Henkinen manipulointi: sen tiedostaminen ja välttäminen

Rakkaudessa kiintymyksen ja halujen pitäisi olla molemminpuolista; tasapainoa antamisen ja saamisen välillä. Jos olemme aina se antava osapuoli, tunnemme itsemme tyhjäksi ja manipuloiduksi ilman tarpeellista itsetuntoa löytääksemme jokapäiväisen onnen.
Henkinen manipulointi: sen tiedostaminen ja välttäminen

Viimeisin päivitys: 18 lokakuuta, 2018

Tunteet tekevät meistä ihmisen; ihanat aistimukset, jotka vaihtelevat ylitsevuotavasta onnesta tuhoavaan suruun. Olemme usein haavoittuvaisempia kun olemme rakastuneita, ja useimmiten kohtaamme henkistä manipulointia juurikin parisuhteessa.

Kuinka tiedän, jos minua manipuloidaan henkisesti?

Henkistä manipulointia ei ole aina helppo huomata. Miten se on mahdollista? No, koska me puhumme ihmispsyyken monitahoisesta ja voimakkaasta ulottuvuudesta – joka on toisin tunnettu rakkautena. Moni ihminen sekoittaa rakkauden omistamiseen ja hallintaan. “Kumppanini on mustasukkainen, koska hän rakastaa minua”… Tätä kuulee harmittavan usein, ja se tietää pitkäaikaisia ongelmia. Lähdetään tutkimaan aihetta hieman syvemmin.

1. Rakkaus ei ole omistamista

On pareja, jotka rakastavat tehdä kaiken yhdessä. Tämä kaikki on todella positiivista ja jopa terveellistä, mutta ei silloin jos yhdessäolon syy on “hallinta”. On esimerkiksi ihmisiä, jotka eivät voi sietää sitä kun kumppani poistuu kotoa, jos kumppaneilla on omia ystäviä tai jopa kumppanien omaa ammatti- tai työelämää.

Meidän täytyy olla kovin varovaisia. Rakkaus ei ole toisen ihmisen kontrolloimista tai asioiden tekemisen kieltämistä. Tällaisissa tapauksissa saatat kuulla sellaisia lauseita kuin “aiotko todella pukeutua noin?”, “miksi menet sen ystävän kanssa ulos kun sinulla on minut”, tai “jos teet sen, näytät minulle että et oikeasti rakasta minua. Minä annan kaikkeni ja sinä et arvosta sitä ollenkaan”.

2. Tarve huolehtia omasta itsetunnostasi

Henkinen manipulointi hyökkää suoraan itsetuntosi kimppuun. Suhteessa annamme kaikkemme toiselle ihmiselle, rakastamme häntä enemmän kuin mitään ja tekisimme mitä vain hänen vuokseen. Tämä kaikki on hyvä asia, mutta meidän täytyy tietää kuinka suojella itseämme.

Jos kumppanisi laittaa aina omat tarpeensa sinun tarpeidesi edelle ja toimii itsekkäästi, alat kärsiä vaikutuksista ja tunnet olosi vähän huonommaksi joka päivä. Useimmat meistä näkevät rakkauden kuin “tunteiden ja halujen vaihtokauppana”, jossa on tasapaino antamisen ja saamisen välillä. Jos huomaamme, että olemme ainoastaan antava osapuoli, alamme tuntea olomme tyhjäksi ja manipuloiduksi, ja itsetuntomme laskee liian alas löytääksemme jokapäiväisen onnen.

3. Menetät identiteettiäsi hiljalleen

Joskus rakastumme ihmiseen johon ei olisi pitänyt. Joskus se on rakkautta jota emme pysty hallitsemaan, ja me putoamme syvälle voimakkaiden tunteiden karuselliin. On ihmisiä, jotka eivät ole tarpeeksi kypsiä ylläpitämään tervettä parisuhdetta, ja sen sijaan että tuntisit olosi onnelliseksi ja kasvaisitte parina, hän kuluttaa identiteettiäsi vähän kerrassaan.

Hän ei salli sinulla olevan ystäviä, hänen kiinnostuksen kohteensa tulevat ensin, laiminlyöden omiasi. Hän väheksyy sinua, kertoo sinulle että olet tyhmä, etkä tee tiettyjä asioita hyvin… Hän halventaa sinua niin, että et ole yhtään se ihminen joka olit ennen: onnellinen ja täynnä unelmia.

Kuinka välttää henkinen manipulointi?

henkinen manipulointi aiheuttaa kärsimystä

Välttääksesi tulemasta henkisesti manipuloiduksi sinun täytyy selkeästi määritellä rajasi suhteessa. Mikä on sinun rajasi? Kun huomaat, että et ole enää onnellinen. Se on tietenkin helppo sanoa, mutta moni ihminen ei lähde suhteesta, edes vaikka ovat onnettomia ja tietävät sen. Kuinka näin voi olla? Yleensä seuraavista syistä:

  • Kaikesta huolimatta he yhä rakastavat kumppaniaan. Eroaminen on aina monimutkaista ja tuskallista.
  • Yksinäisyyden ja yksin olemisen pelko.
  • Pahoillaan olo: he pelkäävät, että kumppani suhtautuu eroon huonosti.

Sinun täytyy olla johdonmukainen ja rohkea. Sinun täytyy kysyä itseltäsi oletko halukas viettämään koko elämäsi sellaisen ihmisen kanssa, joka tukahduttaa sinut ja manipuloi sinua oman hyötynsä vuoksi. Jonkun, joka ei kunnioita sinua. Et ehkä halua jättää parisuhdetta, vaikka tiedät että se on myrkyllinen. Sinun täytyy huolellisesti arvioida suhteen hintaa ja etuja.

Vastaanota tukea. Hae tukea ja apua perheeltä ja ystäviltä. He voivat antaa sinulle voimaa kun tarvitset sitä. Suhteen lopettaminen ei ole koskaan helppoa ja se on aina kivuliasta molemmille osapuolille. Mutta muista: meillä kaikilla on oikeus olla onnellisia. Ja ansaitset aina parasta. Ansaitset aloittaa jokaisen päivän rauhassa ja täynnä unelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Austin, E. J., Farrelly, D., Black, C., & Moore, H. (2007). Emotional intelligence, Machiavellianism and emotional manipulation: Does EI have a dark side? Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2006.11.019
  • Grieve, R., & Mahar, D. (2010). The emotional manipulation-psychopathy nexus: Relationships with emotional intelligence, alexithymia and ethical position. Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2010.02.028
  • Grieve, R. (2011). Mirror Mirror: The role of self-monitoring and sincerity in emotional manipulation. Personality and Individual Differences. http://doi.org/10.1016/j.paid.2011.08.004

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.