7 emättimelle haitallista tapaa

· marraskuu 9, 2016
Vaikka onkin tavallista käyttää vaseliinia tai eri tyyppisiä raakaöljyjä liukastevoiteina, nämä ovat erittäin epäterveellisiä vaihtoehtoja, sillä ne ovat vaaraksi emättimen hyvinvoinnille.

Emätin on elin, joka on hyvin herkkä sen ympäristössä tapahtuville muutoksille. Emättimen pH-arvo menee myös helposti epätasapainoon.

Tiedät varmaankin, että on olemassa useita sellaisia tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa tämän kehoalueen terveydelle haittaa.  Näitä ovat esimerkiksi puutteellinen hygienia, hyvin tiukat vaatteet tai suojaamaton seksi – emättimen terveydelle vaarallisia asioita on paljon.

Moni nainen on hyvin huolissaan sukuelintensä ulkonäöstä, mutta jättää sen sijaan emättimen terveydestä huolehtimisen vähäiseksi.

Tämän vuoksi haluammekin tällä kertaa kertoa sinulle muutamasta sellaisesta asiasta, joita ei koskaan kannattaisi tehdä ”parhaalle ystävättärelle”. Jatka siis lukemista ja ota vinkit hyvään talteen – seuraavaksi esittelemme 7 emättimelle haitallista tapaa.

Pikkuhousunsuojien päivittäinen käyttö

Nämä tuotteet luotiin, jotta emättimen vuodot voitaisiin imeyttää helposti kuukautisten alussa ja lopussa. Niiden käyttö joka päivä voi kuitenkin olla vahingollista naisen intiimialueen terveydelle, sillä kyseiset tuotteet tekevät haarojen alueesta lämpötilaltaan kohonneen sekä kosteamman.

Tämän seurauksena alapääsi muuttuu täydelliseksi alueeksi bakteerien kukoistamiselle. Tämä sitten aiheuttaa emättimen tulehtumista sekä lisää vuodon määrää.

Jos käytät näitä tuotteita säännöllisesti, me suosittelemme, että vähentäisit käyttökertoja tai vaihtaisit pikkuhousunsuojia tiheään. Ihanteellista olisi, jos voisit vaihtaa ne joka 4. tunti.

Emättimen luonnollisen hajun poistaminen

Rentouttava kylpy

Emättimellä on oma tuoksunsa tai hajunsa, ja tämä on täysin normaali asia. Ehkäpä et kuitenkaan pidä kyseisestä ilmiöstä omalla kohdallasi, sillä pidät sitä epämiellyttävänä. Oletko koskaan ajatellut, että voit testata tätä olettamusta kumppanisi avulla ja kysyä häneltä, mitä hän asiasta ajattelee?

Emätin on korkealämpötilainen ja kostea kehonsisäinen elin. Tämän vuoksi se ”hikoilee”, mikä saa aikaan hajun tai tuoksun, mikä on täysin tervettä.

Sinun tulisi huolestua ainoastaan silloin, jos huomaat seuraavia ilmiöitä emättimessäsi:

  • sen haju on voimakkaampi kuin normaalisti
  • sinulla on sen yhteydessä myös kutinaa
  • sinulla on epänormaalia vuotoa emättimestä

Muista kuitenkin tämä: älä koskaan väheksy emättimesi luonnollista tuoksua tai yritä peittää sitä!

Vaseliinin käyttö liukasteena

Vaseliini tai mikä tahansa muu sellainen tuote, jossa on aineksena raakaöljyä, voi saada aikaan tulehduksia, jos sitä käytetään liukasteena. Jos haluat käyttää liukastavaa tuotetta, käytä vain korkealuokkaista asiantuntijoiden tähän tarkoitukseen kehittämää öljyä tai voidetta, jossa on neutraali pH-arvo.

Ei ole ollenkaan sopivaa käyttää esimerkiksi voita tai ruokaöljyjä liukasteina, sillä nämä tuotteet saattavat polttaa emättimen aluetta tai muuttaa sen pH-arvoa.

Lisäksi tulisi muistaa, että emättimeen ei saisi koskaan laittaa epäsopivia tuotteita, ruokaa tai sellaisia laitteita, joita ei ole suunniteltu emättimen sisälle asetettaviksi.

Suihkun suuntaaminen emättimeen

Vatsa

Ymmärrämme tietysti, että moni haluaa pitää koko kehonsa puhtaana ja hyväntuoksuisena. Tulisi kuitenkin ottaa huomioon, että liiallinen emättimen puhdistaminen ei ole hyväksi sen terveydelle.

Jotkut naiset pitävät emättimen suihkuttamisesta, mutta tällainen intiimialueen puhdistus on itse asiassa täysin tarpeetonta.

