Logo image
Logo image

Ansaitset olla onnellinen

4 minuuttia
Jos et huolehdi omasta onnestasi ja hyvinvoinnistasi, ei kukaan muu voi tehdä sitä puolestasi. Jos et luota itseesi ja rakasta itseäsi, on muiden helpompi käyttää sinua hyväkseen. Seiso omien päätöstesi takana ja juhli saavutuksiasi, pidä tiukasti kiinni sinulle tärkeistä asioista.
Ansaitset olla onnellinen
Viimeisin päivitys: 20 helmikuuta, 2019

Ansaitset onnen tässä elämässä, tänään, nyt, heti. Kaikki unelmasi eivät ehkä käy toteen, mutta voit olla tyytyväinen ja onnellinen siitä, mitä sinulla jo on. Tyytyväisyys nousee rauhasta ja kyvystä hyväksyä ja vastaanottaa elämän mukanaan tuoma onni.

Onko itsekästä sanoa ääneen, että ansaitsen olla onnellinen? Toki. Tietty määrä itsekkyyttä on tervettä. Jokainen ansaitsee oman onnensa ja jokaisella on oikeus tulla rakastetuksi, arvostetuksi ja kunnioitetuksi.

Mikään ei ole tärkeämpää kuin onnellisen elämän viettäminen. Sinun on kuitenkin tehtävä yksi seikka itsellesi selkeäksi: ei ole mitään järkeä odotella, että joku muu tulee elämääsi ja tekee sinut onnelliseksi. Todellinen onni nousee ihmisen sisältä.

Jotta voisit olla onnellinen, tulee sinun keskittyä itseesi.

Ollaksesi onnellinen sinun tulee oppia mitä hyväksyt ja mitä et

Jotta voisit tulla onnelliseksi ja elää onnellista elämää, et oikeastaan tarvitse paljoakaan. Ihminen, joka kuvittelee onnen olevan liitoksissa pankkitilin rahasummaan tai ystävien määrään on pahasti hakoteillä.

Kaikki mitä elämässä tarvitset, liittyy arvokkuuteen ja itsenäisyyteen, vapauteen ympäröidä itsesi niillä asioilla ja ihmisillä, jotka ovat sinulle oikeasti tärkeitä.

Lue lisää: 10 terveen parisuhteen tapaa

Onni piilee pienissä asioissa. Joskus onni syntyy uhrauksista, nöyryydestä ja minimalismista. Tärkeintä on tietää mitä haluat, ja lähteä tavoittelemaan sitä. Saavutettavat tavoitteet tekevät ihmisen onnelliseksi.

Kokeile viettää muutaman päivän ajan sellaista elämää, jossa teet asioita joista nautit ja joista olet ylpeä. Tämä on yksi suurimmista lahjoista, jonka voit itsellesi suoda. Mieti, miten voit tehdä jokaisesta päivästä onnellisen.

Kaikesta muusta tulee lopulta vain koristeita ja lisiä elämään, kun olet ensin määrittänyt sen, mikä on todella tärkeää. Nämä lisät voivat helpottaa tai vaikeuttaa elämää.

Aina elämän tavoite ei ole selkeä, joskus on vaikeaa tietää, mitä todella haluat. On tärkeää kartuttaa kokemuksia ja elämyksiä, niiden pohjalta on helpompi asettaa ennakko-odotuksia.

Kaikkien kanssa ei voi tulla toimeen. Kun sisäistät sen, ettei kaikkien kohtaamiesi ihmisten persoonallisuus käy yksiin omasi kanssa, muuttuu elämä huomattavasti helpommaksi. Olet ehkä introvertti, joka ei jaksa seurustella muiden kanssa jatkuvasti – muut saattavat ihmetellä sitä, miten vähän läheisiä ystäviä sinulla on, mutta kun olet omaan tilanteeseesi tyytyväinen, eivät muiden kommentit haittaa.

Ansaitset kunnioituksen ja arvostuksen

 

Some figure

Tämä on yksi tärkeimmistä säännöistä ja ohjeista, eikä sitä sovi koskaan unohtaa. Aseta itsesi elämäsi ykkössijalle ja hoivaa itseluottamustasi, muista, että sinua tulee kunnioittaa ja arvostaa – jos elämässäsi on ihmisiä, jotka eivät arvosta sinua, on heistä aika päästää irti.

Kliseinen sanonta “täytyy rakastaa ensin itseään pystyäkseen rakastamaan muita” pitää paikkansa. Kun tunnet oman arvosi ja luotat itseesi, ei kukaan pääse alistamaan tai manipuloimaan sinua. Et ole muiden johdateltavissa tai painostettavissa, vaan luot itse oman polkusi.

Puolusta sitä, mikä on sinun. Puolusta itseäsi, omaa tilaasi ja henkilökohtaisia arvojasi. Jokainen ansaitsee olla oma ainutlaatuinen itsensä ilman tuomitsemista ja arvostelua.

