Vältä näitä kuutta ruokaa iltaisin

Pasta ja riisi sisältävät paljon hiilihydraatteja, ja jos kehosi ei polta niitä, muuttuvat ne kehollesi tarpeettomiksi kaloreiksi. Siksi salaatit ja vihannekset ovat näitä ruokia parempi vaihtoehto illallisella.
Vältä näitä kuutta ruokaa iltaisin

Viimeisin päivitys: 19 tammikuuta, 2019

Mitä ruokaa iltaisin tulisi vältellä? Joskus kun tulet kotiin myöhään illalla, olet täysin uupunut, ja tällöin menet ehkä jääkaapillesi hakeaksesi sieltä mitä tahansa nälkää poistavaa.  Lämmität sen nopeasti mikrossa ja syöt “illallisesi”.  Kiinnitätkö tällöin edes huomiota siihen, mitä suuhusi laitat? Tällainen pikasyönti on tietysti normaalia aina silloin tällöin, ja kaikilla on omat epäterveelliset hetkensä. On kuitenkin tärkeää, ettet syö mitä tahansa ruokaa iltaisin, tai tee tällaisen illallisen syönnistä varsinaista rutiinia, mikäli haluat pitää kiinni terveydestäsi sekä välttää ylipainon kertymisen.

Illallinen on tärkeä osa jokaista päivää. Jos olet jollakin painoa vähentävällä dieetillä, tiedät varmasti, että on olennaista pitää kiinni kunnollisesta illallisen syönnistä, sillä syöminen ruokaa iltaisin pitää aineenvaihduntasi aktiivisena sekä auttaa säilyttämään terveytesi hyvänä yleisestikin ottaen.

On kuitenkin myös tärkeää, että katsot hiukan mitä laitat illallislautasellesi. Jotkut ruoat ovat tähän aikaan päivästä hyvin vaikeita ruoansulatuksellesi, kun taas jotkut tuotteet saavat aikaan häiriöitä unessasi. Jos siis haluat varmistaa, että syöt iltaisin oikealla tavalla hyvinvointiasi ajatellen, jatka lukemista – tällä kertaa kerromme 6 ruoasta, joiden syöntiä iltaisin kannattaa välttää.

1. Punainen liha

Raaka liha

On tavallista, että illalla ihminen tulee nälkäisenä kotiin ja haluaa mahdollisimman nopeasti jotain sellaista ruokaa, josta saa tukevan kylläisyydentunteen. Iltaisin elimistö kaipaa usein ravinteita, ja siksi liha on suosittu illallisruoka, vaikka sen sivussa on kyllä usein vihanneksiakin. Monelle vaikkapa valkosipulikastikkeella höystetty pihvi silloin tällöin on hyvin pidetty osa iltojen ruokailutottumuksia. Tällainen valinta antaa kyllä elimistölle paljon proteiineja ja rautaa, mutta onko se kuitenkaan hyväksi illalla syötynä?

Vastaus on yksiselitteisesti tämä: punainen liha ei ole ollenkaan kannattava valinta illallisruoaksi. Kannattaa siis ottaa huomioon seuraavat asiat, jos pihvit ja punainen liha ovat suosikkiruokaasi päivällisellä:

  • Vaikka punaisessa lihassa onkin paljon proteiinia, on se elimistölle hyvin vaikea sulatettava. Tämä tarkoittaa sitä, että vatsasi pysyy aktiivisena pitkän aikaa sen jälkeen, kun olet jo mennyt nukkumaan. Tämä saattaa aiheuttaa vaikeuksia unen kannalta, ja vatsasi saattaa myös olla turvonnut, tai voit kärsiä ilmavaivoista ja ummetuksesta. Vältä siis tätä ruokaa iltaisin.
  • Jos haluat kuitenkin syödä lihaa iltaisin, kokeile kalkkunaa tai kanaa. Jos valmistat lihan grillissä sitruunamehua mausteena käyttäen, on tämä ruoansulatuksellesi hyvä tapa, ja kalkkuna on parempi vaihtoehto kuin monet paljon rasvaa sisältävät lihat.

2. Pizza

Uunituore pizza

Me kaikki tiedämme, että pizza on hyvää. Sitä on helppo valmistaa, ja se tuntuu monesti oivalta hätäratkaisulta päivän viimeiseksi ateriaksi. Olet varmaan kuitenkin tietoinen siitä, että useimmat pizzat valmistetaan valkoisesta jauhosta, ja ne sisältävät paljon rasvaa ja kaloreita, jotka ovat takuuvarmasti vyötärölinjaasi laajentava tekijä. Samalla pizza saa elimistön toiminaan kovalla teholla, jotta se pystyisi sulattamaan saamansa ravinnon.

Saatat kuitenkin ajatella, että jos pizzassa on mukana kasviksia, on se hiukan terveellisempi ateria, mutta jos mukana on paljon juustoa ja mausteita, on näillä suuri haitallinen vaikutus vatsasi kannalta. Pizza ei siis missään nimessä ole hyvä ratkaisu jos haluat syödä hyvää ruokaa iltaisin. Jos haluat syödä tätä klassikkoherkkua, tee se päivällä, jolloin et aiheuta yhtä paljon ongelmia ruoansulatuksellesi.

