Logo image
Logo image

10 terveen parisuhteen tapaa

4 minuuttia
Vaikka tästä ei puhutakaan kovin usein, on hyvä olla käsi kädessä kumppanin kanssa, sillä se antaa miellyttävän olon sekä edistää tyytyväisyyttä ja onnellisuutta parisuhteessa. 
10 terveen parisuhteen tapaa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sanotaan, että pariskunta on aina onnellisempi silloin, jos kumpikin osapuoli pystyy pitämään yllä toisiaan kohtaan tuntemansa kunnioituksen silloinkin, kun elävät vaikeaa jaksoa. Parisuhde ei koskaan ole helppo asia, ja vaatiikin paljon enemmän kuin pelkkää rakkautta mikäli haluaa oman suhteen olevan todella kestävä tai jopa koko elämän mittainen.

Vaikka ei ole olemassa mitään taikakeinoa parisuhteen onnellisuuden säilyttämiseksi ikuisesti, on psykiatri Mark Goulston (joka toimii myös konsulttina sekä kansainvälisenä puhujana tällä aihealueella) paljastanut 10 sellaista tapaa, joita terveiksi luokiteltavat pariskunnat pitävät yllä. Tämä tieto julkaistiin Psychology Today -lehdessä, ja sen mukaan nämä tavat vahvistavat sitä tunnetason sidettä, joka parisuhteen osapuolilla toisiinsa on.

Menkää nukkumaan samaan aikaan illalla

Kun suhde on vasta alussa, on normaalia haluta mennä nukkumaan iltaisin samaan aikaan, jotta päivän päätteeksi voitaisiin viettää kahdenkeskeisiä ja tärkeitä hetkiä. Tämän tavan säilyttäminen suhteen edetessä ja vuosien vieriessä on yksi niistä tärkeistä asiosta, joiden avulla suhteen voi pitää hyvänä ja onnellisena.

Goulston sanookin, että päivän päätteeksi tapahtuva keskustelu ja ihon tasolla toiseen kontaktin saaminen parantavat parisuhteen osapuolten välistä viestintää, ja lisäksi tämä tapa auttaa pitämään yllä seksuaalista halukkuutta kumppania kohtaan.

Onnellinen parisuhde tulee kuhertelun myötä
Arvostakaa yhteisiä kiinnostuksen kohteita

Kun kaksi ihmistä kohtaa toisensa suhteen alussa, saattavat he huomata, että itse asiassa heillä ei ole juurikaan yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että parisuhde on tuhoon tuomittu, sillä kyseessä voi sen sijaan olla mahdollisuus uusien asioiden löytämiselle yhdessä sekä tilaisuus oman tutun rutiinin uudistamiselle.

Tästä huolimatta on kuitenkin tärkeää välttää liian suurta riippuvaisuutta kumppanista, sillä toisen ihmisen oman tilan tarvetta tulee kunnioittaa, ja tämä sisältää myös ne harrastukset tai aktiviteetit, joita hän haluaa toteuttaa ilman sinua.

Kävelkää käsi kädessä

Vaikka tämä on asia, josta ei kovin paljon puhuta, auttaa käsi kädessä kumppanin kanssa oleminen muodostamaan ainutlaatuisen siteen parisuhteen osapuolten välille. Käsi kädessä oleminen antaa miellyttävän olon, ja se auttaa pitämään suhteen onnellisena.

Goulston suosittelee, että pariskunta kävelisi aina vierekkäin ja käsi kädessä sen sijaan, että toinen osapuoli kävelee edelläpäin ja toinen jää jälkeen siksi, että hän on hitaampi tai jää katsomaan jotakin.

Onnellinen parisuhde on kädestä kiinni pitämistä
Opi luottamaan ja antamaan anteeksi

Pariskunnan muodostama liitto saattaa joutua uhanalaiseksi, mikäli ilmenee kiistoja, riitoja, väärinymmärryksiä tai vihaa. On monia sellaisia asioita, joille ei ole ratkaisua juuri sillä hetkellä, jolloin tilanne on kuumentunut.

Jotta voisit estää tämän vaikuttamasta parisuhteesi onnellisuuteen, kannattaa teidän opetella puhumaan toisillenne sekä hallitsemaan negatiivisia tunteitanne. Näin pystytte estämään sen, että asiat menevät siihen pisteeseen, jolloin sanotaan vihaisia ja loukkaavia sanoja tai tehdään jotakin sellaista, jota sitten myöhemmin suuresti kadutaan.

