Logo image
Logo image

Kolesterolia alentavia herkullisia mehuja

4 minuuttia
Kolesterolia alentavia herkullisia mehuja
Sofía Quintana Alonso

Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Sofía Quintana Alonso

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Korkea kolesteroli on erittäin haitallista elimistölle, sillä se saattaa johtaa ongelmiin kuten esimerkiksi verisuonten tukkeutumiseen. Kolesteroliarvojen kohonneisuus vaatii jatkuvaa ja säännöllistä kontrollointia, jotta voidaan estää vakavat sydän- ja verisuonitaudit. Jotta kolesterolia ja triglyseridejä (eli veressä kiertäviä rasvoja) voitaisiin vähentää, tulisi sinun ryhtyä toimenpiteisiin, ja tässä artikkelissa esittelemme kolesterolia alentavia luonnollisia ja herkullisia mehuja, joilla voit edistää asiaa.

Kolesterolia alentavia juomia

1. Omenamehu

On olemassa monia tutkimuksia, jotka vahvistavat omenoiden hyödyllisyyden kolesterolin vähentämisessä, ja tämä koskee sekä mehun että kokonaisen hedelmän muodossa nautittuja omenoita. Ne ovat erittäin suositeltavia koko terveytesi kannalta, mutta erityisesti siksi, että ne lisäävät hyvälaatuisen kolesterolin (HDL-kolesterolin) määrää elimistössä sekä vähentävät huonolaatuista kolesterolia (LDL-kolesteroli).

Omenamehun juominen päivittäin on erittäin hyvä ja luonnollinen tapa veren puhdistukseen, sillä omenoissa on pektiiniä. Tämä on liukenevaa kuitua, joka edistää myrkyllisten aineiden poistumista elimistöstä, ja täten omenoilla on siis puhdistava vaikutus kehossasi.

2. Sitruuna- ja inkiväärimehu

Molemmat näistä aineksista sisältävät sellaisia ainesosia, jotka toimivat antioksidantteina.

Some figure

3. Kiivi-, mansikka- ja appelsiinimehu

Tässä mehussa on todella paljon C-vitamiinia, joka on erittäin hyödyllinen tekijä korkean kolesterolin hallinnassa sekä sen estämisessä. Kaikki kolme hedelmää ovat myös erittäin terveellisiä ja herkullisia. Mansikoista saat tälle mehulle mahtavan tuoksun sekä makeuden.

4. Granaattiomenamehu

Tämä punainen hedelmä tunnetaan siitä, että se on erityisen hyvä antioksidanttien lähde. Antioksidantit ovat tärkeitä muun muassa siksi, että ne ovat hyödyllisiä sydämen terveyden suojelemiseksi. Granaattiomena sisältää myös tanniineja, flavonoideja ja kuitua, mikä tekee siitä mahtavan hedelmän silloin, kun haluat taistella kolesterolia sekä hyperkolesterolemiaa (eli veren suurta kolesterolipitoisuutta) vastaan. Se estää myös nesteen kerääntymistä elimistöön sekä edesauttaa verenpaineen kontrollointia.

5. Viinirypäle- ja ananasmehu

Näillä kahdella aineksella saat aikaan mehun, joka on mahtava keino poistaa myrkyllisiä aineita elimistöstäsi sekä vähentää huonoa LDL-kolesterolia. Ananas on yksi kaikkein tehokkaimmista hedelmistä tähän tarkoitukseen, ja siksi sitä kannattaakin sisällyttää kolesterolin vähentämiseksi suunniteltuun ruokavalioon. Kun tähän sitten lisätään viinirypäleiden ominaisuudet, saadaan juoma, jolla voidaan estää sydänsairauksia ja parantaa verenkiertoa. Se toimii siis todellisena arkipäivän eliksiirinä, jolla taistelet tehokkaasti kolesterolia vastaan.

Some figure

 

6. Selleri-, omena- ja kurkkumehu

Tämän mehun valmistaaksesi tarvitset kolme omenaa, kaksi sellerinvartta sekä kolme neljäsosaa suuresta kurkusta. Pese ja kuori omenat hyvin, ja poista niiden keskustat. Leikkaa kurkku viipaleiksi, ja sekoita kaikki ainekset hyvin. Nauti sitten tätä juomaa tyhjään vatsaan, ja tee tämä joka päivä aamuisin kokonaisen viikon ajan.

7. Ananas-, persilja-, selleri- ja kurkkumehu

Tarvitsemasi ainekset ovat seuraavat: 1 persiljanoksa, 1 sellerinvarsi, 1 kurkku sekä 2 viipaletta ananasta. Pese, leikkaa ja soseuta ainekset. Juo tätä juomaa aamuisin.

