Mikä on terveellisin leipä, joka ei lihota?

Koska leipä on hiilihydraattipitoinen ruoka, sen liiallista syömistä ei suositella.
Mikä on terveellisin leipä, joka ei lihota?

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Leipä on perinteisesti yksi syödyimmistä ruoista maailmassa. Sen käytännöllisyys tekee siitä täydellisen lisukkeen minkä tahansa aterian kanssa. Se on helppo valinta kun ruoka-aika tulee, ja sitä voidaan syödä minkä tahansa päivän aterian yhteydessä. Koska leipiä on olemassa niin monenlaisia, kysymys kuuluu: minkä tyyppinen leipä on terveellisin, ja sellainen joka ei lihota?

Kun joku päättää itse tai ravintoterapeutin neuvosta lopettaa leivänsyönnin, hän saattaa etsiä tilalle muita vaihtoehtoja. On normaalia pohtia millainen leipä olisi paras vaihtoehto, erityisesti jos haluaa välttää lihomisen.

Ravintoaineet ja ainesosat

jauhot lihottavat

On tärkeää huomauttaa, että ravitsemusasiantuntijat neuvovat syömään leipää kohtuudella, sillä se sisältää useita ravintoaineita ruokapyramidista. Se on täynnä ravintoaineita ja vitamiineja.

Sen perusainesosat ovat vehnäjauho, hiiva ja suola. Loput ainesosista riippuvat leipätyypistä, ja niitä on markkinoilla runsas kirjo. Kaikki yllä mainitut ainesosat sisältävät tiettyjä ravintoaineita ja vitamiineja: hiilihydraatteja, kuitua, B3-vitamiinia ja E-vitamiinia. Niistä saa myös kivennäisaineita, kuten kalsiumia ja rautaa.

Maailman terveysjärjestön (WHO) ravitsemusasiantuntijat suosittelevat leivänsyöntiä pääosin siitä syystä, että se sisältää kahta ainesosaa: kuitua ja hiilihydraatteja. Itse asiassa hiilihydraattien syöntiä pidetään välttämättömänä, jotta ravitsemustasapaino pysyisi hyvänä.

Kuitu

leipä, joka ei lihota

Kuitu on yksi leivänsyönnin hyödyistä. Se säätelee ruoan kulkua suolistossa ja alentaa kolesterolia. Mitä hiilihydraatteihin tulee, 50 % päivän kaloreista tulisi saada niistä, ja leivässä niitä on runsaasti.

Onko leipä siis oikeasti lihottavaa? Jos katsomme asiaa tarkemmin, huomaamme leivän sisältävän myös sellaisia ainesosia, jotka eivät ole lainkaan hyväksi painonpudotuksen tai terveen painon kannalta. Se sisältää tavallisesti esimerkiksi gluteenia, tärkkelystä ja valkoisia jauhoja. Lihominen riippuu jokaisen ihmisen kehosta.

30 gramman leipäviipale saattaa sisältää 80 kilokaloria. Näin ollen leipää tulisi aina syödä kohtuudella; muutoin sen hyödyt peittyvät haittojen alle, eli ihminen lihoo. Tarvitsemme ruokavalioomme kaloreita hiilihydraateista, mutta niitä on parempi olla syömättä liikaa.

Ihanteellisesti ihmisen tulisi saada hiilihydraatit muista lähteistä kuin jauhoista saadakseen tarvittavat kalorit. Jos kalorimäärä ylittää päivittäisen tarpeen leivän takia, edes liikunta ei riitä polttamaan kaikkea tuota ylimääräistä energiaa.

Millainen leipä on terveellisin?

onko pitaleipä sellainen leipä, joka ei lihota

Kuten kaikki tietävät, markkinoilla on saatavilla runsaasti erilaisia leipiä ja leivottuja tuotteita. Suosituimpien leipätuotteiden joukossa ovat vaaleat leivät, vehnäleivät, kakut ja leivonnaiset. Mutta mitä terveellisimpiin leipiin tulee, alla on lueteltu hyviä vaihtoehtoja:

  • Kauraleipä. Tämä on erittäin terveellinen, kevyt leipä. Se sisältää paljon kuitua ja auttaa alentamaan kolesterolia sekä minimoimaan kalorit.
  • Moniviljaleipä. Tässä leivässä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Se on täydellinen vaihtoehto laihdutuskuurille runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta, joka optimoi lihasten suorituskykyä.
  • Täysjyväleipä. Toisin kuin tavallisen vaalean leivän kohdalla, tässä leivässä oleva jauho on tehty täysjyvästä. Tämä tarkoittaa monia terveyshyötyjä elimistölle ja vähemmän kaloreita.
  • Ruisleipä. Tämä on yksi terveellisimmistä leivistä, mutta näitäkin on eri tyyppejä. Valitse se, jossa on käytetty mahdollisimman paljon täysjyvää.
  • Vähemmän terveelliset leivät. Kakut ja valkoinen “höttöleipä” ovat kaikkein epäterveellisimpiä. Koska ne ovat teollisia tuotteita, ne valmistetaan pidemmän säilyvyyden vuoksi keinotekoisista ainesosista ja kemikaaleista. Tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat runsassuolaisia ja ravintoarvoltaan heikkoja.

Valitse siis useammin terveellisempi leipä, sellainen joka ei lihota!  • Hager, A. S., Wolter, A., Jacob, F., Zannini, E., & Arendt, E. K. (2012). Nutritional properties and ultra-structure of commercial gluten free flours from different botanical sources compared to wheat flours. Journal of Cereal Science56(2), 239–247. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2012.06.005
  • Scazzina, F., Siebenhandl-Ehn, S., & Pellegrini, N. (2013, April 14). The effect of dietary fibre on reducing the glycaemic index of bread. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114513000032
  • Mariotti, M., Garofalo, C., Aquilanti, L., Osimani, A., Fongaro, L., Tavoletti, S., … Clementi, F. (2014). Barley flour exploitation in sourdough bread-making: A technological, nutritional and sensory evaluation. LWT – Food Science and Technology59(2P1), 973–980. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2014.06.052

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.