10 ohjetta onnelliseen elämään

Hymyllä voi olla yllättävän suuri vaikutus. Hymyilyn on todettu vapauttavan hormoneja, jotka vaikuttavat mielialaan positiivisesti. Hymyile siis vastaantulijoille tai kaupan kassalle - pian huomaat, miten nostattava vaikutus sillä on!
10 ohjetta onnelliseen elämään

Viimeisin päivitys: 01 syyskuuta, 2020

Muistatko, koska viimeksi nauroit niin kovaa, että vedet tirskuivat silmistä? Milloin viimeksi olit kiitollinen kaikista niistä pienistä arkisista asioista, jotka tekevät elämästä elämisen arvoista ja onnellista? Jos elämääsi varjostaa jatkuva mielipaha, stressi tai pettymys, lue tämä artikkeli ja nappaa käyttöösi 10 vinkkiä onnelliseen elämään.

Mistä onnellisuus syntyy?

Vietä enemmän aikaa ulkona

Ulkoilulla on todistetusti mielialaa nostattava vaikutus, ja se on yksi tie onnelliseen elämään. Jos vietät suurimman osan päivästäsi toimistossa tai muuten kelmeänkalpeissa sisätiloissa, etkä näe taivaasta tai puista vilaustakaan, voi mieliala todella laskea pohjamutiin. Yritä siis viettää vapaa-aikaasi luonnossa: lähde lenkkipolulle tai metsään, kävele puiston läpi työmatkalla tai osta viherkasvi työpisteellesi. Kasvien ja luonnon läheisyyden on todettu karkoittavan stressiä ja parantavan yleistä mielialaa. Vihreän värin on tieteellisesti todistettu tuottavan onnellisuuden ja positiivisuuden tunteita, sekä henkistä tasapainoa ja tyyneyttä.

Hiljaisella metsäpolulla mieli rauhoittuu ja stressitaso laskee välittömästi. Vietä aikaasi auringossa mahdollisimman paljon, sillä auringosta saat D-vitamiinia. D-vitamiini liittyy läheisesti terveyteen, onnellisuuteen ja masennuksen hoitoon.

Hikoile

Kaikki meistä eivät rakasta liikuntaa, mutta suurin osa kuitenkin haluaisi kuitenkin olla aktiivisempi. Liikunnan hyödyt ovat kaikkien tiedossa: liikunta kiinteyttää lihaksia, pitää painon normaalilukemissa, pitää huolta sydämestä ja keuhkoista ja kohentaa yleistä vireystilaa. Monet kokevat saavansa liikunnasta virtaa ja energiaa päiviinsä.

Lisäksi liikkuessa syntyvä hikoilu poistaa myrkkyjä elimistöstä ihohuokosten kautta. Kevytkin rasitus saa nopeasti hien pintaan ja keho puhdistuu kuin itsestään. Mitä vähemmän myrkkyjä kehossasi on, sitä herkemmin se pystyy taistelemaan taudinaiheuttajia vastaan ja pitämään elimistön terveenä. Säännöllinen liikunta vähentää stressiä ja lihasjännitystä, laittaa ihon hehkumaan ja auttaa nukkumaan kunnolla öisin.

Nuku enemmän

Suositusten mukaan aikuisten ihmisten unentarve vaihtelee 7-8 tunnin välillä. Unen tulisi olla yhtäjaksoista ja hyvälaatuista, ei siis pitkin yötä heräilyä ja katkonaista torkkumista. Päiväsaikaan torkkuminen tekee hyvää, etenkin pitkän ja vaativan päivän jälkeen. Pikaiset nokkaunet (korkeintaan 20 minuuttia) virkistävät mieltä ja taas jaksaa paremmin iltaan saakka askareiden parissa.

Kunnolliset yöunet pitävät mielen virkeänä ja olon tehokkaana ja positiivisena. Liian vähäinen unimäärä puolestaan voi johtaa vakaviinkin fyysisiin ja psyykkisiin oireisiin, kuten masennukseen, saamattomuuteen, ärtyneisyyteen, päänsärkyyn jne. Pidä kiinni unirytmistäsi ja varmista että saat kiireisinäkin kausina tarpeeksi unta joka yö.

Meditoi

Arkinen meditointi on helppoa, eikä se vaadi monen tunnin paikoillaan kyhjöttämistä tai tiibetiläiseen luostariin matkustamista. Pikameditaation voi suorittaa muutamassa minuutissa kotosalla tai työpaikalla, ja se virkistää ja rauhoittaa mieltä välittömästi. Jotkut meditoivat heti aamutuimaan pitääkseen yllä hyvän vireen iltaan saakka, toisille meditointi sopii esimerkiksi lounastauon yhteydessä stressiä helpottamaan. Myös iltameditaatio on hyvä tapa rentoutua ja poistaa mielestä menneen päivän huolenaiheet ja keskittyä hetkeen.

Löydä itsellesi sopiva aika meditoinnille, istu tai makaa silmät kiinni mukavassa asennossa ja keskity hengittämään syvään ja rauhallisesti. Meditaation aikana ei tule miettiä stressaavia asioita tai keskittyä yhteen ajatukseen. Anna ajatusten tulla ja mennä ja keskity pelkästään olemiseen. Meditointi auttaa sinua varmasti eteenpäin onnelliseen elämään, kun harrastat sitä säännöllisesti.

