Kannattaako vehnätuotteita syödä iltaisin?

marraskuu 13, 2017
On totta ettei elimistö polta yhtä paljon kaloreita ja rasvaa unen aikana, mutta tarkoittaako tämä sitä, että vehnäpohjaisia tuotteita tulisi välttää illallisella? Otetaan tästä selvää!

Olet ehkä kuullut ihmisten puhuvan siitä, että se mitä syöt illalliseksi varastoituu kehoosi. Tämä idea perustuu sille olettamukselle, että iltaisin liikut vähemmän ja menet pian nukkumaan illallisen nauttimisen jälkeen, jolloin keholla ei ole riittävästi aikaa sulattaa ruokaa tai käyttää sen sisältämää energiaa. Tämän ajatuksen pohjalta voi kuulostaa huonolta idealta nauttia vehnätuotteita iltaisin. Tässä artikkelissa tutustumme aiheeseen lähemmin ja määritämme, pitääkö se paikkansa vai ei.

Ruoka ja hormonit

vehnätuotteita ja roskaruokaa

 

Ennen kuin voimme lähteä käsittelemään vehnätuotteiden syömistä iltaisin, tulee meidän ensin ymmärtää miten hormonit toimivat elimistössä. Tämän lisäksi on tiedettävä, miten hormonit vaikuttavat päivittäisiin toimintoihin.

Usein ylipainosta kärsivät syövät ruokaa ahdistuksen tai riippuvuuden takia, eivät siksi, että he olisivat nälkäisiä. Tunnesyöminen on yleistymässä ja ihmiset käsittelevät yhä herkemmin tunteitaan ruuan kautta. Tämä ilmiö liittyy läheisesti serotoniinin tuotantoon.

Serotoniinilla on monia toimintoja elimistössä: se säätelee mm. ruokahalua, kehon lämpötilaa ja mielialaa. Serotoniini on aktiivisimmillaan päivän aikana ja illalla sen määrä vähenee, jolloin ilmenee mielialan laskua, ahdistusta ja hermostuneisuutta. Tämä voi johtaa lohtusyömiseen ja ahmimiseen iltaisin.

Serotoniini vaikuttaa suoraan myös siihen, mitä ruokia haluat syödä iltaisin ja usein tartut herkemmin epäterveellisiin herkkuihin kuin terveellisiin vaihtoehtoihin. Serotoniini rohkaisee sinua maistelemaan karkkeja, hiilihydraatteja, rasvoja ja suolaa.

Vehnä ja masennus

surullinen nainen syö pastaa

 

Monet ylipainoiset ihmiset kärsivät ahdistuksesta ja masennuksesta. Ylipainoiset ihmiset yrittävät normaalipainoisia useammin tukahduttaa tai käsitellä tunteitaan syömällä, ja usein vehnätuotteet kuten pizza, pasta ja leivokset voivat pahentaa mielialaa, johtaen inhottavaan noidankehään.

Vehnällä ja sokerilla on rauhoittava vaikutus, joka voi helpottaa pahimpia ahdistuksen tunteita, mutta ne ovat terveydelle haitallisia etenkin iltaisin nautittuna.

Vehnätuotteiden nauttiminen iltaisin ei ole pahaksi, mutta on syytä kiinnittää huomiota siihen kuinka paljon vehnää syöt. Ruokamäärän rajoittaminen on erityisen tärkeää iltaisin, sillä kuten aikaisemmin mainitsimme, illat ovat usein rauhoittumisen aikaa, jolloin keho ei ehdi sulattaa suuria ruokamääriä ennen nukkumaanmenoa. Lisäksi vehnätuotteet sulavat hitaasti, ja tämä voi johtaa närästykseen, ummetukseen ja ilmavaivoihin.

Hiilihydraattien poistaminen ruokavaliosta täysin ei ole hyvä idea, sillä ne ovat hyvä nopea energianlähde elimistölle, mutta niiden nauttimista kannattaa rajoittaa iltaisin. Nauti suurin osa hiilihydraateista aamiaisella ja lounaalla, sillä ne antavat sinulle runsaasti energiaa ja parantavat suorituskykyäsi, ja suosi vähähiilihydraattista ruokaa iltaisin.

Miten voin ehkäistä vehnähimoa?

Teoriassa vehnätuotteiden välttäminen iltaisin käy järkeen, mutta käytännössä se voi olla hankala toteuttaa. Jos himoitset iltaisin pastaa tai leipää, voit vähentää tätä himotusta tietyillä vinkeillä.

1. Liiku

juoksulenkki luonnossa

 

Liikunta auttaa monilla eri tavoilla: se parantaa kuntoa ja auttaa laihtumaan. Liikunta toimii myös mielialaa kohentaen. Puoli tuntia päivässä rasittavaa liikuntaa riittää kontrolloimaan ahdistusta, stressiä ja masennusta.

2. Syö enemmän hedelmiä

Pidä aina kulhollinen hedelmiä kotonasi: näin voit herkkuhimon iskiessä valmistaa makean ja terveellisen hedelmäsalaatin tai popsia kokonaisen mangon tuntematta syyllisyyttä aiheesta.

Nämä ruuat pitävät verensokerin tasaisena ja tyydyttävät makeanhimoa. Lisäksi niistä saa vettä, kuitua ja vitamiineja – samaa ei voi sanoa kekseistä ja karkeista.

3. Juo runsaasti vettä

Joskus sekoitamme janon nälkään. Jos tunnet olosi jatkuvasti nälkäiseksi, varmista että juot riittävästi vettä, sillä tämä täyttää mahaa ja pitää sinut nesteytettynä – tämä ehkäisee naposteluvimmaa.

4. Kuuntele kehoasi

Todellinen nälkä on tunne vatsassa: vatsan murina on jo selkeä merkki nälästä. Jos himoitset ruokaa, mutta et ole oikeasti nälkäinen, saatat päätyä napostelemaan ja painosi nousee. On tärkeää tehdä ero näiden kahden välillä ja tunnistaa tilanteet, kun olet oikeasti nälkäinen ja syödä vain nälkäisenä.

Jos olet oikeasti nälkäinen, haluat syödä mitä tahansa. Jos himoitset ruokaa, haluat jotain tiettyä, kuten pizzaa tai keksejä.

5. Jätä vatsaan tilaa

Ahmiminen on haitallista terveydelle, sillä liian suuret annoskoot johtavat ähkyyn, väsymykseen ja vatsavaivoihin. Älä ahmi ruokaasi vaikka olisit kuinka nälkäinen: tämä johtaa helposti ylensyöntiin, sillä aivosi eivät ehdi rekisteröidä vatsan täyttymistä.

Pureskele ruokasi kunnolla ja anna vatsan täyttyä hitaasti. Vältä suuren annoksen kasaamista lautaselle ja nauti sen sijaan pieni annos, jonka jälkeen voit hakea lisää, jos olet vielä nälkäinen.

UUTISIA VERKOSSA