Logo image
Logo image

Leipä ja oliiviöljy: täydellinen yhdistelmä

3 minuuttia
Tiesitkö, että päivän aloittaminen viipaleella leipää, jossa on oliiviöljyä, antaa elimistölle runsaasti ravintoaineita ja taistelee jopa ummetusta vastaan? Lue, mitkä tämän superruoan hyödyt ovat ja tutustu loistaviin resepteihin, joita voit kokeilla kotona!
Leipä ja oliiviöljy: täydellinen yhdistelmä
Viimeisin päivitys: 30 tammikuuta, 2019

Leipä ja oliiviöljy ovat monen ihmisen aamiaisvalinta. Se on perusruokaa Välimeren ruokavaliossa, joka on levinnyt ympäri maailmaa, ja mekin tietenkin rakastamme sitä!

OK… Mutta onko tämä ruokavalio todella niin terveellinen? Eikö se aiheuta painonnousua? Kannattaako tällä tavalla muka syödä joka ikinen päivä?

Vastaus näihin kysymyksiin on hyvin yksinkertainen: voit syödä leipää ja oliiviöljyä huoletta, sillä se on terveellinen ruoka, joka parantaa myös fyysistä ja psyykkistä suorituskykyä.

Tässä on viisi syytä, joiden vuoksi sinunkin kannattaa ottaa palanen täysjyväleipää ja ruokalusikallinen oliiviöljyä osaksi aamiaistasi, jos et vielä ole tehnyt niin.

Leipä ja oliiviöljy: 5 syytä syödä niitä joka päivä

Jos sinulla ei ole paljon aikaa aamulla, älä huoli: leipäviipale oliiviöljyllä, hedelmä ja kahvi voivat olla loistava kiireisen aamun pelastaja.

Tutustu: Syö leipää laihdutuskuurilla

Jos nälkä kurnii taas keskipäivällä tai haluat syödä jotakin terveellistä päästessäsi töistä kotiin, voit silloinkin hyödyntää tätä loistavaa vaihtoehtoa.

On kuitenkin tärkeää muistaa muutama yksinkertainen sääntö:

 • Valitse aina extra-neitsytoliiviöljyä.
 • Vältä vehnäleipää tai valkoisesta jauhosta valmistettua leipää.
 • Etsi aina luonnollisempia vaihtoehtoja, kuten ruisleipää tai leipää, joka on valmistettu kaurasta, siemenistä, kokojyvästä jne.

Muista, että tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulisi syödä leipää oliiviöljyn kanssa joka aterialla. Varmista, että pidät terveellisen tasapainon: viipale tai kaksi päivässä on oikea määrä.

Seuraavaksi kerromme, miksi tämä ruoka tekee sinulle niin hyvää.

1. Se on täydellistä ravintoa, joka ei lihota

Some figure

Sen lisäksi että leipä ja oliiviöljy on herkullinen yhdistelmä, siitä saa myös terveydelle tärkeitä ravintoaineita.

Yhdessä viipaleessa on hiilihydraatteja ja B1-, B2-, B6- ja B9-vitamiineja sekä rautaa, magnesiumia, sinkkiä ja kaliumia… Eikä yhtään tyydyttynyttä rasvaa!

2. Se on hyväksi sydämen terveydelle

Ekstra-neitsytoliiviöljyn kertatyydyttymättömät ja monityydyttymättömät rasvahapot ovat hyviä rasvoja, joista on apua niin kutsutun “huonon” kolesterolin eli LDL-kolesterolin välttämisessä.

Yksi leivän ja oliiviöljyn mahtavimmista hyödyistä on E-vitamiini. Se auttaa taistelemaan ateroskleroosia vastaan ja säätelemään verenpainetta.

3. Avuksi ruoansulatukselle ja ummetukseen

Huono ruoansulatus, ilmavaivat, liikahappoisuus ja jopa ummetus saattavat lievittyä, jos syöt hieman leipää oliiviöljyllä joka päivä.

Se alentaa vatsahappojen tuotantoa ja optimoi suoliston toimintaa. Tätä maukasta yhdistelmää voi sanoa jopa lieväksi laksatiiviksi, joka kannattaa ottaa osaksi päivän ensimmäistä ateriaa.

4. Taistelee masennusta vastaan

Oliiviöljy sisältää polyfenoleja. Tämä erityinen kertatyydyttymätön rasvahappo lievittää tulehdusta, parantaa hyvänolontunnetta ja nostaa endorfiinitasoja.

Se saa olon hyväksi, koska keho tuntuu hyvältä: sydän toimii optimaalisesti ja solujen hapettuminen vähenee.

Jos haluat aloittaa päiväsi energisenä ja hyvinvoivana, nauti viipale leipää oliiviöljyn kanssa. Se on herkullista!

Lue myös: Palauta kehosi energia 15 minuutissa

5. Leipä ja oliiviöljy puhdistavat maksaa

Jos kuulut niihin ihmisiin, jotka eivät mielellään aloita päivää lasillisella vettä ja sitruunamehua, voit valita sen sijaan leipää ja oliiviöljyä.

Tämä auttaa puhdistamaan maksaa ja sappirakkoa. Siinä on erinomainen yhdistelmä antioksidantteja ja E-vitamiinia, jotka optimoivat maksan toimintaa ja parantavat sen kykyä puhdistaa itsensä.

Leipäviipale oliiviöljyllä päivittäin nautittuna on myös erittäin terveellinen apu rasvamaksasta kärsiville ihmisille.

Terveellisiä tapoja syödä leipää oliiviöljyllä

 

Some figure

Tästä terveellisestä ja maukkaasta yhdistelmästä voi nauttia useilla eri tavoilla lisäämällä siihen muita aineksia, jotka parantavat sen ominaisuuksia entisestään.

Katsotaan muutamia yksinkertaisia vaihtoehtoja:

Vaihtoehto 1

 • Paahda viipale ruis- tai kauraleipää.
 • Murskaa valkosipulinkynsi ja levitä sitä paahdetulle leivälle. Lisää sitten tilkka oliiviöljyä.

Vaihtoehto 2

 • Ota kokonainen limppu.
 • Tee useita viiltoja pitkin pintaa, mutta älä halkaise.
 • Lisää viiltoihin oliiviöljyä, valkosipulia ja persiljaa.
 • Paista muutaman minuutin ajan.

Vaihtoehto 3

 • Paahda leipäviipale.
 • Lisää puolikas tomaatti ja oliiviöljyä.
 • Lisää hitunen suolaa.

Vaihtoehto 4

 • Ota leipäviipale.
 • Lisää hieman oliiviöljyä.
 • Pilko pähkinöitä ja ripottele niitä leivälle.
 • Lisää hieman valkopippuria.
 • Paahda hieman.

Vaihtoehto 5

 • Paahda leipäviipale.
 • Lisää hieman oreganoa, murskattua tomaattia ja vähän oliiviöljyä.

Lopuksi: muista, että liika suolan lisääminen mihinkään edellä mainituista vaihtoehdoista ei koskaan ole hyväksi.

Nauti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mori TA. Marine OMEGA-3 fatty acids in the prevention of cardiovascular disease. Fitoterapia. 2017 Nov;123:51-58.
 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344
 • Omar ZA, Montser BA, Farahat MAR. Effect of high-dose Omega 3 on lipid profile and inflammatory markers in chronic hemodialysis children. Saudi J Kidney Dis Transpl. 2019 May-Jun;30(3):634-639.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.