Hanki uusi harrastus

Mukavien asioiden ja mielenkiinnon kohteiden parissa puuhastelu aktivoi mieltä, nostattaa hyvää fiilistä ja auttaa rikkomaan arjen tylsän rutiinin. Harrastaminen tekee elämästä elämisen arvoista, etenkin silloin, kun eletään ruuhkaisia elämänjaksoja töissä ja perhe-elämässä. Harrastaminen antaa vapauden nauttia omista kyvyistä ja oppia uutta. Harrastukset nostattavat itseluottamusta, avaavat maailmaa ja tuovat lähipiiriin uusia tuttavuuksia ja ystäviä. Varaa siis aikaa harrastuksillesi, olipa se sitten pianonsoitto, kamppailulajit tai uuden kielen oppiminen.

 

Kuuntele positiivista musiikkia

Kuuntele sellaista musiikkia, joka nostattaa mielialaasi ja saa sinut tuntemaan olosi energiseksi ja hyväksi. Olipa se sitten tuoreimpia listahittejä tai klassista musiikkia, kanna mukanasi kuulokkeita ja uppoudu musiikkiin ruuhkabussissa tai kävelylenkillä. Hyvä musiikki voi myös auttaa keskittymään ja nostaa tehokkuustasoa opiskelun tai työskentelyn aikana. Käännä nupit kaakkoon ruokaa laittaessasi ja jammaile ja laula biisien mukana: tämä nostattaa mielialaa välittömästi! Musiikki laskee stressiä ja pitää mielen positiivisena, älä siis aliarvioi musiikin tärkeyttä sillä sekin viitoittaa tietä onnelliseen elämään.

Kirjoita kokemuksistasi ja huolenaiheista

Jokaisen tielle osuu kommelluksia, stressaavia aikoja ja vastoinkäymisiä. Hyvä tapa käsitellä näitä on kirjoittaa niistä. Voit pitää säännöllistä päiväkirjaa tai kirjoitella ajatuksiasi ylös satunnaisesti: löydä oma tapasi käsitellä elämässäsi tapahtuvia asioita kirjoittaen. Kirjoittaminen voi auttaa selkiyttämään ajatuksia ja helpottamaan ahdistunutta oloa. Kokeile kirjoittaa ylös kaikki negatiiviset ajatukset ja huolenaiheet, rutista sivu paperitolloksi ja heitä se roskiin. Tämä symbolinen ele kertoo aivoillesi, että nämä negatiiviset asiat eivät kuulu ajatuksiisi enää. Kirjoita miettimättä oikeinkirjoitusta tai tekstin sujuvuutta, anna kynän lentää ja pura oloasi papereille.

Ole kiitollinen

Milloin viimeksi kiitit jotakuta? Kiitollisuus ja sen osoittaminen on varma tie onneen. Lyhyt ja ytimekäs “kiitos” voi joskus tuntua vaikealta sanoa, mutta opettele sen käyttöä joka tilanteessa. Kiitosten osoittaminen saa sekä sinun että kiitosten vastaanottajan positiiviselle tuulelle, etenkin kun se tulee sydämestä. Katso silmiin ja kiitä kaupan kassaa, työkaveria tai puolisoa – huomaat, miten paljon tämä simppeli sana vaikuttaa sekä itseesi että muihin. Kiitä myös itseäsi kaikesta siitä, mitä olet tehnyt ja mistä olet selvinnyt voittajana. Ole kiitollinen elämäsi hyvistä puolista: perheestä, terveydestä, työpaikasta, kodista, ruuasta ja harrastuksista.

 

Ole hyvä ystävä

Joskus ystävyyden arviointi on paikallaan. Millainen ystävä olet? Onko ystävyys kummallekin antoisaa, vai voisiko suhdetta parantaa jotenkin? Hyvä ystävä kuuntelee, antaa neuvoja, tukee ja on paikalla tarvittaessa. Mieti, mitä voisit tehdä paremmin ystävänä.

Etenkin hädän keskellä ystävät ovat tärkeitä, joten muista myös kiireessä ystävän murheet ja ongelmat. Jatkuvaksi olkapääksi tai murhekaatopaikaksi sinun ei tarvitse alkaa, mutta soita ystävälle ja kerro, että hän on ajatuksissasi, vaikka et olisikaan paikan päällä tai pääsisi häntä tapaamaan. Ystävät ovat perhe, jonka saamme itse valita, joten tee siitä perheestä niin hyvä kuin mahdollista.

Jaa onnellisuutta ja iloa ympärillesi

Jos haluat tietää onnellisuuden salaisuuden, löytyy se onnen jakamisesta. Kun jaat positiivisuutta ja hyvää oloa ympärillesi, saat sitä myös roppakaupalla takaisin, ja olet jälleen matkalla onnelliseen elämään. Pyyhi siis myrtynyt ilme naamaltasi ja katso ihmisiä silmiin, hymyile, kiitä, kehu ja kerro, miten tärkeitä läheisesi sinulle ovat. Positiivisuus luo lisää positiivisuutta ja vetää puoleensa samanlaisia ihmisiä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.