On myös niin, että kyseinen tapa voi olla melkoisen vaarallinenkin, sillä se voi häiritä suuresti emättimen sisällä olevien bakteereiden tasapainoa. Jotkut gynekologit pitävät suihkuttamista syynä lantionpohjan tulehdukseen ja bakteereista aiheutuvaan sairauteen nimeltään vaginosis.

Parasta, mitä voit tehdä emättimesi terveydelle, on puhdistaa tämä elin vedellä ja silloin tällöin pH-arvoltaan neutraalilla saippualla silloin, kun käyt suihkussa tai kylvyssä. Kuivaa alue sitten puhtaalla pyyhkeellä, mutta älä hiero sitä liian voimakkaasti.

Emättimen altistaminen höyryille

”Höyryttäminen”, tai emättimen altistaminen kylpylän höyryille on melkoisen suosittua nykyisin – höyryttäminen on tätä hoitoa hyvin kuvaava sana.

Siihen kuuluu istuminen erityisesti tähän tarkoitukseen suunnitellulle tuolille, jonka avulla höyryä saadaan emättimeen, ja hoito tapahtuu erityisissä kylpylöissä. Höyryä menee siis suoraan asiakkaan emättimeen.

Kuten koskee kaiken tyyppisiä kuumuutta hyödyntäviä hoitoja, tuloksena on verenkierron lisääminen alueella, jota hoidetaan. Toisaalta höyryä sisältävät hoidot ovat saaneet aikaan palamista ja intiimialueen ärtymistä. Lisäksi kannattaa muistaa, että ei ole olemassa minkäänlaista tieteellistä todistetta niiden tehokkuudesta kyseisen alueen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Ruoan käyttö osana seksiä

Siinä ei ole mitään uutta, että kondomeja suositellaan käytettäväksi sekä emättimen että ihmisen koko terveyden edistämiseksi silloin, jos kumppani ei ole vakituinen.

Yksi seksin suhteen huomioon otettava asia on myös ruoka. Jotkut pitävät luovuudesta seksin aikana, ja tähän voi kuulua myös ruokatuotteita.

Emme kuitenkaan suosittele suklaisen siirapin, kermavaahdon tai vastaavien tuotteiden käyttöä sisäisesti, jos tällaisiin leikkeihin haluat ryhtyä. Tämä johtuu siitä, että kaikki tuotteet, joissa on mukana sokeria, muuttavat emättimessä olevien bakteerien ja hiivan suhdetta. Lisäksi nämä tuotteet saattavat aiheuttaa tulehduksia sekä ärsyttää ulkosynnyttimiä.

Jos haluat ottaa ruoan lisämausteeksi seksielämääsi, etsi sellaisia tuotteita, jotka ovat varta vasten tähän tarkoitukseen luotuja, tai levitä ruokaa vain alueille jotka eivät ole riskialttiita.

Alapään pyyhkiminen väärällä tavalla vessassa käydessä

Vessapaperi

On elintärkeää naisen intiimialueen hygienian varmistamiseksi, että pissaamisen jälkeen alue pyyhitään kunnolla. Jos et kuitenkaan pyyhi oikealla tavalla, riskisi saada kyseisen alueen tulehduksia kasvaa.

Peräaukko on hyvin lähellä emätintä, joten seurauksena voi olla yhden alueen bakteerien siirtyminen toiselle alueelle. Nämä bakteerit voivat sitten sekoittua emättimen limakalvolla, joka on hyvin herkkä tulehtumaan.

Oikea tapa puhdistaa kyseinen alue pissaamisen tai ulostamisen jälkeen on aloittaa emättimestä ja siirtyä sitten peräaukkoa kohden. Tai toisin sanottuna: aloita edestä ja etene taaemmas.

Muista pitää huolta emättimesi terveydestä!

Ulkosynnyttimien iho on ohuinta ja kaikkein herkintä koko kehossasi, ja jotkut sellaiset asiat, joita pidät harmittomina, voivat polttaa, ärsyttää tai saada aikaan tulehduksen.

On ehkä sellaisia tapoja, joita olet oppinut jo lapsena ja joiden noudattamista jatkat koko elämäsi ajan. On kuitenkin tiettyjä asioita, joita ei koskaan kannattaisi tehdä emättimelle, jos haluat välttää epämukavia seurauksia terveydellesi.

Laita siis mainitsemamme vinkit muistiin ja ala noudattaa niitä kunnolla – pystyt näin välttämään emättimesi ekosysteemin häiriintymisen. Tämä kannattaa todella, sillä se auttaa sinua huolehtimaan sekä terveydestäsi että kauneudestasi.