Toksinen shokkioireyhtymä – ole varovainen tamponien kanssa!

· helmikuu 5, 2017
Toksisen shokkioireyhtymän aiheuttaa bakteeri, joka on tavallinen kosteissa ympäristöissä. Sillä voi olla kuolettavia seurauksia, jos sairautta ei pystytä havaitsemaan ajoissa.

Toksinen shokkioireyhtymä ei ole mikään uusi ilmiö, ja huolimatta siitä että sen estämiseksi on tehty paljon töitä, tämä sairaus aiheuttaa edelleen monen ihmisen kuoleman eri puolilla maailmaa.

Kyseessä on vakava sairaus, jonka saavat aikaan Stafylokokki -bakteerin (Staphylococcus aureus) aiheuttamat myrkylliset aineet, ja sen esiintyminen on monesti yhteydessä naisten hygieniatuotteiden käyttöön, kuten esimerkiksi tamponeihin.

Vaikka tämä ongelma ei olekaan kovin yleinen, se on silti syytä ottaa huomioon, sillä tapaukset ovat viime vuosina olleet lukuisat, ja monessa tilanteessa oireyhtymän seuraukset ovat myös olleet karmeat.

Yksi kaikkein eniten julkisuutta saaneista tapauksista on ollut amerikkalaisen mallin Lauren Wasserin kokemus – hän menetti toisen jalkansa toksisen shokkioireyhtymän vuoksi, ja syynä tähän oli tamponin käyttö. 27-vuotias Lauren aloitti oikeudenkäynnin Kotex Natural Balance -tuotetta vastaan, sillä tamponin aiheuttama tulehdus lähes vei hänen elämänsä.

Vaikka jotkut ovatkin sitä mieltä, että vain alle puolet ilmoitetuista tapauksista liittyy ainoastaan tamponien käyttöön, suositukset niiden käyttöä koskien ovat silti tiukat.

Tällä kertaa kerromme tarkemmin tästä vakavasta sairaudesta, josta kannattaa ehdottomasti olla tietoinen – jatka siis lukemista, jotta tietäisit, mitkä toksisen shokkioireyhtymän oireet ovat ja kuinka se voidaan estää.

Mikä toksinen shokkioireyhtymä on?

Tamponit

Toksinen shokkioireyhtymä (TSS) on vakava ja joskus myös kuolemaa aiheuttava häiriö, joka syntyy sellaisten bakteerien vaikutuksesta kuten Stafylokokki ja A-streptokokki. Niiden epänormaali kasvu synnyttää myrkyllistä ainetta, joka on niin voimakas, että se voi johtaa tulehtumisesta aiheutuvaan kuolemaan.

Tämä sairaus voi ilmetä kenellä tahansa, mutta ensimmäiset tapaukset havaittiin naisilla, jotka olivat käyttäneet tamponia kuukautisten aikana.

80-luvulla mikrobiologi Philip Tierno ja hänen tiiminsä selvittivät, että keinotekoisten materiaalien bakteereja varten aikaansaamat olosuhteet olivat syynä sairauden kehittymiseen. Moni näistä materiaaleista on nyt kielletty teollisessa käytössä, mutta kyseinen sairaus on edelleen ongelma, sillä tapausten esilletulo ei ole loppunut.

Tässä kannattaa huomioida, että suurin osa toksisen shokkioireyhtymän kehittymisistä liittyy myös muun tyyppisiin olosuhteisiin kuin vain tamponin käyttöön, kuten tiettyihin kirurgisiin toimenpiteisiin – ei siis pelkästään kuukautisten aikana tapahtuvaan tamponien käyttöön.

Miksi tamponien käyttö on yhteydessä toksiseen shokkioireyhtymään?

Nainen pitelee tamponia

Tähän asti ei ole ollut mitään täysin todistettua yhteyttä tamponien käytön ja toksisen shokkioireyhtymän välillä, vaikka tapausten määrä viime vuosikymmeninä onkin oleellinen merkki.

