Logo image
Logo image

Halausten voima: terveyshyödyt

2 minuuttia
Vastaanottajan lisäksi myös halauksen antaja hyötyy halauksen vaikutuksista. Ja mikä tärkeintä... positiiviset vaikutukset jatkuvat vielä fyysisen kontaktin jälkeenkin. 
Halausten voima: terveyshyödyt
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Kukapa ei tykkäisi halauksista? Meidän mielestämme halaukset ovat mahtavia ja luultavasti useimmat lukijoistammekin ovat samaa mieltä siitä, että halaukset luovat ihania tunteita. Mutta miksi me pidämme halauksista niin paljon? Tässä artikkelissa kerromme halausten voimasta ja esittelemme joitakin terveyshyötyjä niin halauksen antajan kuin vastaanottajankin kannalta.

Halauksia voi saada keneltä tahansa, ystävältä, perheenjäseneltä, läheiseltä, kumppanilta tai vain ihmiseltä joka myötäelää kanssasi. Halausta on pidetty yhtenä ensimmäisistä kiintymyksen osoituksista ihmisten välillä. Jatka lukemista saadaksesi tietoa halausten voimasta ja terveyshyödyistä.

Missä piilee halausten voima

Tutkimukset ovat osoittaneet että halaukset vapauttavat aivoissa endorfiinia, mikä taas johtaa koko kehon tehokkaampaan paranemiseen. Sen lisäksi halaus on terapiamuoto, joka synnyttää hyvänolon tunteita ja voi alentaa verenpainetta tai jopa vähentää kuukautiskipuja naisilla.

Halaus voi myös helpottaa päänsärkyä, vähentää ahdistusta, stressiä tai masennusta. Se voi auttaa rakentamaan itsetuntoa, rauhoittaa hermoja, muistuttaa ettet ole yksin, parantaa unettomuutta, auttaa pääsemään yli pelosta, stimuloida aisteja, tuoda iloa ja rauhoittaa sielua.

Väittävätpä toiset sen jopa hidastavan ikääntymistä ja auttavan ruokahalun hillitsemisessä. Tietäessäsi kaiken tämän, tulisiko mieleesi enää kysyä, “Mitä hyötyä on halauksen saamisesta?”

Some figure

Toisen ihmisen halaamisella on kehossa myös positiivisia fyysisiä vaikutuksia. Oksitosiini-hormonin eritys on yksi niistä. Oksitosiini tunnetaan kiintymys- ja sitoutumishormonina, eikä pelkästään lasten kohdalla – se parantaa ihmisten elämänlaatua, huolimatta siitä minkä ikäisiä he ovat.

Halauksilla on niin paljon hyötyjä että “haliterapiaa” on käytetty parantamaan masennusta ja muita psykologisia häiriöitä. 

Some figure

Halaukset vapauttavat muitakin hormoneja, kuten serotoniinia ja dopamiinia, joilla on rauhoittava vaikutus kehossa niiden saadessa aikaan rauhallisuuden, hyvinvoinnin ja tyyneyden tunteita.

Mielenkiintoisinta on, että tämä vaikutus kehossa ei esiinny ainoastaan halauksen aikana, vaan saattaa jatkua vielä pitkään fyysisen kontaktin jälkeen.

Eräs erikoinen huomio on se, että tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet halauksilla ja hyväilyillä olevan suurempi vaikutus naisiin kuin miehiin, mutta molemmat ryhmät hyötyvät joka tapauksessa.

Kathleen Keatingin kirjasta “Hug Therapy” voimme vetää johtopäätöksen että halaukset eivät ainoastaan tunnu hyvältä, vaan ne ovat olennaisia lasten henkiselle ja älylliselle kehitykselle, auttaen heitä selviytymään peloistaan. Tämä on myös ikääntymistä hidastava tekijä.

Kirjassaan hän kirjoittaa:

Fyysinen kosketus ei ole pelkästään miellyttävää vaan tarpeellista psykologiselle, emotionaaliselle ja fyysiselle hyvinvoinnillemme, sen lisätessä yksilön iloa ja terveyttä yhteiskunnassa. Halaus on erityinen tapa koskettaa, saada sinut hyväksymään itsesi paremmin ja tuntemaan itsesi hyväksytyksi muiden taholta.”

Yhteenvetona, mitkä ovat halausten hyödyt?

Some figure
  • Turva: Ihmisinä me olemme hauraita ja haluamme aina tuntea olomme turvatuksi. Mikään ei tuo parempaa turvallisuuden tunnetta kuin halaus.
  • ItsevarmuusOllessasi itsevarma et pelkää kohdata päivän haasteita. Hyvän halauksen jälkeen mikään ei voi pysäyttää sinua.
  • Turvallisuus: Turvallisuuden tunne on välttämätön päivittäiselle elämällesi. Voisi jopa sanoa että se on polttoaine, joka auttaa synnyttämään itseluottamusta, jota tarvitset saavuttaaksesi päämääräsi.
  • Voima: Jos sinulla on sisäistä voimaa, jaat energiaa ympärilläsi oleville ihmisille ja heille joita halaat.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä!

Huolimatta halauksen tarkoituksesta, jokainen meistä tietää minkälaista halausta on antamassa ja vastaanottamassa sekä ymmärtää fyysiset hyödyt jotka tulevat halauksen mukana.

Ystävältä saatu halaus voi olla pelkästään ilahduttava mutta kumppaniltasi saatu halaus voi olla leikkisä tai jotakin vielä innostavampaa. Joka tapauksessa, halausten voima on kiistämätöntä joten älä koskaan kieltäydy halauksesta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cohen S, et al. (2014). Does hugging provide stress-buffering social support? A study of susceptibility to upper respiratory infection and illness.
  • Denison B. (2004). Touch the pain away: New research on therapeutic touch and persons with fibromyalgia syndrome.
  • Waring B. (2006). A cuddle a day keeps the doctor away.
  • Ellen Connolly, “Hugs and smiles, but not everyone embraces the trend” Sydney Morning Herald, 1 de diciembre de 2004
  • Kathleen Keating, Abrázame, 1983

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.