Paras tapa suhtautua tähän on opetella välttämään niitä “räjähdyksiä” jotka vahingoittavat suhdetta, sekä opetella luottamaan toiseen ihmiseen. Nämä kaksi tekijää ovat todella elintärkeät, jos haluat muodostaa kestävän parisuhteen perustan.

Keskity suhteesi ominaisuuksiin kokonaisuutena – ei toisen ihmisen vikoihin

Jos tuot esille niitä asioita, jotka koet kumppanisi vioiksi, ei tämä edistä suhteenne terveyttä – ja itse asiassa se vain johtaa tuhoon.

On siis tärkeää, että keskityt suhteeseenne kokonaisuutena – teihin kahteen yksikkönä – sekä yrität tuoda esiin näitä positiivisia asioita niin paljon kuin mahdollista. Jos pidät fokuksesi suhteesi hyvissä puolissa, pystyt huomaamaan kaiken välillänne olevan myönteisen energian sekä välttämään turhaa riitelyä.

Ala halata, jos haluat palauttaa läheisyytenne

Halauksen voima on itse asiassa todella suuri, ja tämä pätee vieläkin enemmän silloin kun kyse on parisuhteessa olevista ihmisistä. Asiantuntijamme mukaan “ihmisen iho muistaa hyvät kosketukset” (rakkauden), “huonot kosketukset” (huonon kohtelun) sekä “kosketuksen puutteen” (välinpitämättömyyden).

On sanomattakin selvää, että onnellisissa parisuhteissa on hyvin paljon “hyvää kosketusta”. Tämä voi sisältää esimerkiksi rankan päivän päätteeksi tai pitkän poissaolon jälkeen tapahtuvaa kosketusta, tai spontaanisti ja ilman ilmoittamista tapahtuvaa koskettamista.

Onnellinen parisuhde on halauksia täynnä
Sanokaa “minä rakastan sinua” ja “hyvää huomenta” joka ikinen aamu

Jotta voisitte aloittaa päivänne parhaalla mahdollisella tavalla, on hyvä pitää yllä sellaisia arvoja kuten kärsivällisyys, kunnioitus ja kiintymys. Tässä mielessä ei ole mitään parempaa kuin se, että pariskunta toistaa näitä kahta lausetta joka ikinen aamu. Vaikka kaikki tulee tietysti sanojen lisäksi todistaa varsinaisella toiminnalla, on näiden sanojen voima jotakin sellaista, josta saa kannustusta ja tukea, ja niiden myötä pystytte vahvistamaan “valojanne” jokaisena päivänä.

Sanokaa myös “hyvää yötä”

Myös “hyvää yötä” auttaa teitä viettämään päivänne parhaalla mahdollisella tavalla. Tämä tapa edistää sitä, että ihminen tuntee parisuhteen toisen osapuolen haluavan hänellä parasta huolimatta siitä, kuinka väsynyt tai muuten rasittunut hän on, tai huolimatta siitä, mitä ongelmia hänen mielessään on.

Soittakaa toisillenne päivän aikana

Tämä on tapa, joka kannattaa niin kauan kun se ei muutu eräänlaiseksi “hallinnan” muodoksi parisuhteessa. Goulston sanookin, että päivittäinen kumppanille soittaminen on asia, joka pitää yllä tunnetta läheisyydestä myös silloin kun kaksi ihmistä ei fyysisesti voi nähdä toisiaan.

Mies soittaa puolisolleen
Ole ylpeä siitä, että olet parisuhteessa kumppanisi kanssa

Onnelliset parit näyttävät rakkautensa myös sosiaalisissa tilanteissa ja liikkuessaan ihmisten parissa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että ympärillä olevia ihmisiä tulisi loukata, mutta on aivan ok olla käsi kädessä sekä halata tai suudella kevyesti. On siis hyvä asia näyttää maailmalle, että sinun ja kumppanisi välillä on aivan erityinen side.

Jos haluat parantaa parisuhdettasi, pidä siis mielessäsi nämä 10 onnellisen ja terveen parisuhteen tapaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte. https://doi.org/10.1021/la1039442
  • Klein, M. (1937). Amor, Culpa Y Reparación. Bibliotecas de Psicoanálisis Obras Completas de Melanie Klein. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094508
  • Andrade, A. G. (2015). El amor como problema sociológico. Acta Sociológica. https://doi.org/10.1016/j.acso.2015.05.002
  • Goulston, M., & Ullmen, J. (2013). Real influence: Persuade without pushing and gain without giving in. Amacom.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.