Logo image
Logo image

Toksinen shokkioireyhtymä - ole varovainen tamponien kanssa!

3 minuuttia
Toksisen shokkioireyhtymän aiheuttaa bakteeri, joka on tavallinen kosteissa ympäristöissä. Sillä voi olla kuolettavia seurauksia, jos sairautta ei pystytä havaitsemaan ajoissa.
Toksinen shokkioireyhtymä - ole varovainen tamponien kanssa!
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Toksinen shokkioireyhtymä ei ole mikään uusi ilmiö, ja huolimatta siitä että sen estämiseksi on tehty paljon töitä, tämä sairaus aiheuttaa edelleen monen ihmisen kuoleman eri puolilla maailmaa.

Kyseessä on vakava sairaus, jonka saavat aikaan Stafylokokki -bakteerin (Staphylococcus aureus) aiheuttamat myrkylliset aineet. Sen esiintyminen on monesti yhteydessä naisten hygieniatuotteiden käyttöön, kuten esimerkiksi tamponeihin.

Vaikka tämä ongelma ei olekaan kovin yleinen, se on silti syytä ottaa huomioon, sillä oireyhtymän seuraukset ovat usein karmeat.

Yksi kaikkein eniten julkisuutta saaneista tapauksista on ollut amerikkalaisen mallin Lauren Wasserin kokemus. Hän menetti toisen jalkansa toksisen shokkioireyhtymän vuoksi, ja syynä tähän oli tamponin käyttö. 27-vuotias Lauren aloitti oikeudenkäynnin Kotex Natural Balance -tuotetta vastaan, sillä tamponin aiheuttama tulehdus lähes vei hänen elämänsä.

Vaikka jotkut ovatkin sitä mieltä, että vain alle puolet ilmoitetuista tapauksista liittyy ainoastaan tamponien käyttöön, suositukset niiden käyttöä koskien ovat silti tiukat.

Tällä kertaa kerromme tarkemmin tästä vakavasta sairaudesta, josta kannattaa ehdottomasti olla tietoinen.

Mikä toksinen shokkioireyhtymä on?

Toksinen shokkioireyhtymä (TSS) on vakava ja joskus myös kuolemaa aiheuttava häiriö, joka syntyy sellaisten bakteerien vaikutuksesta kuten Stafylokokki ja A-streptokokki. Niiden epänormaali kasvu synnyttää myrkyllistä ainetta, joka on niin voimakas, että se voi johtaa tulehtumisesta aiheutuvaan kuolemaan.

Tämä sairaus voi ilmetä kenellä tahansa, mutta ensimmäiset tapaukset havaittiin naisilla, jotka olivat käyttäneet tamponia kuukautisten aikana.

Some figure
Philip Tiernokeinotekoisten materiaalien bakteereja varten aikaansaamat olosuhteetolivat syynä sairauden kehittymiseen. 

Suurin osa toksisen shokkioireyhtymän kehittymisistä liittyy myös muun tyyppisiin olosuhteisiin kuin vain tamponin käyttöön, kuten tiettyihin kirurgisiin toimenpiteisiin.

Miksi tamponien käyttö on yhteydessä toksiseen shokkioireyhtymään?

Some figure

Bakteereihin ja tulehdussairauksiin erikoistuneet tutkijat ovat sitä mieltä, että koska nämä tuotteet ovat imukykyisiä ja ne laitetaan emättimeen, stafylokokki lisää tamponien käytön yhteydessä myrkyllisten aineiden tuotantoa, ja näillä myrkyillä on täydelliset olosuhteet kasvun kannalta. Tämä tuo myös suuremman määrän happea alueelle, mikä lisää riskiä saada tulehdus.

Siksi neuvotaankin, että tamponeja käytettäessä:

  • tulisi aina valita alhaisin soveltuva imukyky
  • samaa tamponia ei tulisi missään tapauksessa käyttää kauempaa kuin kahdeksan tunnin ajan

Mitä oireita toksisella shokkioireyhtymällä on?

Some figure
kuumeKun sairaus etenee, verenpaine vähenee, iholla alkaa näkyä muutoksia, ja oksentelu ja ripuli lisääntyvät.

Koska sairaus alkaa äkillisesti ja odottamatta, se saattaa aiheuttaa  munuaisten vajaatoimintaa sekä maksan ja sydämen häiriöitä. Tapaukset, joita ei hoideta nopeasti, johtavat usein kuolemaan.

Miten toksista shokkioireyhtymää hoidetaan?

Tämän sairauden hoito käsittää yleisesti ottaen nesteitä ja antibiootteja, jotka pystyvät pysäyttämään myrkyllisten aineiden tuotannon kehossa.

Lääkkeet elintoimintojen palauttamiseksi entiselle tasolleen ovat myös käytössä, kuten esimerkiksi alhaisen verenpaineen lääkitys, tukiterapia ja nesteytys.

Jos potilaalla on paise, alue tyhjennetään, jotta mätä voitaisiin poistaa. On myös tärkeää pitää potilas sairaalavalvonnassa, jotta voitaisiin seurata verenpainetta, hengitystä ja elinten aktiivisuutta.

Mitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä on olemassa?

Tamponien aiheuttamat tulehdukset eivät ole tavallisia, mutta kukaan ei ole niiltä turvassa täydellisesti – näin on etenkin silloin, jos et käytä tamponeja ohjeiden mukaisesti.

  • Tamponeja ei tulisi käyttää kauempaa kuin kahdeksan tuntia kerrallaan, ja itse asiassa ne tulisi vaihtaa joka neljäs tai viides tunti.
  • Jos kuukautisvuoto on runsasta, paras vaihtoehto ovat terveyssiteet tai vaihtoehtoisesti kuukautiskuppi.
  • Tamponeja tulisi käyttää ainoastaan erityistilanteissa, kuten esimerkiksi rannalla, liikunnan aikana tai sellaisten vaatteiden yhteydessä, jotka vaativat tamponin käyttöä.
  • Ihanteellinen valinta olisivat alhaisen imukyvyn tamponit, sillä mitä enemmän nestettä ne imevät, sitä suurempi on sairastumisen riski.
  • Tamponit tulisi säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa, jotta bakteerien kasvu voitaisiin estää.

Toksinen shokkioireyhtymä on sairaus, joka vaatii välitöntä huomiota. Mene lääkäriin heti, jos sinulla on tässä artikkelissa kuvattuja oireita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.