Logo image
Logo image

Evolocumab: uusi hoito kolesterolin vähentämiseksi

4 minuuttia
Tämä uusi lääke voi olla täydellinen valinta niille, joilla on korkea kolesteroli ja joiden keho ei reagoi tavallisiin hoitokeinoihin. Sen lisäksi että se vähentää huonoa eli LDL-kolesterolia, se voi olla olla myös apu ateroskleroosiin.
Evolocumab: uusi hoito kolesterolin vähentämiseksi
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kolesteroli ja triglyseridit ovat kaksi tärkeää merkkiä siitä, missä kunnossa sydämesi ja verisuonesi ovat. Niiden määrän säilyttäminen oikealla tasolla voikin auttaa sinua välttämään monia niistä vakavista ongelmista, joista kolesteroliin liittyen varmasti jo oletkin kuullut.

Useimmat meistä tietävät, että sana kolesteroli on lähes aina yhteydessä johonkin negatiiviseen asiaan. Mutta muista se, että että tämä luonnollinen rasva-aine on myös elintärkeä tekijä kehosi toiminnan kannalta.

Tärkeintä on se, että pidät kolesterolisi määrän tasapainossa ja säilytät oikean suhteen niin kutsuttujen huonon ja hyvän kolesterolin välillä. Näin kolesterolia ei pääse kertymään valtimoihin.

Tiedät luultavasti myös sen, että geneettinen taustasi voi määrittää ei ainoastaan kolesterolin määrän kehossasi, mutta myös kykysi vastustaa tiettyjä lääkkeitä, jotka on kehitetty kolesterolitason alentamiseksi.

Vaikka ottaisitkin kyseisiä lääkkeitä, lipoproteiinisi voivat pysyä kiinnittyneinä valtimoidesi seinämiin vaarallisen suurissa määrissä. Nyt on kuitenkin olemassa eräs uusi hoito, jonka avulla tämä riskin voidaan poistaa.

Seuraavaksi esittelemämme ratkaisu onkin oikea valonsäde kolesterolin hoitoa koskien. Tällä kertaa kerromme kyseisestä uudesta lääkkeestä, evolocumabista, tarkemmin – jatka lukemista!

Evolocumab – uusi, tehokas hoito korkeaan kolesteroliin

Vuonna 2014 esiteltiin uusi lääkehoito kolesterolin alentamiseksi niillä potilailla, joilla ei voida havaita mitään parannusta terveydentilassa tavallisilla lääkkeillä hoidettaessa. Tämän lääkkeen nimi on evolocumab.

Tällöin aloitettiin yksityiskohtaiset tutkimukset sen varmistamiseksi, voidaanko kyseisellä lääkkeellä todella saada aikaiseksi odotetut merkittävät tulokset. Vastaus oli kyllä, eli tämä lääke todella toimii tehokkaasti. Se ei ainoastaan pysty vähentämään “huonoa” kolesterolia kehossa, vaan se kykenee lisäksi parantamaan ateroskleroosia.

Lue lisä aiheesta: 5 parasta ruoka-ainetta tukkeutuneiden valtimoiden puhdistamiseen

Uusi, tehokas hoito kolesterolin vähentämiseksi

 

Some figure

Marraskuussa 2016 American College of Cardiology -järjestö julkaisi tutkimuksensa, jossa he esittelivät analyysinsa koskien tähän asti saatuja tuloksia kolesterolitason hoitamisessa kyseisellä uudella lääkkeellä, evolocumabilla.

 • Hoidon tavoitteena oli tarjota terapeuttinen muutos niille potilaille, joilla oli korkea riski saada sydän- ja verisuonitauteja ja joiden elimistö ei reagoinut tavallisiin lääkkeisiin.
 • Tutkimuksen tulokset olivat hyvin myönteiset. Evolocumab pystyy siis turvallisesti ja tehokkaasti vähentämään potilaiden huonon eli LDL-kolesterolin tasoa.
 • 24 viikon hoidon jälkeen se kolesterolin määrä, joka potilaiden valtimoihin oli kertynyt, oli minimaalinen, joten heidän riskinsä saada sydän- ja verisuoniongelmia oli vähentynyt huomattavasti.
 • Tämä lääke onkin nyt jo elintärkeä terapeuttinen työkalu niille, joilla on geneettistä taustaa liittyen korkeaan kolesteroliin ja joilla on jo valmiiksi jonkin tyyppistä sydän- ja verisuonitautia. Samoin se on tärkeä ratkaisu niille henkilöille, jotka eivät voi vähentää kolesterolitasojansa tavallisten lääkkeiden avulla, joihin kuuluvat esimerkiksi statiinit.

Kuinka tämä hoito toimii?

Jotta voitaisiin tehokkaasti alentaa kolesterolin tasoa niillä potilailla, joilla tavalliset lääkkeet eivät tehoa, on tarpeen yhdistää mainitsemamme molemmat hoitomuodot.