 • Vanhempien tulee kunnioittaa lapsiaan sellaisina kuin he ovat, ja tarjota heille tilaa kasvaa omanlaisikseen ihmisiksi. Lapsilla on oikeus kasvaa turvallisessa ja onnellisessa ympäristössä, tämä auttaa heitä kehittämään hyvän itseluottamuksen.
 • Ollaksesi onnellinen parisuhteessa tarvitset kunnioitusta ja rakkautta kumppaniltasi. Hyvä parisuhde on vastavuoroisuutta, jossa kumpikin osapuoli kunnioittaa ja arvostaa toista, ja jossa toisesta välitetään ja pidetään huolta.
 • Ei ole itsekästä vaatia muiden kunnioitusta. Ansaitset kunnioitusta perheeltäsi, ystäviltäsi, työkavereilta ja kumppaniltasi.

Suositeltua lukemista: Kuka on oikea kumppani sinulle?

Kun olet oppinut kunnioittamaan itseäsi, pystyt osoittamaan kunnioitusta elämäsi ihmisiä kohtaan, sillä tunnistat miten itse haluat tulla kohdelluksi.

Onnellisuus on elämänmittainen tavoite

 

Some figure

Saatat haaveilla suuremmasta talosta, viehättävästä ja mukavasta kumppanista tai loistavasta työpaikasta. Haaveilu on sallittua ja tavoitteita on hyvä asettaa, mutta on tärkeää tunnistaa nykyhetken onni ja onnellisuus, ja olla tyytyväinen siitä, mitä sinulla jo on. Ole kiitollinen kaikesta, mitä elämä tuo mukanaan.

Et ehkä saa mahdollisuutta toteuttaa kaikkia unelmiasi, mutta onnellisuus ei synny materiasta. Onnellisuus syntyy hetkistä, ihmisistä ja eletyistä kokemuksista.

Elä elämäsi silmät ja sydän avoinna, nauti tästä hetkestä täysillä.

 • Sillä ei ole väliä, oletko parisuhteessa vai sinkku, omaatko vain muutaman ystävän tai kymmenittäin kavereita. Ole kiltti itsellesi ja opi luottamaan niihin ihmisiin, jotka tekevät sinut onnelliseksi.
 • Elämä ei aina ole helppoa ja jokaisen polulle mahtuu vastoinkäymisiä ja suruja. Oma asenne on yksi tärkeimmistä ja tehokkaimmista aseista. Älä lannistu, katkeroidu tai suutu – yritä katsoa kaikkia elämän tapahtumia viisain, ymmärtäväisin silmin. Vastoinkäymisistä oppii parhaiten ja ne kasvattavat luonnetta.
 • Asenne on yksi tärkeimmistä asioista, joihin voit vaikuttaa heti. Hyvä asenne antaa sinulle eväät kohdata elämä rohkeudella ja optimismilla.
 • Positiivinen asenne avaa todellisuuden silmiesi eteen ja tunnistat sen, että on hyviä ja huonoja aikoja, ja ettei elämä voi aina olla ihanaa ja täydellistä. Löydä onni hankaluuksienkin keskeltä, pienistä asioista. Älä anna murheelle tai ärtymykselle pikkusormea, vaan anna kaikkien tunteiden tulla ja mennä, älä märehdi menneitä tai mieti tulevaa, elä tässä ja nyt.

Sinun on opittava katsomaan horisonttiin sydän toivoa täynnä, aseta itsesi etusijalle ja rakasta kaikkea, mikä sinua ympäröi. Ole nöyrä ja avomielinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Goffman, E. (2016). The presentation of self in everyday life. In Social Theory Re-Wired: New Connections to Classical and Contemporary Perspectives: Second Edition (pp. 482–493). Taylor and Francis Inc. https://doi.org/10.4324/9781315775357
 • Higgins, E. T. (1987). Self-Discrepancy: A Theory Relating Self and Affect. Psychological Review94(3), 319–340. https://doi.org/10.1037/0033-295X.94.3.319
 • Dambrun, M., Ricard, M., Després, G., Drelon, E., Gibelin, E., Gibelin, M., … Michaux, O. (2012). Measuring happiness: From fluctuating happiness to authentic-durable happiness. Frontiers in Psychology3(FEB). https://doi.org/10.3389/fpsyg.2012.00016
 • Ryff, C. D. (2005). Happiness is everything, or is it? Explorations on the meaning of psychological well-being. Journal of Personality and Social Psychology57(6), 1069–1081. https://doi.org/10.1037/0022-3514.57.6.1069
 • (2008). Retrieved 25 March 2020, from http://www.surgam.org/articulos/502/1.%20CURSO%20DE%20EDUCADORES%20AMIGONIANOS%202008/3.%20ELIJO%20SER%20EDUCADOR,%20TRABAJANDO%20LA%20MOTIVACION/3.3.%20AUTOCONCEPTO%20Y%20AUTOESTIMA.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.