Puolen tunnin kävelylenkin hyödyt

syyskuu 25, 2015

Kaikki eivät välttämättä ole tietoisia kävelyn loistavista terveysvaikutuksista. Kävely on nimittäin yksi parhaista päivittäisistä harjoituksista, joka kohentaa yleiskuntoa ja pitää huolta verenkiertoelimistöstä, keuhkoista ja lihaksista huomattavan pienellä vaivalla. Uusimpien tutkimusten mukaan jopa 40 % eli lähes puolet aikuisista ei harrasta kävelyä ollenkaan. Ikävä kyllä, tämä prosentti on kasvamassa kaupungistumisen, erilaisten kulkuneuvojen käytön ja toimistotyön yleisyyden johdosta.

Käveleminen on yksi helpoimmista ja nopeimmista tavoista saada liikuntaa päivittäin. Kävelyn aikana harjoitat kehon suuria lihaksia kuten reisiä ja pakaroita sekä pohkeita, ja poltat kaloreita. Kävelyn positiivisia vaikutuksia on myös helppo tehostaa nostamalla kävelytahtia ja kävelemällä pidempiä lenkkejä tai valikoimalla vaikeammin kuljettavan reitin. Suosittelemme päivittäistä puolen tunnin kävelylenkkiä. Kun totut uuteen rutiiniin, voit nopeuttaa kävelyrytmiä ja tehdä harjoituksesta tehokkaamman.

Haluatko tietää enemmän kävelyn terveysvaikutuksista? Jatka lukemista!

Kävely vahvistaa sydäntä ja ehkäisee verenkiertoelimistön sairauksia

sydän

Puolen tunnin mittainen kävelylenkki vähentää riskiä sydänsairauksiin ja halvaukseen jopa 27 %. Kävely auttaa kontrolloimaan korkeaa verenpainetta, parantaa verenkiertoa, vähentää pahalaatuisen kolesterolin määrää veressä (LDL) ja lisää hyvää kolesterolia (HDL). Nostattamalla sydämen lyöntitiheyttä kävelemällä päivittäin kohennat yleiskuntoasi huomattavasti.

Kävely alentaa riskiä sairastua

Monet tutkimukset ovat todenneet, että 30 minuutin päivittäinen lenkki alentaa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, astmaan ja tietynlaisiin syöpiin. Päivittäin liikuntaa harrastavat sairastuvat liikkumattomia harvemmin rintasyöpään, paksusuolensyöpään ja kohtusyöpään.

Kävely auttaa painonhallinnassa

vaaka

Reipas kävely joka päivä auttaa tehostamaan aineenvaihdunnan toimintaa ja auttaa kehoa muuntamaan rasvan energiaksi. Mitä nopeammin kävelet, sitä enemmän kaloreita poltat. Kävely on yksi parhaimmista tavoista pitää paino halutuissa lukemissa ja lisätä samalla lihasmassan määrää ja kiinteyttä.

Kävely ehkäisee osteoporoosia

Kävelemällä joka päivä stimuloimme ja vahvistamme luita ja kasvatamme luuntiheyttä. Kävelyä suositellaan etenkin naisille, sillä osteoporoosia ilmenee naisilla miehiä useammin. Lisäksi kävely auttaa vahvistamaan jänteitä ja ehkäisee nivelreumaa. Kävely sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille, ja se on hellävarainen tapa aloittaa säännöllinen liikunta.

Kävely kiinteyttää jalkoja, pakaroita ja vatsaa

pakarat

Vain puolen tunnin päivittäinen kävely auttaa vahvistamaan jalkojen lihaksia ja kiinteyttämään myös pakaroita ja vatsan aluetta. Kävely polttaa vyötärörasvaa ja tekee vatsasta litteämmän.

Kävely ehkäisee dementiaa

Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi neljästätoista yli 65-vuotiaasta ja yksi kuudesta yli 80-vuotiaasta kärsii dementiasta. Kävelemällä puoli tuntia päivässä voi ehkäistä aivokudoksen vaurioitumista ja kehittää muistin toimintaa. Fyysinen rasitus stimuloi ja suojelee aivokudosta ja pitää sen terveenä pitkälle vanhuuteen saakka.

Kävely nostaa energiatasoa

Kävellessä koko kehomme toimii yhdessä tuottaen liikkeen. Tämä lisää verenkiertoa ja hapensaantia jokaisessa solussa. Liikunta pitää kehon voimakkaana ja energisenä ja antaa voimia pitkiin työpäiviin ja stressaaviin elämäntilanteisiin. Liikunta vapauttaa myös ns. hyvänolon hormoneja, jotka parantavat yleistä mielialaa.

Kävely auttaa masennukseen

masennus

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kävely on hyvä osa masennuksen hoitoa. Kävely lievittää masennuksen oireita ja parantaa potilaan yleistä mielialaa. Päivittäinen puolen tunnin kävelylenkki on hyvä tapa toipua masennuksesta ja stressistä ja välttää masennuksen syntymistä kokonaan.

Kävely ehkäisee ylipainon kehittymistä ja vähentää selluliittia

Kävely poistaa myrkkyjä ja kuona-aineita kehosta ja polttaa ylimääräistä rasvakudosta, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että vyötärömakkaroita ei kerry ja keho pysyy hoikkana. Kävely auttaa myös poistamaan nestettä kehosta, ehkäisee turvotusta ja stimuloi verenkiertoa – kaikki tämä ehkäisee myös selluliitin syntymistä ja häivyttää jo olemassaolevaa appelsiini-ihoa.

Kävely kohentaa seksuaalista viettiä

Liikunta ja seksuaalinen halukkuus kulkevat käsi kädessä. Erään tutkimuksen mukaan 45-55 -vuotiaat naiset, jotka kävelivät joka päivä, huomasivat seksuaalisen halukkuutensa lisääntyneen. Saman tutkimuksen mukaan säännöllinen kävely myös kohensi seksistä saadun mielihyvän ja tyydytyksen tunnetta.

UUTISIA VERKOSSA