatuksiin. Sano, että tiedät mitä haluat ja että tämä on teille molemmille parhaaksi.
Some figure

2. Pidä tunteesi hallinnassa

Sinun tulee olla tietoinen siitä, että suhteen päättäminen on jotain, jonka tulet muistamaan koko loppuelämäsi ajan. Haluat siis varmasti tämän muiston olevan mahdollisimman kivuton.

Jos päätät suhteesi huutamalla, toista syyttämällä, vihaisena tai kielteisiä tunteita ilmaisten, tulee sinulle olemaan hyvin vaikeaa päästä yli tästä tapahtumasta. Sinun täytyy tällöin käyttää enemmän aikaa eron jälkeen siihen, että pääsisit vihasi yli ja voisit rauhoittua ja jatkaa eteenpäin. Yritä siis aina kun vain mahdollista päättää suhde niin rauhallisesti ja kypsällä tavalla kuin tilanne sen sallii. Ole itsevarma.

 • Sinun tulisi pitää mielessäsi, että suhteen päättyminen on parasta teille molemmille. Ole varma tästä faktasta, sillä niin olet rauhallisempi.
 • Pidä kiinni itsevarmuudestasi. Tiedät kyllä, mikä itsellesi on parhaaksi, ja sinun täytyy kertoa tästä toiselle osapuolelle – suhteenne saa aikaan enemmän huonoa kuin hyvää.
 • Sinun kannattaa muistaa myös se, että eron jälkeen tulet tuntemaan olosi sekä kummalliseksi että hermostuneeksi. Se on normaalia, ja on myös normaalia itkeä, olla surullinen tai potea sydänsurua. Tämä on osa eroamisprosessia, ja sinun täytyy olla valmis hyväksymään se. Ei kuitenkaan ole hyväksi olla vihainen tai tuntea inhoa, sillä nämä kielteiset tunteet tekevät erosta ylipääsemisen vieläkin vaikeammaksi.
Some figure

3. Hyväksy ero ja siirry elämässäsi eteenpäin

Moni pariskunta päättää kuitenkin eron jälkeen ottaa askelen taaksepäin ja aloittaa alusta suhteessaan. Jokainen pari onkin ainutlaatuinen, ja siten kaikilla suhteilla on oma energiansa ja henkilökohtaiset säännöt. Mutta jos olet aivan varma siitä, että suhteesi aiheuttaa sinulle kipua, tulisi sinun sulkea kyseinen ovi lopullisesti.

 • Romanttisen suhteen päättäminen tarkoittaa sitä, että suljet yhden luvun elämässäsi. Se ei kuitenkaan ole koko kirjan loppu, vaan ainoastaan uuden luvun alku. Pyri siihen, että toinenkin osapuoli näkisi asian näin. Jos olette aiheuttaneet toisillenne kipua, miksi jatkaa samalla tiellä? On siis aika olla rohkea ja aloittaa kahden erillisen elämän eläminen.
 • Sinun täytyy hyväksyä se, että sinulla tulee olemaan uusi elämäntyyli, mutta joudut kuitenkin käsittelemään paljon vanhoja tunteita. Tämä on normaalia, ja ihanteellista olisi, jos voisit pitää kiinni hyvistä muistoista. Jos keskityt huonoon, tulet ainoastaan ruokkimaan vihaasi ja turhautumistasi, mikä ei ole ollenkaan terveellistä.
 • Ajattele niin, että menneisyys on menneisyyttä, eikä sitä siis enää ole olemassa. Pidä kiinni kaikesta siitä hyvästä, jonka olet kokenut, ja päästä irti muusta. Opi kokemuksistasi ja ole ylpeä itsestäsi. Olet sulkenut yhden oven, mutta sen seurauksena moni uusi ovi avautuu. Olet nyt viisaampi, sillä tiedät mikä sinulle on hyväksi ja mikä ei. Olet siis vahvempi.

Hyväksy se, että elämä on syklistä. On aikoja, jotka loppuvat, ja vaiheita, jotka alkavat. Ihmisen on koko ajan yritettävä löytää oma henkilökohtainen onnellisuutensa. Jos sinulla on sen verran tuuria, että löydät jonkun, joka haluaa lähteä tälle matkalle kanssasi, tartu tilaisuuteen. Rakkaus on aina yrittämisen arvoista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Albert Gil, María. (2020). “La coparentalidad positiva en el divorcio. El papel de la mediación familiar”. Universitat Jaume I. http://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/189670
 • García, Felipe E., Fuentes Zarate, Ruth, & Sánchez Sánchez, Alfredo. (2016). AMOR, SATISFACCION EN LA PAREJA Y RESOLUCION DE CONFLICTOS EN ADULTOS JOVENES. Ajayu Órgano de Difusión Científica del Departamento de Psicología UCBSP14(2), 284-302. Recuperado en 26 de octubre de 2020, de http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2077-21612016000200004&lng=es&tlng=es.
 • Luz de Lourdes Eguiluz Romo. (2004). “Las mujeres y el divorcio. Una visión de género”. Revista Temas de Mujeres. http://ojs.filo.unt.edu.ar/index.php/temasdemujeres/article/view/1

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.