Ratkaisemattomat ongelmat tulevat takaisin – kohtaa pelkosi

tammikuu 26, 2018
Jos et kohtaa ongelmiasi, ne tulevat olemaan läsnä elämässäsi siihen asti, kunnes lopulta saat ne käsiteltyä. Kaikki, minkä jätät elämässäsi ratkaisematta, tulee takaisin vaivaamaan sinua.

Meillä on taipumusta yrittää paeta niitä kaikkein kivuliaimpia asioita. Käännämme selkämme pelolle ja pakenemme siltä, mitä kaikkein eniten pelkäämme. On kuitenkin niin, että kaikki se, mitä et elämässäsi ratkaise, palaa takaisin vaivaamaan sinua.

Ei kannata peittää silmiä ja teeskennellä, että mitään ei tapahdu. Ne olosuhteet, jotka kaikkein eniten meihin vaikuttavat, ovat juuri niitä, jotka meidän tulee saada ratkaistua.

Lue aiheesta lisää: 6 asiaa, joita pelko ei halua sinun tietävän

Kaikki se minkä jätät ratkaisematta, palaa takaisin moninkertaisena

Kaikki se, mitä et ratkaise ja jonka jätät huomioimatta, ja jota pelkäät niin paljon, tulee takaisin elämääsi. Itse asiassa se palaa moninkertaisena. Tämä on elämän tapa sanoa ”ei, ei tällä tavalla!”.

Jos et kiinnitä asiaan huomiota ja mikäli jätät asian ratkaisematta, seuraavalla kerralla tulet kokemaan saman asian, mutta vain suuremmassa mittakaavassa.

mies työnsi päänsä hiekkaan

 

Katsotaan asiasta yhtä esimerkkiä:

Anna on 37-vuotias, ja kaikki hänen romanttiset suhteensa päätyvät huonosti. Hän on kärsinyt parisuhteissa uskottomuudesta, kaltoinkohtelusta ja sitoutumisen puutteesta toisen osapuolen taholta.

Mikä Annan ongelma sitten on?

Anna aloittaa suhteensa siltä pohjalta, että hän pelkää tulevansa hylätyksi, mutten ennen kaikkea hän ryhtyy suhteisiin, joissa hän ei itse asiassa halua olla. Hän on niin pelokas yksinolon suhteen, että siihen asti kunnes hän pääsee tästä pelosta ylitse, kaikki hänen suhteensa tulevat olemaan hedelmättömiä.

Pekka sen sijaan on 28-vuotias, ja hän ei pysty saamaan työpaikkaa. Hänellä on ollut muutama paikka, mutta nämä työsuhteet ovat kestäneet vain kuukausia tai päiviä. Kun hän menee haastatteluun, hänelle ei yleensä soiteta takaisin.

Pekan ongelma on se, että hänellä on suuren suuri pelko epäonnistumisesta. Siten on niin, että siihen asti, kunnes hän pääsee yli tästä pelosta, työn puuttuminen on asia joka yrittää varoittaa häntä siitä, että on eräs ongelma jonka hänen tulisi ratkaista.

Lue aiheesta lisää: Avaa uusi tyhjä ”tili” elämällesi

Asenteesi elämää kohtaan on tässä hyvin tärkeä tekijä. Kun sinulla on jokin pelko tai trauma, joka saa aikaan jollakin elämäsi osa-alueella tukoksen, tällöin alkaa ilmaantua vaikeuksia.

Mitä hyötyä ongelmien pakenemisesta on?

pelokas nainen

Kaikki tämä mielessä pitäen voidaan sitten kysyä, että miksi ihminen pakenee, eli mitä hyötyä siitä on? Sitä asiaa karkuun juokseminen, jonka vuoksi olet kauhuissasi ja jota yrität välttää, ei ole muuta kuin tapa pidentää jonkin sellaisen kestoa, joka sinuun vaikuttaa ja joka ei mene pois.

Ellet kohtaa asiaasi, kyseinen ongelma tulee jatkumaan, ja mitä enemmän käännät sille selkäsi, sitä suuremmalla voimalla se tulee olemaan näkyvissä elämässäsi.

Siten onkin niin, että pakeneminen on asenne, joka toimii ihmistä vastaan. Pelkojen kohtaaminen ei kuitenkaan ole mikään helppo tehtävä.

Mitä asialle voidaan sitten tehdä?

  • Myönnä, että pelkäät: Pakenet siltä, jätät sen huomiotta, mutta kiellätkö sen? Pelkojesi hyväksyminen on tärkeä ensimmäinen askel.
  • Tutki, mistä se saa alkunsa: Yritä muistaa se ensimmäinen kerta kun pelko ilmaantui ja mikä sai sen aikaan.
  • Ole objektiivinen pelkosi suhteen: Nyt on aika katsoa pelkoasi ulkoapäin ja kysyä itseltäsi tätä: ”Mikä on pahinta, mikä voisi tapahtua?”.
  • Heittäydy seikkailuun: Suurimpien pelkojesi kohtaaminen on itsessään kokemus ja todellinen seikkailu. Tuletko kieltämään itseltäsi tämän kokemuksen?

Lue aiheesta lisää: Kun Punahilkka kohtasi pelkonsa

Haluatko aloittaa näkökulmasi muuttamisen ratkaisemattomien ongelmien suhteen?

mies hyppää kielekkeeltä ilmapallojen kanssa

Kaiken tämän tietäen kysy itseltäsi, olisiko nyt aika lakata pelkäämästä jotakin sellaista joka voidaan ratkaista, vaikka onkin selvä, että tämä tulee sattumaan. Onhan niin, että avoimen haavan katsominen pitkän aikaa tulee saamaan aikaa kipua.

Mutta se että asiat pahenevat, tekee mahdolliseksi sen, että huomaat erään asian: sinun ei tule jättää huomiotta niitä muureja, jotka pidättelevät sinua ja jotka saavat haavasi muuttumaan vielä isommaksi.

Kaikki tämä tulee auttamaan sinua keskittymään haavaan, kiinnittämään siihen huomiota ja parantamaan sen.

On tärkeää että annat haavan arpeutua, jotta se lakkaisi olemasta avoin. Ei kannata jatkaa sellaisen asian kantamista mukanasi, joka joskus loi pelon, joka kestää nyt turhan pitkään.

Lue aiheesta lisää: Kirjoittaminen vapauttaa ja auttaa parantamaan haavat

Pelko varoittaa sinua välittömästä vaarasta, jonka suhteen sinun tulee toimia joko pakenemalla tai hyökkäämällä.

On kuitenkin niin, että kun alat kantaa tätä pelkoa harteillasi ja kun se muuttuu ahdistukseksi, se alkaa rajoittaa sinua. Se saa aikaan epävarmuuksia sellaisilla elämän osa-alueilla, jotka liittyvät tähän pelkoon, ja tällöin on tarpeen kohdata kyseinen asia.

Muista, että kaikki sellainen minkä jätät ratkaisematta, tulee takaisin elämääsi moninkertaisena. Tämä ei siis ole mitään huonoa tuuria tai karmaa.

On omissa käsissäsi, ryhdytkö korjaamaan ongelmiasi. Kuinka tämä siis tehdään? Olemalla rohkea ja katsomalla pelkoa suoraan silmiin.

UUTISIA VERKOSSA