Logo image
Logo image

Kaunaa kantavat ihmiset eivät anna anteeksi

3 minuuttia
Ongelma kaunaisten ihmisten kanssa on se, että he eivät yleensä ymmärrä olevansa tällaisia. Kun he sitten käsittävät asian, ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta käytöksessään ja korjata omaa tapaansa olla olemassa.
Kaunaa kantavat ihmiset eivät anna anteeksi
Viimeisin päivitys: 08 helmikuuta, 2019

Kaunan kantaminen on kielteinen tunne, joka voi todella vahingoittaa ihmisen henkistä terveyttä. Näin käy siksi, että kaunaa kantavat ihmiset eivät pysty antamaan anteeksi toisille niitä haavoja, joita nämä ovat heille aiheuttaneet.

Olipa kyse jostakin toisen ihmisen tekemästä tai sanomasta asiasta, joka sitten loukkasi tällaista ihmistä, kaunaa kantava henkilö ei oikeastaan koskaan pysty olemaan onnellinen, sillä hän menee elämän lävitse kantaen painoa harteillaan. Hänellä ei ole kykyä antaa anteeksi, ja tämä johtaa syvään katkeruuteen ihmisen sisällä.

Kaunaa kantaminen on eri asia kuin kosto

Jotkut saattavat luulla, että kaunaisuus ja kosto ovat yhtäläiset, mutta on kuitenkin kyse kahdesta hyvin erilaisesta asiasta. Kaunaisuus on nimittäin sitä, että olet haavoittunut ja haluat toisen ihmisen maksavan siitä, että hän vahingoittanut sinua.

Some figure

Kostossa on sen sijaan kyse siitä, että käyttäydyt vihamielisellä tavalla toista kohtaan ja teet kaikkesi, jotta voisit saada hänen elämänsä muistuttamaan helvettiä siksi, että hän on loukannut sinua.

Vaikka kaunaisuudessa ja kostossa on tietysti joskus kyse yhdessä ilmenevistä asioista, kaunaa kantava ihminen on tavallisesti passiivinen, eikä koskaan tekisi mitään halujensa mukaista. Tämä on siis se asia, joka eroaa täysin sellaisesta käytöksestä, joka on todella kostoon tähtäävää.

Kaunaisilla ihmisillä on sisälleen sullottua vihaa ja suuttumusta. He toivovat toiselle pahoja asioita, mutta vain harvoin toimivat tämän mukaisesti. He omistautuvat sen sijaan kritisoinnille, tuomitsemiselle, toisten ylenkatsomiselle sekä oman myrkyllisen asenteensa levittämiselle.

Kaunaa kantavan ihmisen tunnusmerkit

Nyt kun olemme selventäneet, mistä kaunan kantamisessa on kyse, olet ehkä halukas tietämään, kuinka voit tunnistaa tällaisen ihmisen ja mitä kaikkea kaunaisuuteen voi sisältyä.

Seuraavassa listaamme eräitä kaunaa kantavan henkilön tunnusmerkkejä.

Some figure

Kaunaa kantava ihminen ei koskaan anna anteeksi tai unohda

Jotkut antavat anteeksi, mutteivät koskaan unohda. Kaunaiset ihmiset valehtelevat itselleen ja sanovat, että he ovat antaneet anteeksi. Sisällään he kuitenkin edelleen kantavat kielteisiä tunteita toista ihmistä kohtaan.

Hän ei koskaan opi menneisyydestään

Kaunainen ihminen on aina jumittuneena menneisyyteensä. Hän ei koskaan tunnu pystyvän oppimaan kielteisistä kokemuksistaan.

Hän ei koskaan ole väärässä

Ne ihmiset, jotka pitävät kiinni kaunaisista tunteistaan, pitävät itseään täydellisenä, eivätkä he omasta mielestään tee koskaan virheitä. Tämä tekee heistä todella jäykkiä toisten suhteen, mikäli nämä käyttäytyvät eri tavalla kuin he haluaisivat.

Hän loukkaantuu helposti

Voi olla vaikeaa olla tekemisissä kaunaa kantavan ihmisen kanssa, sillä kaikki, mitä sanot tai teet, tuntuu loukkaavan häntä jollakin tavalla.

Hän pitää itseään parempana kuin muita

Se kipu, jonka joku on heille aiheuttanut, saa kaunaisen ihmisen ottamaan itselleen uhrin aseman, mikä estää häntä näkemästä oman ajattelunsa virheitä. Tällaisten ihmisten käsitys todellisuudesta onkin usein vääristynyt.

Elämä on saippuaoopperaa

Vihaavan tai kaunaisen ihmisen elämä pyörii sen ympärillä, että hän ei pysty päästämään irti menneisyydestä ja on epävarma. Elämä onkin kuin saippuaoopperaa, jossa he ovat aina uhreja.

Kuulostaako tämä kaikki joltakin sinun tuntemaltasi ihmiseltä? Tai tunnistatko näitä piirteitä kenties itsessäsi? Kaunaisuus, kuten mikä tahansa muukin tunne, voidaan asettaa sivuun. Siitä tulee vain olla tietoinen.

Jokaisella on mahdollisuus muuttua

Jos tunnistat itsessäsi useita näistä yllä mainitsemistamme piirteistä, on tärkeää kysyä elämässäsi olevien ihmisten mielipiteitä.  Yritä pitää avoin mieli kaiken sen suhteen, mitä he sinulle kertovat itsestäsi.

Toisten kanssa puhuminen ja näkökulmien jakaminen tulee auttamaan sinua tunnistamaan sen, kun olet väärässä. Tämä auttaa sinua ymmärtämään, miksi sinulla on niin paljon kaunaa sisälläsi ja mitä voit tehdä siitä eroon päästäksesi.

Siksi onkin tärkeää, että osaat hyväksyä rehellistä kritiikkiä sekä ymmärrät, että et tule pitämään kaikesta, joka tulee rakastamiesi ihmisten suusta.

Jos tunnet jonkun, tai jos itse olet sellainen, joka kantaa sisällään kaunaa, muista että jokainen ihminen on kykeneväinen muutokseen.

Älä siis ajattele, että kaunainen ihminen tulee aina olemaan tällainen. Jos hän tulee tietoiseksi itsestään, hän voi lakata kantamasta kaunaa ja oppia antamaan anteeksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Mick, E., Stern, A., & Sorek, R. (2013). Holding a grudge. RNA Biology. https://doi.org/10.4161/rna.23929

Mick, E., AdiStern, & Sorek, R. (2013). Holding a grudge: Persisting anti-phage CRISPR immunity in multiple human gut microbiomes. RNA Biology. https://doi.org/10.4161/rna.23929

Bunker, M. P., & Ball, D. (2008). Causes and consequences of grudge-holding in service relationships. Journal of Services Marketing. https://doi.org/10.1108/08876040810851941


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.