Logo image
Logo image

Herkullinen maalaisleipäresepti

3 minuuttia
Mikäli haluat valmistaa herkullisen maalaisleivän kotona, tässä sinulle muutamia vinkkejä ja myös tietoa sen ravintoaineista. Nauti!
Herkullinen maalaisleipäresepti
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Maalaisleipä on epäilemättä yksi perinteisimmistä ruoista monessa osassa maailmaa. Se on varmasti ollut osana ihmisten elämää jo tuhansien vuosien ajan. Ajan myötä sen valmistus on muuttunut täydellisemmäksi, joten se helpottuu joka päivä huolimatta siitä minkä tyyppistä leipää haluat valmistaa.

Tietysti maalaisleivälle on olemassa useita reseptejä riippuen alueen perinteistä tai jokaisen leipurin henkilökohtaisista mieltymyksistä. Meidän jakamamme maalaisleipäresepti toimii kuitenkin pohjana muiden samankaltaisten leipien valmistamisessa.

Ennen kuin syvennymme maalaisleivän ainesosien ja valmistuksen yksityiskohtiin, tutkimme lyhyesti tämän ruoan tarjoamia komponentteja, ravintoaineita ja myötävaikutuksia.

Mitä maalaisleipä sisältää?

Mitä tulee leipään, pitää meidän miettiä mistä se on valmistettu. Yleisesti ottaen uuniin myöhemmin laitettavan taikinan perusraaka-aineita ovat vehnäjauhot, hiiva, suola ja vesi.

Sinun tulee pitää mielessä, että leivästä on olemassa monia myyttejä. Yleisin uskomus on se, että (kaikella kunnioituksella leipää kohtaan) ”siitä saa vain hiilihydraatteja ja se lihottaa”.

Samaan aikaan kun vehnäjauhojen kemiallisen rakenteen hiilihydraattipitoisuus on kieltämätön, ei se välttämättä tarkoita sitä että se on täysin negatiivista tai keholle kielteistä. Hiilihydraatit ovat myös välttämättömiä kehon asianmukaisen yleisen toiminnan takaamiseksi.

Joten lyhyesti sanottuna, ei ole sellaista ruokaa joka rakentuisi täysin ja ainoastaan hiilihydraateista. Ruokakemia ei toimi sillä tavalla. Sinun tulee olla hyvin varovainen myyttien suhteen.

Nyt on aika täyttää lupauksemme tarkoituksesta opettaa kuinka tällaista leipää valmistetaan ja myös yrittää saada sen niin lähelle jokaisen suositeltavan annoksen tavoitteellista todellisuutta kuin vain mahdollista.

Kuinka valmistaa maalaisleipä itse?

Vehnäjauhojen vaikutus ja ravintotiedot

Some figure

Välttyäksesi myytteihin lankeamisen, sinun täytyy tietää mitä vehnäjauhot todella ovat ja mitä hyötyä niistä voi olla sinulle. 

On tavanomaista nähdä mainoksissa, että ”sinun täytyy vältellä vehnäjauhoja”, mutta usein ne vääristävät tai muuttavat täysin todellisen tiedon.

Vehnäleseillä ja probiooteilla on suuri ravintoarvollinen vaikutus. Lyhyesti sanottuna ne ovat elementtejä, joita käytetään sekä korkealaatuisiin vehnäjauhoihin että muihin erilaisiin ruokiin.

Lisäksi vehnä on ainoa vilja, joka on optimaalinen leivän hallintaan ja ravintoaineelliseen suunnitteluun. Näin ollen maalaisleivän valmistus olisi melko mahdotonta ilman vehnäleseitä ja hienoja vehnäjauhoja (ilman hiivaa tai hiivan kanssa).

Siinä mielessä, jos sinun täytyy olla varovainen jonkin suhteen, on se annoskoko. 200 g leipää ei aseta painoasi vaaraan, mikäli noudatat terveellistä elämäntyyliä ja tasapainoista ruokavaliota. Mutta jos niin ei ole ja sinulla on huonot ruokailutottumukset, ei leipä ole sinulle paras vaihtoehto.

Kun tällaisen leivän ainesosiin liittyvät näkökohdat on selvitetty, on tullut aika näyttää sinulle kuinka voit itse valmistaa maalaisleipää kotona.

Ainesosat

 • 400 g vehnäjauhoja
 • 1 rkl kuivahiivaa
 • 850 ml lämmintä vettä
 • 1 rkl suolaa

Valmistus

 • Aluksi sinun täytyy ottaa esiin iso, mieluiten syvä kulho, jotta voit laittaa kaikki ainekset siihen. Se on tärkeää muistaa.
 • Lisää kaikki kuivat ainekset kulhoon, eli siis jauhot, suola ja hiiva. Tee niiden keskelle reikä johon voit kaataa veden.
 • Lisää vesi ja ala sekoittamaan.
 • Voit tehdä sen muovilusikalla tai kädellä ehkäistäksesi paakkuuntumisen. Salaisuus on siinä, että seos on tasaista.
 • Ala sitten alustamaan taikinaa. Sinun tulee käyttää voimaa tässä vaiheessa, ja tämä tulee tehdä käsin.

Käy lukemassa: Kannattaako vehnätuotteita syödä iltaisin?

 • Jatka taikinan vaivaamista molemmin käsin, jotta seoksesta tulee tasainen, hallittu ja paakuton. 
 • Tuloksena on joustava, mutta kiinteä massa.
 • Tässä kohtaa sinun pitäisi luoda taikinasta maalaisleivälle ominainen pitkänomainen muoto.
 • Paista uunissa 120 asteessa noin 25 minuutin ajan. 
 • Poista uunista, anna jäähtyä hieman huoneenlämmössä ja nauti.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Slavin J, Carlson J. Carbohydrates. Adv Nutr. 2014;5(6):760–761. Published 2014 Nov 14. doi:10.3945/an.114.006163
 • Shewry PR, Hey SJ. The contribution of wheat to human diet and health. Food Energy Secur. 2015;4(3):178–202. doi:10.1002/fes3.64
 • Sajdakowska, M., Gębski, J., Żakowska-Biemans, S., & Jeżewska-Zychowicz, M. (2019). Willingness to eat bread with health benefits: habits, taste and health in bread choice. Public Health167, 78–87. https://doi.org/10.1016/j.puhe.2018.10.018

 

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.