Huono itsetunto: Kun olet oma vihollisesi

Usko tai älä, huono itsetunto voi vahvistua vähitellen. Sinun on opittava näkemään asiat suhteellisemmasta perspektiivistä ja erottamaan omat näkemyksesi todellisuudesta.
Huono itsetunto: Kun olet oma vihollisesi

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Henkinen tasapainosi riippuu pitkälti itsetunnostasi. Jos sinulla on huono itsetunto, se voi vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin elämäsi osa-alueisiin. Mutta tämä ei ole asian pahin puoli. Tiesitkö, että huono itsetunto voi tehdä sinusta oman itsesi pahimman vihollisen?

Itsetunto on jotakin, joka on vain sinun itsesi käsissä, mutta hyvin usein annamme tietoisesti toisten ihmisten manipuloida sitä.

Suosittelemme lukemaan: Ansaitset olla onnellinen

Huono itsetunto voi lamauttaa sinut

Itsetunto on erittäin tärkeä asia kokonaisvaltaisen hyvinvointisi kannalta, tosiasia, jota ei voi painottaa liikaa. Hyvin monet ihmiset kärsivät kuitenkin huonosta itsetunnosta, mikä aiheuttaa paljon tuskaa.

Huono itsetunto aiheuttaa ihmiselle paljon tuskaa.

Huonolla itsetunnolla on uskomaton kyky lamauttaa ihminen. Kun sinulla ei ole hyvää kuvaa itsestäsi, et pysty toimimaan positiivisella tavalla – vaan päinvastoin. Sinun on vaikea jopa nousta sängystä, kaikki vaikuttaa sinuun negatiivisesti ja sinusta tulee haavoittuvaisempi kaiken suhteen.

Tuskastuminen ja paha mieli voivat lopulta johtaa suurempiin ongelmiin, kuten masennukseen. Siksi on tärkeää selvittää, mistä itsetunto-ongelmasi johtuu ja kuinka se voidaan ratkaista.

Sinuun vaikuttavat mielipiteet

Yksi tärkeimmistä asioista, joka voi vaikuttaa itsetuntoon, on se arvo, jonka asetat muiden ihmisten mielipiteille sinusta. Pahinta, mitä voit tehdä, on ottaa heidän mielipiteensä totuutena. Tämä johtaa turhaan kärsimykseen.

Toisten mielipiteitä ei tule ottaa totuutena.

Miksi annat niin suurta painoarvoa muiden mielipiteille? Koska sinut on opetettu hakemaan muiden hyväksyntää ja haluamaan heiltä positiivisia reaktioita – negatiivinen reaktio osoittaisi, että teet jotakin väärin.

Mutta arvaa mitä? Todellisuus ei toimi niin.

Suurin ongelma syntyy silloin, kun muiden mielipiteet vaikuttavat omaan kuvaan itsestäsi. Tämä saattaa saada sinut muuttamaan käsitystä itsestäsi ja painaa itsetuntosi alas.

Nähdäksesi asiat oikeassa perspektiivissä sinun täytyy ottaa hieman etäisyyttä.

Negatiiviset tunteesi voivat hämärtää käsitystäsi todellisuudesta. Mieti, ovatko muiden mielipiteet totta ja tunnetko kulkevasi oikeaan suuntaan. Tulet yllättymään löydöistäsi!

Lakkaa olemasta itsesi pahin vihollinen

Pahinta on kääntyä itseään vastaan.

Kuten olet nähnyt, on mahdollista päätyä olemaan itsensä pahin vihollinen. Oletat, että kaikki näkemäsi ja kuulemasi asiat ovat totta, ja yhtäkkiä oletkin kääntynyt itseäsi vastaan.

Mitä voit tehdä tämän kierteen lopettamiseksi? Onko mitään keinoja kohottaa itsetuntoaan? Katsotaanpa muutamia yksinkertaisia vinkkejä, joita voit ryhtyä toteuttamaan jo tänään!

 • Aseta realistisia tavoitteita.
 • Tiedosta omat rajoituksesi.
 • Arvosta kaikkia piirteitäsi.
 • Kohtele itseäsi rakkaudella ja ole positiivinen.
 • Ota vastaan rakentava kritiikki.
 • Anna itsellesi aikaa.
 • Yritä olla itsevarmempi.
 • Harrasta runsaasti liikuntaa.
 • Älä koskaan vertaa itseäsi muihin.

Voisimme lisätä tähän vielä monia vinkkejä, mutta nämä ovat pieniä askeleita, joita voit ottaa, ja jotka auttavat sinua saavuttamaan käännekohdan sen välillä, kuka olit ja kuka haluat olla. Itseensä luottaminen ei aina ole helppoa, mutta ei koskaan mahdotontakaan!

Tämän lisäksi sinun kannattaa jakaa tavoitteesi ystäviesi ja perheesi kanssa. Joskus luulemme voivamme tehdä kaiken itse tai emme halua vaivata muita ongelmillamme.

Asioista keskusteleminen kunnolla saa kuitenkin toisinaan asiat ratkeamaan nopeammin.

Jos sinulla on huono itsetunto, on tärkeää pystyä keskustelemaan asiasta jonkun kanssa.

 

Oletko koskaan ollut itsesi pahin vihollinen? Mitkä olivat syyt huonolle itsetunnollesi?

On täysin normaalia olla sillon tällöin allapäin, mutta tämän mielialan pitkittäminen ei koskaan ole hyödyksi sinulle. Opi uskomaan itseesi, niin sinusta ei koskaan tule oman itsesi vihollista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Hyvä itsetunto edellyttää itsenäistä ajattelua
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hyvä itsetunto edellyttää itsenäistä ajattelua

Meidän kannattaisi ajatella enemmän omaa terveyttämme, eikä olla niin huolissamme muiden mielipiteistä. Hyvä itsetunto auttaa tässä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
 • V. Del Barrio, Victoria; D. Frías ;V. Mestre Escrivá, M. V. (1994). Autoestima y depresión en niños. Revista de Psicología General y Aplicada. https://doi.org/10.1111/j.1474-919X.2009.01001.x
 • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
 • Vazquez, A., Jimenez, R., & Vasquez-Morejon, R. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.biochi.2007.09.002
 • Navarro, E., Tomás, J. M., & Oliver, A. (2006). Factores personales, familiares y académicos en niños y adolescentes con baja autoestima. Boletín de Psicología.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.