Logo image
Logo image

Käytä näitä siemeniä migreenin hoidossa

4 minuuttia
Lisäämällä tiettyjä siemeniä ruokavalioosi vähennät migreenien esiintymistä. Muista myös välttää migreeniä laukaisevia ruokia, kuten rasvaista ja suolaista pikaruokaa.
Käytä näitä siemeniä migreenin hoidossa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 06 tammikuuta, 2023

Migreenin hoidossa ruokavaliolla on oma osansa, ja syömällä oikein voi välttää migreenin jatkuvan uusiutumisen. Pidä siis silmällä ruokavaliotasi ja lisää päivittäiseen ruokailuusi sellaisia terveellisiä ruokia, jotka helpottavat oloa ja ehkäisevät migreenikohtauksia. Etenkin siemenillä on todettu olevan positiivinen vaikutus migreenin luonnollisessa hoidossa. Jos kärsit satunnaisesta tai jatkuvasta migreenistä, jatka lukemista.

Migreeni ja ruokavalio

Some figure

Migreenillä on todettu olevan yhteys siihen, miten kehomme reagoi tiettyihin ruoka-aineisiin. Myös stressillä ja geneettisillä seikoilla on oma osansa siinä, kuka kärsii migreenistä ja kuka ei. Tietyt ruuat toimivat kehossamme myrkkyjen lailla ja aiheuttavat aivojen verisuoniston turpoamista, mikä johtaa kipuiluun ja migreeniin.

Migreeniä esiintyy enemmän naisilla kuin miehillä. Useimmiten päänsärky alkaa suoraan ilman esioireita: sykkivä, toispuoleinen kova tai kohtalainen pääkipu, jota seuraa pahoinvointi ja oksentaminen. Joskus migreeniin liittyy myös näköhäiriöitä.

Monet eri ärsykkeet ja tilanteet voivat laukaista migreenikohtauksen: stressi, kuukautiset, vahvat tuoksut tai kirkas valo, aterioiden skippaaminen, liian vähäinen syöminen ja liian kovatempoinen liikunta. Suosittelemme pitämään migreenipäiväkirjaa, jotta opit tunnistamaan ne ärsykkeet, jotka migreenin yleensä laukaisevat: tapahtuuko se ulkona vai sisällä, mihin aikaan päivästä jne. Tämä auttaa välttämään kohtauksia tulevaisuudessa. Vältä näitä ruokia, jos kärsit migreenistä:

 • Biogeeniset amiinit: Amineeja ovat mm. histamiini ja tyramiini, joita on monissa eri ruuissa, kuten juustossa, suklaassa, viinissä, oluessa ja kalasäilykkeissä.
 • Lisäaineet: tiedätkö, mitä natriumglutamaatti on? Se tunnetaan usein “viidentenä makuna” mutta todellisuudessa se on yhdiste, jota lisätään keinotekoisesti ruokiin aromivahventeena lisäämään makua ja parantamaan syömiskokemusta. Mistä ruuista tätä ainetta löytyy? Pizzasta, hamppareista, karkeista, muista sokeriherkuista ja kiinalaisesta pikaruuasta. Luontaisesti natriumglutamaattia ilmenee tomaateissa ja juustotuotteissa, kuten parmesaanissa.
 • Pidä myös nämä ruuat mielessä, kun torjut migreeniä: tonnikala, sardiinit, anjovis, makkarat, maksa, punainen liha, hapankaali, munakoiso, tomaatti, punaviini, valkoviini, olut, oluthiiva ja ylikypsät hedelmät.

Siementen hyödyt migreenin hoidossa

Auringonkukansiemen

Some figure
Auringonkukansiemenet sopivat kaikille migreenistä kärsiville. Muista nauttia vain suolaamattomia, käsittelemättömiä siemeniä. Suosittelemme mutustelemaan kourallisen siemeniä joka päivä, noin kahden ruokalusikallisen verran. Alta voit lukea lisää auringonkukansiemenen terveysvaikutuksista.

 • E-vitamiini. E-vitamiini on vahva antioksidantti, joka auttaa kehoa puolustautumaan ympäristön myrkkyjä ja muita haitallisia elementtejä vastaan, jotka voivat aiheuttaa sisäistä turvotusta. E-vitamiini puhdistaa elimistöä, tehostaa puolustusjärjestelmän toimintaa ja tekee soluseinämistä joustavampia, mikä puolestaan ehkäisee aivohermoihin kohdistuvaa painetta.
 • Rasvahapot. Rasvahapot ovat loistava ja terveellinen energianlähde, jotka auttavat pitämään migreenin loitolla. Tämäntyyppiset rasvat ovat elintärkeitä keholle, sillä niiden avulla muodostuu tärkeitä hormoneja, jotka pitävät elimistön tasapainosta ja toiminnasta huolta. Rasvahapot estävät kolesterolin kertymistä verisuoniin ja triglyseridiarvojen kohoamista.
 • Magnesium. Olet varmasti jo tietoinen magnesiumin terveysvaikutuksista mitä tulee migreenien ehkäisyyn. Magnesium parantaa lihasten ja hermoston toimintaa ja stimuloi hermoimpulssien kulkemista paikasta paikkaan. Tämä auttaa lihaksia rentoutumaan, mikä ehkäisee lihasjännityksestä syntyvää migreeniä. Lisäksi magnesium tekee hyvää luustolle ja vahvistaa verenkiertoelimistön toimintaa – tämä ehkäisee myös paineen kehittymistä aivohermoihin.

