Logo image
Logo image

Miltä näyttää McDonalds hampurilainen viiden vuoden jälkeen

2 minuuttia
Miltä näyttää McDonalds hampurilainen viiden vuoden jälkeen
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Vuoden 2009 heinäkuussa Marshall V. King, Elkhart Truth -nimisen yhdysvaltalaisen sanomalehden päätoimittaja, päätti toteuttaa pienen kokeen. Hän säilytti McDonalds hampurilaista työpöytänsä laatikossa viiden vuoden ajan.

Hän uskoi löytävänsä kokeen lopuksi täysin homehtuneen hampurilaisen, ja yllätys olikin suuri, kun hän viiden vuoden jälkeen kaivoi hampurilaisen esille. Siinä ei nimittäin ollut pilaantumisesta merkkiäkään. Ei hometta, ei mätää, ei mitään.

King kuvaili hampurilaisen ulkomuotoa näin: “Se on kuin lätkäkiekko, joka haiskahtaa hieman naudanlihalle ja vanhentuneelle leivälle.” Pian tieto Marshallin toteuttamasta kokeesta levisi ja herätti kiinnostusta ympäri maailmaa.

Some figure

McDonalds, heidän vastineensa ja muut hampurilaiskokeet

McDonalds kiiruhti julkaisemaan lausunnon, jossa selitettiin, että heidän valmistamansa hampurilaiset ovat huippulaatua ja että ne säilyvät oikein säilöttyinä hyvinkin pitkään. Lausunnossa huomautettiin myös, että jos hampurilainen olisi säilytetty kosteissa olosuhteissa, se olisi hajonnut ja mädäntynyt nopeasti.

Jokin aika sitten toinen samantyylinen tarina kiersi pitkin somea, kun yhdysvaltalainen Len Foley toteutti samantyylisen kokeen McDonalds hampurilaisilla ja videoi tuloksen. Koe sai nimen bionic burger eli bioninen purilainen. Foley oli säilyttänyt McDonaldsin hampurilaista jopa 19 vuotta ja kokeen tulos oli sama kuin Marshallin: hamppari näytti kuin eilen ostetulta.

Ravitsemusasiantuntija kiinnostui aiheesta ja alkoi tutkia, miten ihmeessä hampurilainen voi säilyä lähes muuttumattomana vuosikausia. Hän huomasi, että huolellisesti varastoituina purilaiset eivät mädäntyneet, kuten ruualla on tapana. Sen sijaan ne kuivahtivat ja kehittivät epämiellyttävän hajun.

New Yorkista kotoisin oleva valokuvaaja Sally Davies kehitti oman projektin, jossa hän valokuvasi McDonaldsin hampurilaista 145 päivän ajan joka päivä dokumentoidakseen mahdolliset muutokset. Mitään muutoksia ei kuitenkaan ilmennyt, eikä hampurilaiseen ilmestynyt esimerkiksi hometta. Kokeen päätyttyä Davies totesi: “Ainoa muutos, jonka purilaisessa huomaan, on se, että se on muuttunut kivikovaksi.”

Yhdysvaltojen Food and Drug Agency on toteuttanut kokeita, jonka mukaan McDonaldsin hampurilaiset sisältävät kloroformia, natriumlaktaattia ja muita kemikaaleja. Niitä ei yleensä löydy vastaavista tuotteista, ja niiden ansiosta ne pystyvät säilymään vuosikausia.

Some figure

Terveellisimmän hampurilaisen valmistat itse puhtaista raaka-aineista. Voit valmistaa jopa hampurilaissämpylän itse, puhumattakaan pihvistä. Hampurilaisen väliin voit laittaa tuoreita kasviksia niin ateria pysyy täysipainoisena ja terveellisenä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Radke, Amanda.  “Jamie Oliver Says McDonald’s Burgers Unfit for Human Consumption.”
    Beef Magazine.  11 August 2013.
  • Sanburn, Josh.  “McDonald’s Drops ‘Pink Slime’ From Hamburger Meat.”
    Time.  1 February 2012.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.