Logo image
Logo image

Surun 5 vaihetta ja kuinka päästä niistä yli

3 minuuttia
Surun vaiheet ovat jotakin, jota kaikki ovat kokeneet jossain vaiheessa elämäänsä. On joitakin terveellisiä tapoja päästä niistä yli.
Surun 5 vaihetta ja kuinka päästä niistä yli
Viimeisin päivitys: 19 joulukuuta, 2018

Monet tilanteet elämässä voivat johtaa tuskaan, masennukseen tai suruun. Koet surua jossain vaiheessa elämääsi. Se voi johtua esimerkiksi erosta tai perheenjäsenen kuolemasta. Oli syy suruun mikä tahansa, suosittelemme lukemaan seuraavan artikkelin annamme siinä joitakin vinkkejä siihen, kuinka päästä surusta yli ja kerromme, mitkä ovat surutyön viisi vaihetta.

Kuinka päästä surusta yli – surun 5 vaihetta

Kun käyt läpi jotain erittäin vaikeaa tai tuskallista, todennäköisesti käyt läpi seuraavaksi esittelemämme vaiheet.

1. Kieltäminen

Some figure

Et voi uskoa, että tämä tapahtuu sinulle. Ajattelet, että se on vain painajaisunta, ja että sinun on vain herättävä tajutaksesi, että kaikki onkin hyvin. Epäusko ja kieltäminen kulkevat käsi kädessä tässä vaiheessa.

2. Syyllisen etsiminen

Tässä vaiheessa koet vihan tunteita tai syyllistät sitä henkilöä tai tahoa kohtaan, joka on “vastuussa” tilanteesta. Jos et pääse yli tästä vaiheesta, keräät vuosien ajan kaunaa ja vihaa sisällesi, mikä voi olla erittäin haitallista terveydellesi. Lisäksi psyykkiset haavasi eivät koskaan saata parantua.

3. Masennus

Some figure

 

Tässä surun vaiheessa koet hyvin voimakkaita tunteita ja tiedostat menetyksesi suuruuden. Itkeminen, yksinäisyydentunteet, unettomuus ja muutokset ruokavaliossa ovat tavallisia masennuksen merkkejä.

4. Viha

Kun tiedostat, että et voi tehdä mitään palauttaaksesi sen mitä olet menettänyt tai korjataksesi ihmissuhteesi, saatat tuntea vihaa ja turhautumista. Saatat myös ärsyyntyä muista ihmisistä, jotka eivät edes liity suoraan tilanteeseen.

5. Hyväksyntä

Some figure

 

Tämä on se surun vaihe, joka sinun kannattaisi saavuttaa mahdollisimman nopeasti terveytesi ja hyvinvointisi tähden. Todellisuuden kohtaaminen ja uuteen tilanteeseen sopeutuminen samalla kun parannat vanhoja psyykkisiä haavojasi on prosessi, joka on helpompaa joillekin ihmisille kuin toisille.

Kuinka päästä surusta yli ja voittaa surutyön vaiheet

Eniten tuskaa aiheuttavat tilanteet ovat tavallisesti kuolema ja ero. Suru on seurausta jonkin sellaisen asian menetyksestä, jonka koit itsellesi hyvin tärkeäksi. Huolimatta siitä, että poissaolon tunne on tuskallista, sinun on noustava ylös ja mentävä eteenpäin elämässä itsesi ja muiden ihmisten tähden. Muutoin surusi muuttuu patologiseksi ja vaikeaksi päästä yli.

Kova tuska, haluttomuus tehdä mitään, itsemurha-ajatukset tai liioitellun voimakkaat tunteet ovat oireita, jotka tulisi hoitaa ammattilaisen avulla terapiassa.

Jos olet vastikään kohdannut rakkaan menetyksen, älä unohda ottaa huomioon seuraavia suosituksia:

1. Itke niin paljon kuin täytyy

Some figure

Pienestä pitäen sinulle on saatettu kertoa, että “itkeminen on heikoille”. Mitä suruun liittyvään itkemiseen tulee, se on erinomainen keino lievittää syvää surua ja päästää ulos turhautumista. Lopussa fyysinen, psyykkinen ja tunnetason terveytesi kiittävät sinua.

Tämä ei tarkoita sitä että sinun pitäisi itkeä koko ajan, vaan antaa kyyneleiden auttaa puhdistamaan sisimpäsi aina tarvittaessa. On oleellista, että annat itsesi tuntea tuskaa etkä häpeä itkemistä. Lyhyesti, itkeminen voi olla suuri apu surun voittamisessa.

2. Anna itsellesi aikaa ja tilaa

Surun vaiheet voivat kestää päiviä, viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Kaikki riippuu monista eri tekijöistä, kuten persoonallisuudestasi, suhteesta menetettyyn henkilöön, tavastasi reagoida elämän ongelmiin ja keinoista päästä yli tilanteesta.

Älä ole liian ankara itsellesi. Muista, että vaikka sinun täytyy eheytyä, sinun ei tarvitse pakottaa itseäsi tekemään sitä liian nopeasti. Kyseessä ei ole kilpailu.

3. Pyydä apua

Some figure

Jos olet käynyt läpi eron, hae lohtua ystävältä, sisarukselta tai vanhemmilta. Jos perheenjäsen on kuollut, voit tukeutua puolisoosi. Tärkeää on se, että etsit jonkun, joka kuuntelee ja antaa hyviä neuvoja tai on vain yksinkertaisesti vierelläsi surressasi.

Voit jopa alkaa käydä terapeutin luona tai hakeutua tukiryhmään. Todennäköisesti hämmästyt, kuinka moni ihminen on käynyt läpi samankaltaisia tilanteita kuin sinä. Usein jo pelkkä tunteista puhuminen täysin vieraan ihmisen kanssa voi olla tehokkaampaa kuin puhua niistä ihmisen kanssa, jonka olet tuntenut jo pidempään.

4. Ilmaise tunteesi

Sen lisäksi että etsit henkilön (tai useampia) joilta saat rakkautta ja turvaa, on tärkeää myös puhua tapahtuneesta. Puhuit sitten peilille tai kirjoitit päiväkirjaa tunteistasi, kaikki lasketaan.

Kun olet ilmaissut mitä tunnet, koet vapautuksentunteen, vähemmän painoa harteillasi, ja sinulle on selvempää mitä teet seuraavaksi. Älä kerää tunteitasi sisällesi – ne voivat kääntyä sinua vastaan.

5. Pidä huolta itsestäsi

Some figure

Surressa on tavallista olla kiinnittämättä huomiota päivittäisiin askareisiin, jopa omaan ulkonäköön. Sinun on kuitenkin juotava, syötävä, levättävä ja peseydyttävä. Muutoin et kykene paranemaan henkisesti.

Tärkeintä on pitää huolta kehosta. Käy suihkussa, harjaa hiuksesi, vaihda vaatteesi ja laita vaikka hieman meikkiä. Poistu kotoa ja hengitä raikasta ulkoilmaa, juo teetä tai syö keittoa tässä surun vaiheessa.

Lopulta sinun on tehtävä voitavasi jatkaaksesi elämää. Vaikka se saattaakin olla vaikeaa, vaikka tunnet itsesi rikkinäiseksi sisältä eikä millään tunnu olevan mitään merkitystä… mene eteenpäin. Hitaasti haavasi tulevat paranemaan ja voit päästä surusta yli.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.