Bakteereihin ja tulehdussairauksiin erikoistuneet tutkijat ovat sitä mieltä, että sillä nämä tuotteet ovat imukykyisiä ja ne laitetaan emättimeen, Stafylokokki lisää tamponien käytön yhteydessä myrkyllisten aineiden tuotantoa, ja näillä myrkyillä on täydelliset olosuhteet kasvun kannalta.

Tämä tuo myös suuremman määrän happea alueelle, mikä lisää riskiä saada tulehdus.

Siksi neuvotaankin, että tamponeja käytettäisiin vain tiukkojen sääntöjen puitteissa, ja aina tulisi valita alhaisin soveltuva imukyky. Samaa tamponia ei tulisi missään tapauksessa käyttää kauempaa kuin kahdeksan tunnin ajan.

Mitä oireita toksisella shokkioireyhtymällä on?

Tavanomaiset oireet, joita ihmiset yleisesti ottaen kuvaavat tähän oireyhtymään liittyen, ovat epämukavuus, kova kuume, sekavuus ja huimaus. Kun sairaus etenee, verenpaine vähenee, iholla alkaa näkyä muutoksia, ja oksentelu ja ripuli lisääntyvät.

Koska sairaus alkaa äkillisesti ja odottamatta, se saattaa aiheuttaa vakavia seurauksia, kuten munuaisten vajaatoimintaa sekä maksan ja sydämen häiriöitä.

Tapaukset, joita ei hoideta nopeasti, johtavat usein kuolemaan.

Miten toksista shokkioireyhtymää hoidetaan?

Nainen sairaalapedillä

Tämän sairauden hoito käsittää yleisesti ottaen nesteitä ja antibiootteja, jotka pystyvät pysäyttämään myrkyllisten aineiden tuotannon kehossa.

Lääkkeet elintoimintojen palauttamiseksi entiselle tasolleen ovat myös käytössä, kuten esimerkiksi alhaisen verenpaineen lääkitys, tukiterapia ja nesteytys.

Jos potilaalla on paise, alue tyhjennetään, jotta mätä voitaisiin poistaa.

On myös tärkeää pitää potilas sairaalavalvonnassa, jotta voitaisiin seurata verenpainetta, hengitystä ja elinten aktiivisuutta.

Mitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä on olemassa?

Kukka ja napa

Tamponien aiheuttamat tulehdukset eivät ole tavallisia, mutta kukaan ei ole niiltä turvassa täydellisesti – näin on etenkin silloin, jos et käytä tamponeja ohjeiden mukaisesti.

  • Tamponeja ei tulisi käyttää kauempaa kuin kahdeksan tuntia kerrallaan, ja itse asiassa ne tulisi vaihtaa joka neljäs tai viides tunti.
  • Jos kuukautisvuoto on runsasta, paras vaihtoehto ovat terveyssiteet tai vaihtoehtoisesti kuukautiskuppi.
  • Jos vain mahdollista, tamponeja tulisi käyttää ainoastaan erityistilanteissa, kuten esimerkiksi rannalla, liikunnan aikana tai sellaisten vaatteiden yhteydessä, jotka vaativat tamponin käyttöä.
  • Ihanteellinen valinta olisivat alhaisen imukyvyn tamponit, sillä mitä enemmän nestettä ne imevät, sitä suurempi on sairastumisen riski.
  • Tamponit tulisi säilyttää viileässä ja kuivassa paikassa, jotta bakteerien kasvu voitaisiin estää.

Toksinen shokkioireyhtymä on sairaus, joka vaatii välitöntä huomiota. Muuten sen seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

On suositeltavaa, että kävisit lääkärissä heti, jos saat tässä artikkelissa kuvatut oireet, ja näin on etenkin, jos tilanteessasi pätevät mainitut riskitekijät.