 • Uuden lääkkeen lisäksi käytetään ohella edelleen statiineja.
 • Evolocumab toimii subtilinkexin convertasa -proteiinin estäjänä.
 • Lääkettä on ollut saatavilla useissa maissa ympäri maailmaa, ja sen käytön tulokset ovat olleet erinomaiset.

Lue lisää aiheesta: 8 porkkanamehun mahtavaa hyötyä

Tavoite: ateroskleroosin parantaminen

Some figure

Ateroskleroosi on hidas, mutta kuolemaan johtava sairaus, joka saa alkunsa plakkikertymistä (ateroomista), jotka jäävät talteen valtimoihin.

 • Ateroomat eivät koostu pelkästään kolesterolista, vaan niissä on myös kalsiumia ja muita aineita, joita verenkierrosta löytyy.
 • Suurin ongelma tässä on se, että alussa ei ilmene mitään oireita. Kyseessä on siis hiljainen sairaus, joka voidaan diagnosoida vain tutkimuksen avulla.
 • Jos sitä ei kuitenkaan havaita, ateroskleroosi voi aiheuttaa vakavia ongelmia, kuten sydänkohtauksia tai halvauksia.
 • Toinen ongelma on se, kuten jo kerroimmekin, että monet ihmiset eivät reagoi tavallisiin lääkkeisiin korkean kolesterolitason hoidossa.

Stephen J. Nichols oli aiemmin mainitsemamme tutkimuksen vastaava, ja kyseisessä analyysissa osoitettiin evolocumabin selkeä tehokkuus ateroskleroosin hoidossa ja parantamisessa kaikkia potilaita koskien.

Potilaiden sepelvaltimoskannaukset osoittivat hyvin positiivisen muutoksen muutaman kuukauden hoidon jälkeen. On siis vihdoinkin mahdollista vähentää riskiä saada sydän- ja verisuonitauteja aikaisempaa olennaisesti tehokkaammin.

Kenen kannattaa käyttää tätä uutta lääkettä?

 

Some figure
 • Aikuisten potilaiden tulisi käyttää tätä lääkettä vain silloin, jos heille on jo määrätty maksimaalinen määrä statiineja ja heillä on sydän- ja verisuonitauti.
 • Toinen ryhmä ovat aikuiset, joilla on geneettisistä syistä korkea verenpaine ja jotka jo ottavat maksimaalisen määrän statiineja sairautensa lievittämiseksi.
 • Nuoret, jotka ovat 12-vuotiaita tai sitä vanhempia, voivat syödä tätä lääkettä, jos heillä on geneeettisistä syistä korkea verenpaine ja he ottavat jo maksimaalisen määrän statiineja.
 • Kaikkien niiden potilaiden, jotka kuuluvat näihin kolmeen ryhmään, tulisi ottaa uutta lääkettä myös silloin, jos heillä on lisäksi jokin tietty statiinien intoleranssi.

Sinun tulisi jatkaa perinteisiä hoitoja vain jos olet korkean kolesterolin minimitasojen yläpuolella, ja jos sinulla ole mitään geneettistä taustaa kolesterolin suhteen.

Kaikissa tapauksissa pitäisi kuitenkin kuunnella oman lääkärin neuvoja, noudattaa terveellistä ruokavaliota sekä harrastaa ainakin puoli tuntia liikuntaa joka päivä.

Korkea kolesteroli on vakava terveysongelma, joka vie aivan liian paljon ihmishenkiä joka vuosi. Tehdään siis parhaamme tämän ilmiön välttämiseksi, ja levitetään sanaa siitä, että on olemassa mahtavia hoitoja ja elämäntyylivalintoja tämän sairauden seurausten estämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ficha Técnica Repatha 140 mg solución inyectable en pluma precargada. Agencia española de medicamentos y y productos sanitarios. https://cima.aemps.es/cima/dochtml/ft/1151016002/FT_1151016002.html
 • Informe de Posicionamiento Terapéutico de evolocumab (Repatha®) en hipercolesterolemia (2016). Ministerio de Sanidad. https://www.aemps.gob.es/va/medicamentosUsoHumano/informesPublicos/docs/IPT-evolocumab-repatha.pdf
 • Steven E. Nissen, MD, MACC ; Erik SG Stroes, MD (2016). Logro de objetivos después de utilizar un anticuerpo anti-PCSK9 en sujetos intolerantes a las estatinas 3 – GAUSS-3. Colegio de Cardiología de Estados Unidos. https://www.acc.org/latest-in-cardiology/clinical-trials/2016/03/29/22/36/gauss-3
 • Página web oficial: https://www.repathahcp.com/
 • Inyección de evolocumab. MedlinePlus, en línea: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/meds/a615043-es.html
 • Cofan Pujol, M. (2014). Mecanismos básicos. Absorción y excreción de colesterol y otros esteroles. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, 26 (1), 41–47. https://doi.org/10.1016/j.arteri.2013.10.008
 • López Farré A, Macaya Miguel C. Libro de la salud cardiovascular del Hospital Clínico San Carlos y la Fundación BBVA. Bilbao: Fundación BBVA; 2009.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.