Emätintulehduksen oireet ja ehkäisy

· huhtikuu 19, 2016
Runsas sokerin ja alkoholin nauttiminen yhdessä stressin kanssa voi laukaista emätintulehduksen.

Aivan kuten mikä muu tahansa kehonosa, myös emätin voi tulehtua. Emätintulehduksia on erilaisia, ja joissain tapauksissa ne voivat esiintyä oireettomina ja joskus taas kivuliaina ja inhottavina. Tietyt emätintulehdukset syntyvät seksuaalisessa kanssakäymisessä, mutta seksin harrastaminen ei ole ainoa tulehduksia aiheuttava syy. Esimerkiksi pyyhkeiden harva pesuväli ja kehno hygienia voivat joskus johtaa emätitulehduksiin.

Emätintulehduksia esiintyy monista eri syistä ja on tärkeää tunnistaa tulehduksen oireet, jotta voit hakea siihen oikeaa hoitoa. Emätintulehduksia voi ehkäistä välttämällä tiettyjä tulehdusta aiheuttavia asioita ja pitämällä asianmukaista huolta intiimialueesta.

Emätintulehduksen oireet

Emättimen tulehdukset voivat ilmetä monella eri tavalla, ja usein oireet ilmenevät nopeasti tulehtumisen jälkeen. Pidä silmällä seuraavia oireita:

  • Outo tai epämiellyttävä haju emättimessä
  • Kutina
  • Poltteleva tunne
  • Kipu virtsatessa tai yhdynnän aikana
  • Normaalista poikkeava vuoto emättimestä, se voi olla väriltään vihertävää, keltaista tai vaaleanpunaista

Ylläolevat oireet voivat olla merkki emättimen tulehduksesta. On tärkeää hoitaa tulehdus pikaisesti, ennen kuin se pääsee pahenemaan ja leviämään. Tulehdukset voi myös välttää muutamalla varokeinolla, lue lisää alla.

Näin vältät emättimen tulehdukset

Emätintulehdus kirvelee

Käytä puuvillaisia alusvaatteita

100-prosenttisesta puuvillasta valmistetut alusvaatteet auttavat pitämään intiimialueen kuivana ja hyvin ilmastoituna, mikä suojaa emätintulehduksilta. Puuvilla karkoittaa kosteuden, jossa etenkin hiivatulehdukset viihtyvät. Kun ostat uusia alusvaatteita, varmista että vähintään haarapala on valmistettu puuvillasta.

Hyvä hygienia on kaiken A ja O

Päivittäinen hygienia on yksi tärkeimmistä tavoista ehkäistä emättimen tulehduksia. Älä koskaan pese intiimialuetta tavallisella saippualla tai suihkugeelillä, joiden kovat kemikaalit voivat ärsyttää herkkiä limakalvoja ja pH-tasapainoa. Emättimen bakteerikanta järkkyy helposti, joten pese intiimialue pelkällä vedellä tai käytä intiimialueen pesuun sopivaa saippuaa.

Muista pyyhkiä edestä taaksepäin välttääksesi bakteerien pääsyn emättimeen. Älä käytä hajustettuja tuotteita emättimen puhdistamiseen tai hajustamiseen (esim. kosteuspyyhkeet, talkit), äläkä käytä hajustettuja terveyssiteitä ja tampooneja tai intiimialueen deodorantteja.

Jos tulehdus on jo päällä, saattaa sinun tehdä mieli pestä aluetta jatkuvasti kutinan, polttelun tai vuodon takia, mutta tämä voi pahentaa tilannetta. Puhdista alue kerran päivässä hellävaraisesti ja anna sen hengittää.

Vältä tiukkoja vaatteita

Emätintulehdus voi johtua liian kireistä vaatteista

Liian tiukat farkut tai shortsit nostattavat intiimialueen lämpötilaa ja tekevät alueesta kostean. Bakteerit ja sienikasvusto rakastavat lämpöä ja kosteutta, joten ehkäistäksesi tulehdukset käytä rentoja housuja ja hameita, jotka antavat ilman kiertää vapaasti alueella.

Pidä intiimialueet kuivana

Muista kuivata intiimialue suihkun, kylvyn tai uintireissun jälkeen; älä hankaa, vaan taputtele kuivaksi ennen vaatteiden päälle pukemista.

Vältä emätinhuuhteita

Älä pese emättimen sisäosia huuhteilla tai suihkupäätä käyttämällä. Emätin puhdistuu itsestään sisältäpäin eikä kaipaa ulkopuolista apua. Peseminen voi tuhota emättimen hyvälaatuiset bakteerit, jotka estävät pahalaatuisen bakteerikasvuston esiintymistä. Tämä voi lopulta johtaa jatkuviin emätintulehduksiin.

Ruokavaliomuutokset

Terveellinen ruokavalio on tärkeä osa emättimen terveyttä. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että suuri määrä sokeria ja alkoholia yhdessä stressin kanssa voi laukaista emättimen tulehduksen. Asiantuntijat suosittelevat välttämään sokeria ja liiallista alkoholia, sekä alentamaan stressitasoa. Sinun kannattaa juoda enemmän vettä ja nauttia hedelmiä ja kasviksia pitääksesi virtsatiet puhtaina ja terveinä.

  • Emätintulehduksien ehkäisyyn suositellaan näitä ruokia: kaali, pinatti, ananas, nauris, lehtimangoldi, valkosipuli, piparjuuri, persilja, punajuuri, voikukka, parsakaali ja sitrushedelmät.
  • Lisäksi sinun kannattaa syödä maustamatonta, täysirasvaista jogurttia, joka sisältää paljon maitohappobakteereja, ne auttavat palauttamaan emättimen luonnollisen bakteeritasapainon.

Valkosipulismoothie emätintulehduksen hoitoon ja ehkäisyyn

Valkosipulia emätintulehduksen hoitoon

Tämä smoothie toimii luonnollisena antibioottina, joka auttaa kehoa tappamaan emätintulehduksia aiheuttavat virukset, sienet ja bakteerit. Valkosipulilla on suojaava vaikutus, ja sen sisältämät antioksidantit ja ravintoaineet vahvistavat puolustusjärjestelmää.

Ainekset

  • 1 pussillinen pinaattia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 tomaattia

Valmistus

Pese pinaatti ja tomaatti ja silppua. Kuori ja murskaa valkosipuli. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja kaada perään desi vettä. Sekoita tasaiseksi ja nauti siivilöimättä.