Logo image
Logo image

Opettele asettamaan rajat ihmissuhteissasi

3 minuuttia
Heti silloin, kun henkilökohtaiset ihmissuhteesi saavat olosi huonoksi, on tarpeen asettaa rajat kyseisissä suhteissa sekä opetella pitämään itseäsi prioriteettina.
Opettele asettamaan rajat ihmissuhteissasi
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Jos kysyt itseltäsi, ovatko rajat ihmissuhteissasi asetettu sopiviksi, todennäköistä on, että vastaat “ei”. Miksi näin sitten on? Ehkä siksi, että näet tällaiset suhteet yhteyksinä, joiden vuoksi sinun täytyy antaa kaikkesi. Näin saat kuitenkin riskin siitä, että sinuun sattuu tai että joudut todella vaaralliseen tilanteeseen.

Rajojen asettaminen henkilökohtaisissa suhteissa ei estä sitä, että suhteet voivat olla terveitä. Sen sijaan rajat auttavat suhteitasi kehittymään.

Tämä johtuu siitä, että kun et aseta rajoja, avaat oven ihan kaikille. Tämä joukko voi sisältää manipuloijat, myrkylliset ihmiset ja tunne-elämän vampyyrit. Kaikki tämän tyyppiset ihmiset tekevät sinusta katkeran sekä saavat aikaan paljon vahinkoa.

Opettele asettamaan selkeät rajat ihmissuhteissasi

Syy tähän, eli miksi usein emme aseta rajojamme henkilökohtaisissa suhteissa, on monimutkainen. Rajojen puute johtuu peloista, epävarmuudesta ja jopa erilaisista uskomuksista, joita meillä saattaa olla.

Jos sinulla on esimerkiksi alhainen itsetunto, ajattelet että et ole yhtä tärkeä kuin muut ovat. Tämän vuoksi tulet sietämään nöyryyttämistä, loukkaamista ja jopa manipulaatiota.

Jos et aseta rajojasi, tämä johtuu kenties siitä, että ajattelet ettet ansaitse niitä.

Some figure

Sinulla saattaa myös olla perusteeton pelko siitä, että joudut riitelemään ihmisten kanssa. Pelko on tässä tapauksessa sellainen, että pelätään sitä että muut paheksuvat ja lakkaavat pitämästä huolta, tai että konflikti tulee heikentämään omaa turvallisuutta.

Huolimatta kaikesta tästä suurempi ongelma on kuitenkin se, että ihmisellä on alhainen itsetunto. Tässä ei ole edes kyseessä se, että ei halua riidellä toisten kanssa. Ongelmana on se, ettei tiedä kuinka asettaa omat rajat henkilökohtaisissa suhteissa.

Sinua ei kenties ole opetettu itsevarmaksi. Sinua ei ole myöskään tällöin ole opetettu viestimään ja puolustamaan omia tarpeitasi. Siksi nämä asiat tulee oppia.

Mutta miten sitten tämä tapahtuu?

  • Aloita sanomalle “ei” kaikelle sellaiselle, jota et halua tehdä tai johon sinulla ei ole aikaa. Sillä ei ole väliä mitä muut sanovat, jos he suuttuvat, tai kuinka huonolta tulet näyttämään. Tee siitä mitä sinä haluat.
  • Käytä minä-sanaa viestiäksesi sen mitä tunnet ja haluat. Esimerkiksi näin: “En enää jaksa mennä siihen kokoukseen”. Älä käytä tekosyitä, ja ole selkeä.
  • Älä sano olevasi pahoillasi joka kerta kun sanot mitä haluat. Muuta esimerkiksi lause “Olen pahoillani, mutta haluan olla kotona” lauseeksi “Haluan olla kotona”.
  • Älä oikeuta itseäsi, kun sanot mielipiteesi tai kun teet päätöksiä. Sinun ei tarvitse tehdä tätä, vaikka toinen ihminen olisikin suuttunut. Sinun tulee olla varma itsestäsi.

Opettele olemaan itsesi

Se että opitaan asettamaan omat rajat läheisissä suhteissa, tarkoittaa joskus sitä että ihmisen tarvitsee opetella olemaan taas oma itsensä. Tämä tarkoittaa itseen luottamista, muiden ihmisten miellyttämisen lopettamista sekä sen jättämistä taakse, että etsitään toisten hyväksyntää.

Tämä on hyvin vaikeaa. Meillehän opetettiin jo lapsena että meidän tulee miellyttää muita.

Pienet askeleet, kuten “ei”-sanan käyttö ja sen estäminen, että joku toinen yrittää muuttaa mieltäsi, ovat kuitenkin asioita, jotka voivat olla tässä avuksi.

Some figure

Milloin tulee asettaa omat rajat yksityiselämän ihmissuhteissa? 

Vastaus on tämä: silloin, kun olosi on epämukava. Heti, kun jokin vie energiasi tai saa olosi huonoksi, tai kun jokin vaatii kaiken huomiosi. Tämä on se hetki, jolloin on tarpeen asettaa rajoja toisten ihmisten suhteen.

Näin käy kaiken tyyppisissä suhteissa – niin perheen, ystävien kuin kumppaninkin kanssa. Joskus on niin, että kun annat hiukan, toinen ottaakin paljon.

Siten onkin hyvin tärkeä, että opettelet ilmaisemaan itseäsi sen mukaisesti mitä olet.

Tämä pitää sisällään sen, että kieltäydyt kun et halua tehdä jotakin. Ja että ilmaiset itseäsi ilman syyllisyyttä tai häpeää koskien sitä mitä muut saattavat ajatella, ja että jätät taaksesi jatkuvat selittelyt.

Sinun tarvitsee opetella pitämään huolta omasta hyvinvoinnistasi. Tämä on asia, joka ei riipu muista ihmisistä, vaan omasta itsestäsi.

Opi asettamaan rajat ihmissuhteissasi, askel kerrallaan

Some figure

Näin tekemällä alat huomata, että muutos sinussa on mahdollinen. Alat nähdä, että pystyt oppimaan olemaan itsestäsi varmempi, jotta voisit välttää muiden manipulointia. Opit ilmaisemaan sen mitä haluat, ja ilman syyllisyyttä tai pelkoa siitä, kuinka toiset tulevat reagoimaan.

Oletko tyytymätön suhteisiisi siksi, että rajat ihmissuhteissasi eivät ole riittävät? Oletko valmis tekemään tässä asiassa muutoksen? Ala jo tänään asettaa rajoja toisten ihmisten suhteen silloin, kun muut tekevät olosi epämukavaksi, jotta voisit parantaa omaa hyvinvointiasi ja samalla myös suhteitasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gaeta González, Laura., Agris Galvanovskis, Kasparane. (2009).ASERTIVIDAD: UN ANÁLISIS TEÓRICO-EMPÍRICO. https://www.redalyc.org/pdf/292/29211992013.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.