Logo image
Logo image

7 emättimelle haitallista tapaa

4 minuuttia
Vaikka onkin tavallista käyttää vaseliinia tai erilaisia raakaöljyjä liukastevoiteina, nämä ovat erittäin haitallisia vaihtoehtoja, sillä ne ovat vaaraksi emättimen hyvinvoinnille.
7 emättimelle haitallista tapaa
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Emätin on hyvin herkkä sen ympäristössä tapahtuville muutoksille. Emättimen pH-arvo menee myös helposti epätasapainoon. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä emättimelle haitalliset tavat sinun kannattaa jättää taaksesi.

Tiedät varmaankin, että on olemassa useita sellaisia tekijöitä, jotka saattavat aiheuttaa emättimen terveydelle haittaa.  Näitä ovat esimerkiksi puutteellinen hygienia, hyvin tiukat vaatteet tai suojaamaton seksi – emättimelle haitalliset tavat ovat moninaiset.

Vaikka useat naiset ovatkin huolissaan sukuelintensä ulkonäöstä, jää kuitenkin emättimen terveydestä huolehtiminen  usein taka-alalle.

Tämän vuoksi haluammekin tällä kertaa kertoa sinulle muutamasta sellaisesta asiasta, joita ei koskaan kannattaisi tehdä “parhaalle ystävättärelle”. Jatka siis lukemista ja ota vinkit hyvään talteen – seuraavaksi esittelemme emättimelle haitalliset tavat, joita kannattaa välttää

Emättimelle haitalliset tavat – ota talteen 7 vinkkiä

Pikkuhousunsuojien päivittäinen käyttö

Pikkuhousunsuojat on kehitetty imemään kuukautisten alku- ja loppupäivien niukempia vuotoja. Niiden käyttö joka päivä voi kuitenkin olla vahingollista naisen intiimialueen terveydelle, sillä kyseiset tuotteet nostavat intiimialueen lämpötilaa ja tekevät siitä myös kosteamman. Tämän seurauksena alapääsi muuttuu otolliseksi alueeksi bakteerien kasvamiseen. Bakteerit sen sijaan aiheuttavat emättimen tulehduksia sekä lisää vuodon määrää.

Jos käytät pikkuhousunsuojia säännöllisesti, suosittelemme vähentämään niiden käyttökertoja tai niiden vaihtamista useammin. Ihanteellista olisi, jos voisit vaihtaa ne joka 4. tunti.

Emättimen luonnollisen hajun poistaminen

Some figure

 

Emättimellä on oma tuoksunsa tai hajunsa, josta et välttämättä pidä tai pidät sitä epämiellyttävänä. Emättimen ominaisutuoksu on kuitenkin aivan normaali asia. Voit myös kysyä kumppaniltasi, mitä hän asiasta ajattelee.

Emätin on kehonsisäinen elin, jolla on melko korkea lämpötila. Tämän vuoksi se “hikoilee”, mikä aiheuttaa sille ominaisen hajun tai tuoksun, mikä on täysin tervettä.

Sinun tulisi huolestua ainoastaan silloin, jos huomaat emättimessäsi jotain seuraavista:

  • sen haju on voimakkaampi kuin normaalisti
  • voimakkaan hajun yhteydessä esiintyy myös kutinaa
  • sinulla esiintyy epänormaalia vuotoa emättimestä

Muista kuitenkin tämä: älä koskaan väheksy emättimesi luonnollista tuoksua tai yritä peittää sitä!

Vaseliinin käyttö liukasteena

Vaseliini tai muu raakaöljyä sisältävä tuote voi aiheuttaa emättimen tulehduksia,  jos sitä käytetään liukasteena. Jos haluat käyttää liukastavaa tuotetta, käytä vain korkealuokkaista asiantuntijoiden tähän tarkoitukseen kehittämää öljyä tai voidetta, jossa on neutraali pH-arvo.

Älä käytä liukasteina voita tai ruokaöljyjä, sillä nämä tuotteet saattavat poltella emättimen aluetta tai muuttaa sen pH-arvoa.

Lisäksi tulisi muistaa, että emättimeen ei saisi koskaan laittaa epäsopivia tuotteita, ruokaa tai sellaisia laitteita, joita ei ole suunniteltu emättimen sisälle asetettaviksi.

Suihkun suuntaaminen emättimeen

Some figure

 

On ymmärrettävää, että moni haluaa pitää koko kehonsa puhtaana ja hyväntuoksuisena. Tulisi kuitenkin ottaa huomioon, että liiallinen emättimen puhdistaminen ei ole hyväksi sen terveydelle.

Jotkut naiset pitävät emättimen suihkuttamisesta, mutta tällainen intiimialueen puhdistus on itse asiassa täysin tarpeetonta.

