Logo image
Logo image

Mitä nukkuma-asento kertoo parisuhteesta?

3 minuuttia
Mitä nukkuma-asento kertoo parisuhteesta?
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Vaikka kehonkieli ei aina ole ehdoton merkki jostakin tietystä tunteesta, on tunne-elämällä ja nukkuma-asennolla parisuhteessa usein selkeä yhteys. Nukkuma-asento saattaa siis kuvastaa sitä, mitkä tunteesi kumppaniasi kohtaan ovat.

Jos ajattelet asiaa tarkemmin, pystyt luultavasti muistamaan jonkin sellaisen hetken, jolloin olit riidellyt kumppanisi kanssa, ja sitten nukkumaan mennessä käänsit selkäsi hänelle. Tai ehkä etsit jonkin toisen sellaisen asennon, jossa pystyit välttämään toista nukkuessasi. Samalla tavoin olet varmaankin huomannut, että jos olet viettänyt romanttisen päivän kumppanisi kanssa, ja jos asiat ovat hyvin, olette menneet nukkumaan kietoutuneina toisiinne mahdollisimman tiiviisti.

Kognitioon erikoistuneiden asiantuntijoiden, psykologien sekä kielitieteilijöiden mukaan parin tapa nukkua paljastaa paljon siitä, mitä suhteessa kyseisellä hetkellä tapahtuu. Kehonkieli vaihtelee tilanteesta riippuen, ja nukkuma-asento voi olla suora ikkuna niihin tunteisiin, joita sinulla ja kumppanillasi toisianne kohtaan on. Jos siis haluat tietää lisää nukkuma-asennon ja tunteiden yhteydestä parisuhteessa, lue lisää!

Nukkuma-asento 1: selät vastakkain, mutta toisiaan koskettaen

Some figure

Ne parit, jotka nukkuvat usein tässä asennossa, kunnioittavat toistensa tilantarvetta, mutta eivät siitä huolimatta halua olla koskettamatta toisiaan. Tällainen pari on dynaaminen, mutta persoonina he ovat erilaisia ja elävät itsenäistä elämää. Suhde onkin terve ja vakaa. Asiantuntijoiden mukaan tällainen asento kuvastaa luottamusta, eikä parin osapuolilla ole jatkuvaa tarvetta olla toistensa seurassa.

Nukkuma-asento 2: selät vastakkain ja erillään

Some figure

Tämä asento on merkki siitä, että kaikki ei ole suhteessa aivan kunnossa. Pari nukkuu jostakin syystä erossa, ja molemmat haluavatkin siten olla vapaina toisistaan. Jos vartalot ovat toisistaan poispäin käännettyinä, eivätkä ne kosketa toisiaan, voi tämä olla vahva merkki siitä, että molemmat haluavat päästä täysin irti toisistaan.

Jos nukkuma-asentosi on tällainen, kannattaa sinun tutkiskella sitä tarkasti. Jos esimerkiksi kätesi ovat kiinni puristetut ja vartalosi jännittynyt, on se merkki siitä, että et halua kommunikoida kumppanisi kanssa. Tällaisessa tilanteessa voi olla jopa sietämätöntä olla toisen lähellä. Jos vartalosi on kuitenkin rentona, ei suhde aiheuta sinulle jännittyneisyyttä. Tämä voi olla merkki siitä, että yksinkertaisesti kunnioitatte toisianne sekä annatte molemmin puolin tarvittua omaa tilaa.

Nukkuma-asento 3: kasvot vastakkain ja toista koskettamatta

Some figure

Tässä asennossa nukkuminen kertoo, että haluatte pitää kiinni intiimiydestä ja nähdä toisen kasvot. Molemmat kunnioittavat toisen tarvetta omalle tilalle, mutta yhteys säilyy siitä huolimatta. Yleisesti ottaen tällaiset parit pystyvät kohtaamaan päivittäisen elämän aiheuttamat ongelmat suhteellisen helposti.

Nukkuma-asento 4: toisiinsa kietoutuneina

Some figure

Asiantuntijoiden mukaan tällainen asento kertoo vahvasta intohimosta ja halusta. Se onkin hyvin yleinen silloin kun suhde on vasta alussa, ja etenkin silloin kun pari nukahtaa intiimien hetkien jälkeen. Toisiinsa kietoutuneena nukkuminen voi siis kertoa seksuaalisesta halusta. Asiantuntijoiden mukaan on kuitenkin myös mahdollista, että pari nukkuu tällä tavalla, jos sillä on ongelma mustasukkaisuuden kanssa.

Nukkuma-asento 5: lusikka-asento

Some figure

Niin sanotussa lusikka-asennossa nukkuvan parin halaava osapuoli on asiantuntijoiden mukaan se, joka yleisesti ottaen ohjaa ja suojelee toista. Tällainen pari tuntee olonsa mukavaksi ja turvalliseksi. Toisella onkin mahdollisesti epävarma olo, jos häntä ei halata nukkuessa. Asento kertoo täydestä harmoniasta parin osapuolten välillä. Joskus lusikka-asento voi kuitenkin vihjata myös jonkinlaisesta epävarmuudesta.

Nukkuma-asento 6: halaaminen

Some figure

Halaaminen nukkuessa kertoo asiantuntijoiden mukaan rakkaudesta, sitoutumisesta ja hellyydestä parisuhteessa. Se viittaa yleensä siihen, että suhde on toimiva ja seksielämä on myöskin hyvää. Asiantuntijat sanovat lisäksi, että pää kumppanin olkaa vasten nukkuminen kertoo suuresta varmuudesta suhteessa.

Nukkuma-asento 7: liikaa tilaa ja ahtautta

Some figure

Tämä ei ole hyvä merkki parisuhteessa ainakaan asiantuntijoiden mukaan, sillä se henkilö, joka vie sängyn pinta-alasta paljon enemmän, ei osoita käytöksellään huomaavaisuutta toista kohtaan. Tällainen asento kertoo myös sen, että suhde ei voi kovin hyvin, sillä vain vähän tilaa vievä henkilö viestii asennollaan huonosta itsetunnosta ja monista epävarmuuksista. Sen sijaan se, joka vie enemmän tilaa, ei ymmärrä parisuhteessa olevan vikaa.

Nukkuma-asento 8: omaa tilaa, mutta jalat kietoutuneina yhteen

Some figure

Tällainen asento kertoo siitä, että molemmat osapuolet rakastavat toisiaan, mutta suhteeseen kannattaisi kuitenkin kiinnittää enemmän huomiota. Asiantuntijoiden mukaan asento onkin yhdistelmä rakkautta, intohimoa ja erottavia tekijöitä. Jalkojen kietominen yhteen on merkki sitoutumisesta kumppaniin ja suhteeseen.

Toivottavasti tämä artikkeli avasi hiukan ymmärrystäsi parisuhteen ja nukkuma-asennon välisestä mahdollisesta yhteydestä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rebel, G. (2002). El lenguaje corporal: lo que expresan las actitudes, las posturas, los gestos y su interpretación. Edaf.
  • Sassenfeld, A. (2008). Lenguaje corporal e intencionalidad relacional. Gaceta de Psiquiatría Universitaria, 4(1), 83-92.
  • Wood, Patti. (2005). Success Signals: A Guide to Reading Body Language. Communication Dynamics.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.