Kuinka kohottaa itsetuntoa eron jälkeen

Vaikka saatamme nähdä surun negatiivisena tunteena, suruvaihe on käytävä eron jälkeen läpi, jotta haavat paranisivat ja olisimme entistä vahvempia.
Kuinka kohottaa itsetuntoa eron jälkeen

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jokainen ero, traumaattinen tai ei, jättää jälkensä ihmiseen. Yksi niistä on sen vaikutus itsetuntoon. Onko mahdollista kohottaa itsetuntoa eron jälkeen?

Vastaus on “kyllä”, mutta sen saavuttamiseksi on oltava ensinnäkin tietoinen siitä, että itsetunto on kokenut kolauksen.

Eron jälkeen elämä ottaa uuden suunnan. Olemme yksin, emme enää kävele käsi kädessä jonkun kanssa, ja kaikki yhdessä visualisoimamme tulevaisuudensuunnitelmat lakkaavat olemasta.

On normaalia, että epävarmuus nostaa päätään tässä tilanteessa. Yhtäkkiä on vaikea tehdä päätöksiä tai suhtautua tulevaisuuteen positiivisesti… Ja syytämme herkästi itseämme.

Kuinka kohottaa itsetuntoa eron jälkeen?

Kaikki alkaa itsestä huolehtimisella

kuinka kohottaa itsetuntoa eron jälkeen

Voidaksemme kohottaa itsetuntoa eron jälkeen meidän on otettava se tärkeä ensimmäinen askel, eli huolehdittava itsestämme. Ihmisellä on nimittäin tuolloin taipumusta unohtaa itsensä itsetunnon laskiessa ja suruun vaipuessaan.

Lakkaamme hemmottelemasta itseämme, kuntoilemasta ja syömästä hyvin. Sen sijaan että pyrkisimme toipumaan tuskallisesta kokemuksesta, valitsemme vielä huonomman olon, jos se on edes mahdollista.

Ei ole myöskään hyvä ajatus ottaa etäisyyttä ja eristäytyä ystävistä. Ystävät ovat niitä joille voimme purkaa tunteitamme, ja ne jotka ovat saattaneet käydä itse läpi saman voivat kenties antaa neuvojakin.

Tuska on normaali tunne, ja on myös normaalia haluta tuntea se yksin. Tämä on tervettä, kunhan se ei jatku liian pitkään.

Voimme syödä huonosti, lakata kuntoilemasta, hylätä itsemme kokonaan… Mutta tämän ei tulisi kestää paria viikkoa kauempaa. Muussa tapauksessa on suositeltavaa hakea apua, sillä kyseessä voi olla masennus.

Älä hae turvaa sosiaalisesta mediasta

lehdessä sydämenmuotoinen reikä

Itsetunnon nostamiseksi eron jälkeen meidän on voitettava houkutus alkaa heti chattailla mahdollisten tulevien kumppanien kanssa sosiaalisessa mediassa. Joskus suosittelemme Tinder-treffejä juuri eron kokeneille ihmisille, jotka ovat menettäneet toivonsa löytää elämäänsä taas rakkautta.

Tämä ei ole terve suositus ensinnäkään siksi, että on mahdotonta löytää tässä vaiheessa ketään sellaista, joka vastaisi omia odotuksiamme, ja myös siksi, että on välttämätöntä käydä ensin läpi suruvaihe.

Ei ole hyvä asia hakea turvaa sosiaalisesta mediasta tunteakseen itsensä halutuksi, voidakseen uskoa ettei päädy yksin tai vältelläkseen tuskaa.

On normaalia tuntea tuskaa, tuntea itsensä rikkinäiseksi tai toivottomaksi. Itsetunto on laskenut, mutta se on nostettava taas ylös, ei välttelemällä asiaa, vaan katsomalla sitä suoraan silmiin.

Meidän on siis hyväksyttävä tapahtunut ja vietettävä enemmän aikaa todellisessa maailmassa ja vähemmän internetissä, ja annettava itsellemme aikaa parantaa tuo eron jälkeensä jättämä tuska.

Suru tulee luonnostaan, mutta pessimismi on valinta

nainen lattialla itkemässä

Jos haluat nostaa itsetuntoa eron jälkeen, sinun on ensin tiedostettava, että suru on luonnollinen tunne kaikki kärsivät siitä joskus. Ihmisillä on taipumusta torjua suru, sillä sen katsotaan olevan negatiivinen asia. Suru on kuitenkin välttämätön tunne.

Kun olemme surullisia eron jälkeen, meidän on astuttava “surun huoneeseen” pohtiaksemme asioita, hyväksyäksemme ne, voittaaksemme surun ja poistuaksemme sieltä taas eheänä mahdollisimman pian.

Tämä on välttämätön vaihe, mutta mitä tapahtuu jos jätämme sen tekemättä? Joudumme tuohon huoneeseen halusimme tai emme, vaikka sammuttaisimme sieltä valon, vaikka pettäisimme itsemme uskottelemalla ettemme todellisuudessa ole siellä.

Mitä enemmän yritämme vältellä surua, sitä pidempään joudumme olemaan tuossa huoneessa, ja tämä huono valinta tekee meistä lopulta pessimistejä. Päätämme jättää surun huomiotta ja harhauttaa ajatuksemme muualle, surun kohtaamisen sijaan. Sen sijaan, että katsoisimme itseämme ja suhtautuisimme kokemukseemme mahdollisuutena toipua, huolehtia itsestämme ja tulla viisaammiksi.

Kyllä, itsetunnon nostaminen eron jälkeen on mahdollista, kunhan kohtaat surun silmästä silmään, käyt sen läpi, ymmärrät sitä ja ennen kaikkea hyväksyt tapahtuneen.

“Vaikka en näe toivoa tilanteessa juuri nyt, tiedän sen olevan jossain. Minun on vain katsottava menneisyyteen muistaakseni kaikki ne aiemmat kokemukset, joissa sama tapahtui.”

Päättyikö kaikki silloin siihen? Ei, koska kaikesta pääsee lopulta yli.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.