On myös niin, että kyseinen tapa voi olla melkoisen haitallinenkin, sillä se voi häiritä suuresti emättimen sisällä olevien bakteereiden tasapainoa. Jotkut gynekologit pitävät suihkuttamista syynä lantionpohjan tulehdukseen ja bakteereista aiheutuvaan sairauteen nimeltään vaginosis.

Parasta, mitä voit tehdä emättimesi terveydelle, on puhdistaa tämä elin vedellä ja silloin tällöin pH-arvoltaan neutraalilla saippualla kun käyt suihkussa tai kylvyssä. Kuivaa alue sitten puhtaalla pyyhkeellä, mutta älä hiero sitä liian voimakkaasti.

Emättimen altistaminen höyryille

“Höyryttäminen”, tai emättimen altistaminen kylpylän höyryille on melkoisen suosittua nykyisin – höyryttäminen on tätä hoitoa hyvin kuvaava sana. Siihen kuuluu tietynlaisissa kylpylöissä istuminen erityisesti tähän tarkoitukseen suunnitellulle tuolille, jonka avulla höyryä saadaan emättimeen.

Tämän kuumuutta hyödyntävän hoidon tuloksena on verenkierron lisääminen intiimialueella. Höyrytyshoidot ovat kuitenkin aiheuttaneet intiimialueen palamista ja ärtymistä. Lisäksi kannattaa muistaa, että ei ole olemassa minkäänlaista tieteellistä todistetta niiden tehokkuudesta emättimen alueen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Ruoan käyttö osana seksiä

Siinä ei ole mitään uutta, että kondomeja suositellaan käytettäväksi sekä emättimen että ihmisen koko terveyden edistämiseksi silloin, jos kumppani ei ole vakituinen.

Yksi seksin suhteen huomioon otettava asia on myös ruoka. Jotkut pitävät luovuudesta seksin aikana, ja tähän voi kuulua myös ruokatuotteita.

Emme kuitenkaan suosittele suklaisen siirapin, kermavaahdon tai vastaavien tuotteiden käyttöä sisäisesti, jos tällaisiin leikkeihin haluat ryhtyä. Tämä johtuu siitä, että kaikki tuotteet, joissa on mukana sokeria, muuttavat emättimessä olevien bakteerien ja hiivan suhdetta. Lisäksi nämä tuotteet saattavat aiheuttaa tulehduksia sekä ärsyttää ulkosynnyttimiä.

Jos haluat ottaa ruoan lisämausteeksi seksielämääsi, etsi sellaisia tuotteita, jotka ovat varta vasten tähän tarkoitukseen luotuja, tai levitä ruokaa vain alueille, jotka eivät ole riskialttiita.

Alapään pyyhkiminen väärällä tavalla vessassa käydessä

Some figure

 

On elintärkeää naisen intiimialueen hygienian varmistamiseksi, että pissaamisen jälkeen alue pyyhitään kunnolla. Jos et kuitenkaan pyyhi oikealla tavalla, riskisi saada intiimialueen tulehduksia kasvaa.

Peräaukko on hyvin lähellä emätintä, joten seurauksena voi olla yhden alueen bakteerien siirtyminen toiselle alueelle. Nämä bakteerit voivat sitten sekoittua emättimen limakalvolla, joka on hyvin herkkä tulehtumaan.

Oikea tapa puhdistaa kyseinen alue pissaamisen tai ulostamisen jälkeen on aloittaa emättimestä ja siirtyä sitten peräaukkoa kohden. Tai toisin sanottuna: aloita edestä ja etene taaemmas.

Muista nämä emättimelle haitalliset tavat, ja pidät huolta emättimen terveydestä!

Ulkosynnyttimien iho on ohuinta ja kaikkein herkintä koko kehossasi, ja jotkut harmittomina pitämäsi asiat saattavat polttaa, ärsyttää tai saada aikaan tulehduksen emättimessäsi.

Emättimelle haitalliset tavat on voitu oppia jo lapsena, ja olet noudattanut niitä aikuisuuteen asti. On tiettyjä asioita, joita ei koskaan kannattaisi tehdä emättimelle, jos haluat välttää terveydelle epämukavia seurauksia.

Laita siis mainitsemamme vinkit muistiin ja ala noudattaa niitä kunnolla – pystyt näin välttämään emättimesi ekosysteemin häiriintymisen. Tämä todella kannattaa, sillä se auttaa sinua huolehtimaan sekä terveydestäsi että kauneudestasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alemán Mondeja, Linet Diana, Caridad Almanza Martínez, and Octavio Fernández Limia. “Diagnóstico y prevalencia de infecciones vaginales.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 36.2 (2010): 62-103.
  • Chávez, Natividad, et al. “Duchas vaginales y otros riesgos de vaginosis bacteriana.” Revista peruana de medicina experimental y salud pública 26.3 (2009): 299-306.
  • González, Carolina, et al. “Flora vaginal en pacientes que asisten a consulta ginecológica.” Revista de la Sociedad Venezolana de Microbiología 26.1 (2006): 19-26.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.