3. Maito

Maitoa kaadetaan lasiin

Lasillinen lämmintä maitoa on yksi niistä perinteisistä neuvoista ja tottumuksista, joita iltaan monelle liittyy.  Maidossa on suuri määrä tryptofaania, joten se saa aikaan levollisen olon, mikä on tietysti hyväksi illalla. Mutta on kuitenkin henkilökohtainen kysymys, sopiiko maito juuri sinulle iltaisin juotavaksi. Jos olet tottunut juomaan lasillisen maitoa hunajalla maustettuna, saattaa tämä rutiini sopia sinulle hyvinkin, mutta sitä ei kuitenkaan suositelle yleisesti ottaen kaikille. Miksi ei? Tässä on syitä maidon sopimattomuuteen illalla juotavaksi:

  • Maito, ja laktoosi jota se sisältää, eivät ole helposti sulatettavia elimistössä. Moni ihminen onkin laktoosi-intolerantti, ja heidän elimistönsä ei pysty kunnolla yhdistämään tätä eläinperäistä entsyymiä. Ole siis hiukan varovainen maidon kanssa, mikäli haluat varmistaa ruoansulatuksesi toiminnan iltaisin.
  • Maidossa on paljon eläinproteiinia ja kalsiumia, ja kumpikaan näistä ei ole helposti kehon prosessoitavissa myöhään illalla ja nukkumaan mennessäsi.
  • Lämmin maito saattaa auttaa sinua saamaan unen päästä kiinni helpommin, mutta tähän on olemassa muita terveellisempiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi mantelimaito on hyvä valinta illan viimeisinä tunteina. Kannattaa kokeilla!

4. Paljon salaatinlehtiä sisältävät salaatit

Mikäpä sopisi paremmin illallisruoaksi kuin kunnollinen ja täyttävä salaatti? Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen, sillä tietynlaiset salaatit eivät välttämättä sovellu illalla nautittaviksi. Syinä tähän ovat muun muassa seuraavat asiat:

  • Salaatinlehti on herkullinen ja helppo perustuote salaateissa, mutta siinä on suuri määrä liukenematonta kuitua, mikä voi aiheuttaa ilmavaivoja ja vatsan turpoamista yön ajaksi.
  • Jokaisen elimistö on tietysti erilainen. Toisille salaatinlehdet sopivat ongelmitta illalla nautittaviksi, kun taas toisille eivät. Sinun kannattaakin kokeilla ja selvittää mikä itsellesi sopii. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin todeta, että salaatit saattavat joskus aiheuttaa ruoansulatuksen ongelmia. Voitkin esimerkiksi tehdä salaatin vaikkapa tomaattiin perustuen.
  • Toinen kasvi, joka saattaa aiheuttaa ongelmia illalla, on selleri. Siinä on paljon kuitua, ja kuten jo mainitsemmikin, ei se aina sovellu vatsalle juuri nukkumaanmenoa ennen.

5. Valkosipuli ja sipuli

erivärisiä sipuleita
On hyvä idea rajoittaa itseään hiukan näiden kahden tuotteen suhteen iltaisin. Jos laitat paljon sipulia tai valkosipulia illallisiisi, saatat aiheuttaa turvotusta vatsassasi päivän viimeisinä tunteina, ja ruoansulatuksesi saattaa huonontua.

Samaa voidaan sanoa myös hyvin mausteisista ruoista. Ne ovat tietysti herkkullisia, mutta chilipippurin lisääminen ruokaan tuntuu melkoiselta shokilta vatsassa. Tällainen annos saattaa tietysti olla herkullinen syötäessä, mutta sen ruoansulatukselle haitalliset vaikutukset tuntuvat yleensä vasta seuraavana päivänä.

6. Riisi ja pasta

Pasta-annos

Makaronit tuntuvat aina helpolta ja täyttävältä vaihtoehdolta, kuten myös riisi. Kun tulet töistä kotiin nälkäisenä, saattaa suuri lautasellinen pastaa tuntua oivalta pelastukselta, mutta se ei ole niin hyvä ajatus kuin moni luulee.

  • Kannattaa aina valita monipuolisempia hiilihydraatteja, joita saat kasviksista ja vihertuotteista. Voit lisätät näitä pasta- ja riisiruokiisi.
  • Jos todella olet pastan ja riisin ystävä, voit kyllä syödä niitä, mutta kannattaa rajoittaa sitä määrää, jonka laitat annoksiisi. Näin voit vähentää sitä hiilihydraattien määrää, jonka annat elimistöllesi – tämä on hyväksi, sillä muutoin ne muuttuvat tyhjiksi kaloreksi, joita elimistösi ei polta yön aikana. Jos rakastat makaronia, riisiä tai lasagnea, kokeile näiden ruokien syöntiä illallisen sijasta lounaalla. Tähän aikaan pystyt paremmin polttamaan näiden ruokien sisältämiä kaloreita, sillä voit mennä syönnin jälkeen pienelle reippaalle kävelylle tai harrastaa jotakin muuta itsellesi sopivaa liikuntaa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Verginelli, F., Aru, F., Battista, P., & Mariani-Costantini, R. (2009). Nutrigenetics in the light of human evolution. Journal of Nutrigenetics and Nutrigenomics. https://doi.org/10.1159/000228251
  • Peuhkuri, K., Sihvola, N., & Korpela, R. (2012). Dietary factors and fluctuating levels of melatonin. Food & Nutrition Research. https://doi.org/10.3402/fnr.v56i0.17252
  • Borgmeier, I., & Westenhoefer, J. (2009). Impact of different food label formats on healthiness evaluation and food choice of consumers: A randomized-controlled study. BMC Public Health. https://doi.org/10.1186/1471-2458-9-184

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.