Tältä näyttää McDonaldsin hamppari viiden vuoden jälkeen

· heinäkuu 31, 2015

Vuoden 2009 heinäkuussa Marshall V. King, Elkhart Truth -nimisen yhdysvaltalaisen sanomalehden päätoimittaja, päätti toteuttaa pienen kokeen. Hän säilytti McDonaldsista ostamaansa hampurilaista työpöytänsä laatikossa viiden vuoden ajan. Hän uskoi löytävänsä kokeen lopuksi täysin homehtuneen hampurilaisen, ja yllätys olikin suuri, kun hän viiden vuoden jälkeen kaivoi hampurilaisen esille, eikä siinä ollut pilaantumisesta merkkiäkään. Ei hometta, ei mätää, ei mitään.

King kuvaili hampurilaisen ulkomuotoa näin: ”Se on kuin lätkäkiekko, joka haiskahtaa hieman naudanlihalle ja vanhentuneelle leivälle.” Pian tieto Marshallin toteuttamasta kokeesta levisi ja herätti kiinnostusta ympäri maailmaa.

hamppari2

McDonalds kiiruhti julkaisemaan lausunnon, jossa selitettiin, että heidän valmistamansa hampurilaiset ovat huippulaatua ja että ne säilyvät oikein säilöttyinä hyvinkin pitkään. Lausunnossa huomautettiin myös, että jos hampurilainen olisi säilytetty kosteissa olosuhteissa, se olisi hajonnut ja mädäntynyt nopeasti.

Jokin aika sitten toinen samantyylinen tarina kiersi pitkin somea, kun yhdysvaltalainen Len Foley toteutti samantyylisen kokeen McDonaldsin hampurilaisilla ja videoi tuloksen. Koe sai nimen bionic burger eli bioninen purilainen. Foley oli säilyttänyt McDonaldsin hampurilaista jopa 19 vuotta ja kokeen tulos oli sama kuin Marshallin: hamppari näytti kuin eilen ostetulta.

Ravitsemusasiantuntija kiinnostui aiheesta ja lähti tutkimaan sitä, miten ihmeessä hampurilainen voi säilyä lähes muuttumattomana vuosikausia. Hän huomasi, että huolellisesti varastoituina purilaiset eivät mädäntyneet, kuten ruualla on tapana, vaan sen sijaan ne kuivahtivat ja kehittivät epämiellyttävän hajun.

New Yorkista kotoisin oleva valokuvaaja Sally Davies kehitti oman projektin, jossa hän valokuvasi McDonaldsin hampurilaista 145 päivän ajan joka päivä dokumentoidakseen mahdolliset muutokset. Mitään muutoksia ei kuitenkaan ilmennyt, eikä hampurilaiseen ilmestynyt esimerkiksi hometta. Kokeen päätyttyä Davies totesi: ”Ainoa muutos, jonka purilaisessa huomaan, on se, että se on muuttunut kivikovaksi.”

Yhdysvaltojen Food and Drug Agency on toteuttanut kokeita, jonka mukaan McDonaldsin hampurilaiset sisältävät kloroformia, natriumlaktaattia ja muita kemikaaleja, joita ei yleensä löydy vastaavista tuotteista, ja joiden ansiosta ne pystyvät säilymään vuosikausia.