Logo image
Logo image

6 halausten ihmeellistä hyötyä

2 minuuttia
Tiesitkö, että halaukset eivät ole vain lohduttavia, vaan ne voivat myös vähentää stressiä ja ahdistusta sekä tukea sydämen ja verisuonten terveyttä?
6 halausten ihmeellistä hyötyä
Viimeisin päivitys: 06 huhtikuuta, 2019

Jatka lukemista niin saat tietää lisää niistä monista hyödyistä, joita halaukset tarjoavat. Tämä on ehdottomasti yksi kaikkein tavallisimmista kiintymyksen näyttämisen tavoista kaikkialla maailmassa ja myös historiallisesti. Halausten hyödyt ovat ihmeelliset.

Ihmisillä on pakottava tarve antaa ja saada kiintymyksen osoituksia. Tämä tarve on olemassa jo silloin kun olemme vauvoja, sillä etsimme vanhempiemme rakkautta ja heidän suojaavaa syleilyään.

Halausten hyödyt terveydellesi

1. Ne parantavat itsetuntoa

Some figure

Fyysinen kontakti antaa ihmiselle enemmän varmuutta ja itseluottamusta. Halaus pakottaa meidät sallimaan toisen ihmisen pääsyn omaan henkilökohtaiseen tilaamme. Tämän suoran keho vasten kehoa -kontaktin avulla avaudumme siis symbolisesti luottamaan toiseen ihmiseen.

Voidaan sanoa, että halaukset tekevät meistä inhimillisiä. Kun halaamme jotakuta, annamme selkeän viestin kiintymyksestä, arvostuksesta ja empatiasta. Tämä yksinkertainen ele nostaa mielialaamme ja antaa meille voimaa.

2. Ne opettavat meille uusia tapoja viestiä

Kehonkieli on todellinen kuvastus ihmisen tunne-elämän tilasta. Fyysiset liikkemme ovat viestintää, vaikka ne eivät olekaan sanallisia. Halauksessa on viesti, jonka molemmat osapuolet saavat ja ymmärtävät intuitiivisesti.

Me saatamme halata jotakuta silloin, kun olemme jälleennäkemisen ilon liikuttamia. Saatamme halata lohduttaaksemme tai sanoaksemme “minä rakastan sinua” – olipa tämä sitten pariskunnan, sisarusten tai ystävien kesken tapahtuva halaus.

Halaus on kehonkieltä, ja halausten hyödyt parantavat viestintää ihmisten välillä.

3. Halaukset vähentävät stressiä ja ahdistusta

Some figure

Vain harvat asiat voivat lievittää ihmisen ahdistusta tai paniikkia yhtä hyvin kuin halaus. Kun ihminen on tunne-elämän kriisissä, halaukset ovat äärimmäisen lohduttavia. Fyysinen kontakti vähentää stressiä ja luo rauhaa.

Siten voidaankin sanoa, että yksi halausten hyödyistä on parempi tunne-elämän terveys. Vähentämällä stressiä halaukset antavat meille enemmän rauhaa, onnellisuutta ja hyvinvointia.

Halaukset auttavat vaikeina aikoina – silloin, kun työ on liian uuvuttavaa tai kun ajattelemme, että emme enää jaksa jatkaa. Harva meistä on niin voittamaton, että ei tarvitsisi aina silloin tällöin halausta!

4. Halausten hyödyt sydämellesi

Halaukset ovat myös osa fyysistä rakkauden osoittamista. Aivan kuten suudelmilla, rakastetun halaamisella on myöskin todellisia vaikutuksia kehossa. Kannattaa ottaa huomioon etenkin lisääntyminen oksitosiinitasoissa.

Oksitosiini on voimakas välittäjäaine, joka antaa tuntemuksen mielihyvästä sekä vähentää fyysistä ja henkistä epämukavuutta. Lisäksi se tukee sydän- ja verisuonijärjestelmää. Voidaan tiivistää, että halaukset ovat kaikkein nautinnollisin ja luonnollisin tapa estää sydänsairauksia kehittymästä.

5. Niistä saadaan apua menettämisen pelkoon

Some figure

Halaukset ja muut kiintymyksen osoittamisen tai ystävälllisen fyysisen kontaktin muodot lohduttavat meitä. Halaukset voivat saada ihmisen kuolemanpelon vähentymään.

Jo se, että halaat ihmistä tai eläintä – jopa puuta – auttaa sinua kohtaamaan tämän asian suuremmalla rauhalla. Halaus tekee myös helpommaksi sen välttämättömän hetken hyväksymisen, jolloin elämä loppuu.

6. Se lisää serotoniinin tasoja

Serotoniini on kemikaali jota ihmisen keho erittää, ja se toimii välittäjäaineena. Kun halaamme rakkaitamme, elimistömme serotoniinin tasot nousevat ja koemme mielihyvää ja onnellisuutta.

Ihminen, joka on masentunut tai jolla on paljon stressiä, omaa serotoniinin määrän jotka on alle normaalin. Yksi niistä lukuisista hyödyistä, jotka halaukset tarjoavat, on se että ne pystyvät tasapainottamaan serotoniinitasoja, ja serotoniini on tekijä, joka vastaa muun muassa ihmisen sukupuolivietin säätelemisestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.