Logo image
Logo image

Emätintulehduksen oireet ja ehkäisy

3 minuuttia
Emätintulehdus voi olla täysin oireeton tai todella inhottava ja kivulias vaiva. Lue mitkä asiat lisäävät riskiäsi sairastua emättimen tulehduksiin ja kuinka välttyä ikävältä kutinalta.
Emätintulehduksen oireet ja ehkäisy
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aivan kuten mikä muu tahansa kehonosa, myös emätin voi tulehtua. Emätintulehduksia on erilaisia; joissain tapauksissa ne voivat esiintyä oireettomina ja joskus emätintulehdus taas voi olla hyvinkin kivulias ja inhottava vaiva.

Tietyt emätintulehdukset syntyvät seksuaalisessa kanssakäymisessä, mutta seksin harrastaminen ei ole ainoa tulehduksia aiheuttava syy. Esimerkiksi pyyhkeiden harva pesuväli ja kehno hygienia voivat joskus johtaa emätintulehduksiin.

Emätintulehduksia esiintyy monista eri syistä ja on tärkeää tunnistaa tulehduksen oireet, jotta voit hakea siihen oikeaa hoitoa. Emätintulehduksia voi ehkäistä välttämällä tiettyjä tulehdusta aiheuttavia asioita ja pitämällä asianmukaista huolta intiimialueesta.

Emätintulehdus ja sen aiheuttamat oireet

Emätintulehdus voivat ilmetä monella eri tavalla ja usein sen oireet ilmenevät nopeasti tulehtumisen jälkeen. Pidä silmällä seuraavia oireita:

  • Outo tai epämiellyttävä haju emättimessä
  • Kutina
  • Poltteleva tunne
  • Kipu virtsatessa tai yhdynnän aikana
  • Normaalista poikkeava vuoto emättimestä, se voi olla väriltään vihertävää, keltaista tai vaaleanpunaista

On tärkeää hoitaa tulehdus pikaisesti, ennen kuin se pääsee pahenemaan tai leviää. Emättimen tulehduksia voi myös ennaltaehkäistä, lue lisää keinoista alta.

Näin vältät emätintulehduksen

Some figure

Käytä puuvillaisia alusvaatteita

100% puuvillasta valmistetut alusvaatteet auttavat pitämään intiimialueen kuivana ja hyvin ilmastoituna, mikä suojaa emätintulehduksilta. Puuvilla karkottaa kosteuden, jossa etenkin hiivatulehdukset viihtyvät. Kun ostat uusia alusvaatteita, varmista että vähintään haarapala on valmistettu puuvillasta.

Hyvä hygienia on kaiken A ja O

Päivittäinen hygienia on yksi tärkeimmistä tavoista ehkäistä emättimen tulehduksia.

Älä koskaan pese intiimialuetta tavallisella saippualla tai suihkugeelillä, joiden kovat kemikaalit voivat ärsyttää herkkiä limakalvoja ja pH-tasapainoa. Emättimen bakteerikanta järkkyy helposti, joten pese intiimialue pelkällä vedellä tai käytä intiimialueen pesuun sopivaa saippuaa.

Muista pyyhkiä edestä taaksepäin välttääksesi bakteerien pääsyn emättimeen. Älä käytä hajustettuja tuotteita emättimen puhdistamiseen (esim. kosteuspyyhkeet, talkit), ja vältä käyttämästä hajustettuja terveyssiteitä/tamponeja, tai intiimialueen deodorantteja.

Jos tulehdus on jo iskenyt, sinun saattaa tehdä mieli pestä aluetta jatkuvasti kutinan, polttelun tai vuodon takia, mutta tämä voi pahentaa tilannetta. Puhdista alue kerran päivässä hellävaraisesti ja anna sen hengittää.

Vältä liian tiukkoja vaatteita

Some figure

Liian tiukat farkut tai shortsit nostattavat intiimialueen lämpötilaa ja tekevät alueesta kostean. Bakteerit ja sienikasvusto rakastavat lämpöä ja kosteutta, joten ehkäistäksesi tulehdukset käytä rentoja housuja ja hameita, jotka antavat ilman kiertää vapaasti alueella.

Pidä intiimialueet kuivana

Muista kuivata intiimialue suihkun, kylvyn tai uintireissun jälkeen; älä hankaa turhan lujaa ennen vaatteiden päälle pukemista.

Vältä emätinhuuhteita

Älä pese emättimen sisäosia huuhteilla tai suihkupäätä käyttämällä. Emätin puhdistuu itsestään sisältäpäin eikä kaipaa ulkopuolista apua. Peseminen voi tuhota emättimen hyvälaatuiset bakteerit, jotka estävät pahalaatuisen bakteerikasvuston esiintymistä. Tämä voi lopulta johtaa jatkuviin emätintulehduksiin.

Ruokavaliomuutokset

Terveellinen ruokavalio on tärkeä osa emättimen terveyttä. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että suuri määrä sokeria ja alkoholia yhdessä stressin kanssa voi laukaista emättimen tulehduksen. Asiantuntijat suosittelevat välttämään sokeria ja liiallista alkoholin nauttimista, sekä alentamaan stressitasoa.

Pitääksesi virtsatiet puhtaina ja terveinä kannattaa juoda enemmän vettä ja nauttia hedelmiä ja kasviksia.

  • Emätintulehduksien ehkäisyyn suositellaan näitä ruokia: kaali, pinatti, ananas, nauris, lehtimangoldi, valkosipuli, piparjuuri, persilja, punajuuri, voikukka, parsakaali ja sitrushedelmät.
  • Lisäksi sinun kannattaa syödä maustamatonta, täysirasvaista jogurttia, joka sisältää paljon maitohappobakteereja, ne auttavat palauttamaan emättimen luonnollisen bakteeritasapainon.

Valkosipulinen pinaattismoothie emätintulehduksen hoitoon ja ehkäisyynemätintulehdus ja sen hoito valkosipulilla

Tämä smoothie toimii luonnollisena antibioottina, joka auttaa kehoa tappamaan emätintulehduksia aiheuttavat virukset, sienet ja bakteerit. Valkosipulilla on suojaava vaikutus, ja sen sisältämät antioksidantit ja ravintoaineet vahvistavat puolustusjärjestelmää.

Ainekset

Valmistus

Pese pinaatti ja tomaatti ja silppua. Kuori ja murskaa valkosipuli. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja kaada perään desi vettä. Sekoita tasaiseksi ja nauti siivilöimättä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cribby, S., Taylor, M., & Reid, G. (2008). Vaginal Microbiota and the Use of Probiotics. Interdisciplinary Perspectives on Infectious Diseases. https://doi.org/10.1155/2008/256490
  • White, B. A., Creedon, D. J., Nelson, K. E., & Wilson, B. A. (2011). The vaginal microbiome in health and disease. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2011.06.001

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.