8. Selleri-, porkkana-, persilja- ja pinaattimehu

Ainesten määrät ovat seuraavat: 1 sellerinvarsi, 1 porkkana, kourallinen pinaattia sekä 1 persiljanoksa. Pese, leikkaa ja kuori kaikki ainekset. Sitten soseuta, ja juo tätä mehua joka aamu ennen aamiaista.

9. Banaani-, papaija- ja appelsiinimehu

Tarvitset tähän mehuun kaksi viipaletta papaijaa, yhden appelsiinin sekä kaksi banaania. Kuori banaanit ja paloittele ne. Purista mehu appelsiineista ja viipaloi papaija. Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa ja juo tätä mehua aamuisin.

Some figure

10. Kaali- ja valkosipulimehu

Ainekset tähän mehuun ovat kaksi valkosipulin kynttä sekä 1/4 kaalia. Murskaa valkosipuli, ja viipaloi kaali. Laita kaikki tehosekoittimeen, ja lisää sinne myös lasillinen vettä. Juo tätä mehua aamuisin, mutta älä jatka sen juontia viikkoa pidempään, sillä silloin on mahdollisena seurauksena kilpirauhasten toiminnan heikentyminen.

11. Sitruuna-, kurkku-, valkosipuli-, aloe vera – ja greippimehu

Tarvitset tähän mehuun puolikkaan kurkun, kaksi valkosipulinkynttä, yhden sitruunan mehun, ruokalusikallisen aloe veraa sekä lasillisen greippimehua. Pese kaikki ainekset, purista mehut sekä viipaloi kurkku. Murskaa valkosipuli. Sekoita ainekset erittäin hyvin, ja juo tätä juomaa lasillinen päivässä kolme kertaa viikossa.

12. Omena-, maito- ja pistaasijäätelöjuoma

Ainesten määrät ovat seuraavat: kaksi omenaa, lasillinen maitoa sekä kaksi palloa pistaasijäätelöä. Voit myös lisätä tähän juomaan murskattua jäätä, jos haluat. Kuori omenat ja poista niiden keskustat, ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Soseuta hyvin.

 

Some figure

13. Appelsiini-, omena-, sitruuna- ja punajuurimehu

Tämä herkullinen mehu sisältää yhden omenan, puolikkaan sitruunan, kaksi appelsiinia ja punajuurta mielen mukaan. Pese, kuori ja viipaloi kaikki ainekset (mikäli tämä on tarpeen), ja laita ne tehosekoittimeen. Sekoita hyvin ja nauti juomasi. Vaikka sitruuna ja omena ovat ne ainekset, jotka ovat kaikkein tehokkaimpia tässä tarkoituksessa eli kolesterolin vähentämisessä, ovat muutkin tämän mehun sisältämät ainekset hyviä kolesterolin alentajia.

14. Omena-, parsakaali-, tomaatti-, porkkana- ja karpalomehu

Tämä resepti sisältää seuraavat ainekset: yksi kuorittu omena, josta on poistettu keskusta ja joka on paloiteltu neljään osaan, yksi parsakaalin varsi viipaloituna, yksi kuorittu ja viipaloitu porkkana, puolikas tomaatti pilkottuna, ja kupillinen puolitettuja tai kokonaisia karpaloita. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta hyvin. Juo tätä juomaa joka aamu – sen sisältämä kuitu on yksi kaikkein tärkeimmistä ravinteista, joita elimistösi tarvitsee.

Kokeile näitä kolesterolia alentavia, luonnollisia mehuja!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • MedlinePlus. Colesterol. https://medlineplus.gov/spanish/cholesterol.html
  • The American Journal of Clinical Nutrition, nqz282, Two apples a day lower serum cholesterol and improve cardiometabolic biomarkers in mildly hypercholesterolemic adults: a randomized, controlled, crossover trial. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz282
  • Khan, Yasmin & Khan, Rafeeq & Siddiq, Afshan. (2010). Evaluation of hypolipidemic effect of citrus lemon. J. basic appl. Sci. 6. 39-43. https://www.researchgate.net/publication/261276322_Evaluation_of_hypolipidemic_effect_of_citrus_lemon
  • Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 7The Amazing and Mighty Ginger. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
  • J Chiropr Med. 2008 Jun; 7(2): 48–58. Published online 2008 May 27.Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials. doi: 10.1016/j.jcme.2008.01.002
  • National Institutes of Complementary and Integrative Health. Antioxidants. https://nccih.nih.gov/health/antioxidants/introduction.htm
  • Med Sci Monit. 2005 Dec;11(12):BR465-72. Epub 2005 Nov 24. Effect of acute and chronic grapefruit, orange, and pineapple juice intake on blood lipid profile in normolipidemic rat. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16319784

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.