Pellavansiemen

Some figure
Pellavansiemen sopii jokaisen laihduttajan ruokavalioon, kolesterolin alentamiseen ja verensokeriarvojen kontrolloimiseen. Mutta tiesitkö, että tällä hyödyllisellä siemenellä voi hoitaa ja ehkäistä myös migreeniä? Lisää pellavansiementä salaatteihin tai juomiin tai paahda kevyesti pannulla kasvisten kera – tulet huomaamaan miten nopeasti olosi kohenee. Nauti kaksi ruokalusikallista pellavaa päivässä.

 • Runsaasti rasvahappoja. Kuten aikaisemmin mainitsimmekin, ovat rasvahapot kuten Omega-3 tai Omega-6 loistavia migreenin nitistäjiä. Pellavansiemen sisältää paljon Omega-3 -happoa (75 %) ja Omega-6 -happoa (25 %).
 • E-vitamiini. Kuten auringonkukasta, myös pellavasta saa paljon tätä hyödyllistä ja tärkeää vitamiinia. E-vitamiinilla on todella suotuisa vaikutus elimistöön ja se toimii tehokkaasti migreenin ehkäisijänä.
 • Mineraalit. Pellavansiemenen sisältämät mineraalit magnesium, kalsium, kalium, mangaani ja pii auttavat ehkäisemään migreeniä.
 • Lisäksi tästä maukkaasta siemenestä löytyy entsyymejä, jotka parantavat ruuansulatuksen toimintaa.

Chia-siemenet

Some figure
Chia-siemenet tunnetaan superruokana ja niistä on tullut hittituote niin ruokabloggareiden, vegaanien kuin urheilijoidenkin keskuudessa. Chia-siemenet sopivat hyvin myös laihduttajan ruokavalioon. Alta löydät lisätietoa chian terveysvaikutuksista. Chiasta valmistetaan vanukkaita, raakapuuroa ja niitä lisätään smoothiejuomiin – löydä oma tapasi nauttia näitä terveellisiä siemeniä.

 • Luonnollinen mineraalien lähde. Chia-siemenistä löytyy tuhti paketti kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä. Kaikki nämä mineraalit ehkäisevät tehokkaasti migreenikohtauksen syntyä.
 • Luonnollinen Omega-3 -happojen lähde. Myös chia-siemenistä löytyy tätä hermostolle tärkeää rasvahappoa, jolla on oma osansa migreenin ehkäisyssä. Lisäksi Omega-3 tekee hyvää sydämelle ja pitää veren kolesterolin alhaisena. Muista siis lisätä tarpeeksi Omega-3:a ruokavalioosi!

Seesaminsiemen

Some figure
Oletko kokeillut seesaminsiemeniä ruuanlaitossa? Tämä herkullinen siemen sopii monen eri aterian kaveriksi kanasta ja lihasta kasviksiin ja jälkiruokiin. Seesamilla on pehmeä, makeahko maku, joka sopii myös leipomiseen. Seesaminsiemeniä voi napostella myös sellaisenaan, noin kahden ruokalusikallisen verran päivässä. Miten seesaminsiemen sitten auttaa migreenin hoidossa?

Paljon magnesiumia. Suuri määrä magnesiumia voi auttaa ehkäisemään verisuoniston kouristuksia ja painetta, joka usein johtaa migreeniin. Monet migreenistä, huimauksesta tai päänsärystä kärsivät nauttivatkin seesaminsiemeniä joka päivä ehkäistäkseen oireilua.

Monet eri siemenet sopivat migreenin hoitoon, valikoi siis mieleisesi tai nauti niitä kaikkia! Kaksi ruokalusikallista siemeniä päivässä riittää, eikä tätä määrää tulisi ylittää, sillä siemenet sisältävät paljon kaloreita, eli liiallisesti nautittuna ne voivat kerryttää ylimääräisiä kiloja vyötärölle.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dodick, D. W. (2014). Thunderclap Headache. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.01102-7
 • Shalaby, A. R. (1996). Significance of biogenic amines to food safety and human health. Food Research International. https://doi.org/10.1016/S0963-9969(96)00066-X
 • Ixtaina, V. Y., Nolasco, S. M., & Tomás, M. C. (2008). Physical properties of chia (Salvia hispanica L.) seeds. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2008.03.009

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.