Yhdeksän masennusta lievittävää ruokaa

Masennus on vakava ja harmittavan yleinen sairaus, joka oireilee syvänä väsymyksenä, ahdistuksena, surullisuutena, alhaisena itseluottamuksena ja yleisenä innottomuutena elämää ja sosiaalisia tilanteita kohtaan. Masennukseen voi kuulua myös monia muita eri oireita, sillä se voi ilmetä muiden mielen sairauksien yhteydessä. Masennus on osaksi perinnöllinen sairaus, joka voi siirtyä sukupolvelta toiselle, mutta siihen vaikuttaa myös ympäristö ja tausta, sekä yksilön sosiaalinen ja psyykkinen elämä.

Masennus on yksi tutkituimmista sairauksista ja siihen liittyen on toteutettu monia eri tutkimuksia, etenkin parannuskeinoja etsittäessä. Näiden tutkimusten pohjalta on pystytty päättelemään myös se, mitkä ruoka-aineet auttavat ehkäisemään masennuksen syntyä ja voivat hoitaa jo olemassaolevaa masennusta. Sinun tulisi aina käydä lääkärillä juttelemassa tuntemuksistasi, saada diagnoosi ja lääkitys, ja vasta sitten alkaa tukea parantumisprosessia ruokien avulla.

Esittelemme sinulle tässä artikkelissa parhaat masennusta vastaan taistelevat ruoka-aineet, joiden tehoa voit kokeilla omalla kohdallasi.

Melassi

Melassi on paksu siirappimainen aine, jota saadaan sokeriruo’on mehusta tai sokerijuurikkaasta, ja se on sokerin valmistuksessa syntyvä sivutuote. Sokerin lisäksi melassi sisältää monia muita eri aineita, kuten orgaanisia happoja ja lohi

Lohi, sardiinit, tonnikala ja anjovikset sisältävät runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, jotka tekevät hyvää koko keholle. Omegahapot ovat tunnetusti hyväksi sydämelle ja ehkäisevät sydäntautien muodostumista, laskevat veren triglyseridiarvoja ja estävät veritulppien muodostumista.

Kala on loistava keino torjua masennusta ja stressiä, joten suosittelemme sitä syötäväksi niin paljon kuin mahdollista. Suosi lähellä pyydystettyä, tuoretta kalaa, äläkä luota liikaa säilykkeisiin. Säilyketölkeistä erittyy usein myrkyllisiä aineita säilöttyyn ruokaan. Kokeile raakaa lohta ja tonnikalaa esimerkiksi herkullisen sushin muodossa.

Sokerijuurikas

Sokerijuurikkaasta saadaan edellämainittua melassia ja sitä voi syödä myös sinällään. Sokerijuurikas sisältää paljon samoja aineita kuin melassi, ja nämä aineet kiihdyttävät dopamiinin tuotantoa aivoissa. Dopamiini on yksi aivojen välittäjäaineista, joka säätelee mielialoja ja aiheuttaa mielihyvän kokemuksia.

Soija

oluthiiva

Oluthiiva sisältää runsaasti B1, B2 ja B3 vitamiineja tehden siitä mainion lisän ahkerien kuntoilijoiden ja kasvisruokavaliota noudattavien ruokailuun. Lisäksi oluthiivassa on jopa 16 eri aminohappoa, jotka vahvistavat keskushermostoa. Oluthiivassa on proteiinia, foolihappoa ja hivenaineita, ja hiivahiutaleet voi sekoittaa viilin, jogurtin, puuron tai smoothien sekaan. Maultaan oluthiivahiutaleet ovat juustoisia.

Kaura

Kauran on tiedetty olevan hyväksi elimistölle jo vuosikymmeniä. Kaurassa on paljon kaali

Tavallinen kaali on yllättävän tehokas masennuksen ehkäisyssä. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan kaali sisältää runsaasti C-vitamiinia ja foolihappoa, joista kumpikin ehkäisee stressiä, verisuoniston sairauksia ja monia eri syöpiä. Lisää kaalia keittoihin ja salaatteihin.

Kaakao

Kaakaopapuja on käytetty monien eri sairauksien hoitoon jo vuosisatoja vanhojen kansojen keskuudessa. Kaakao taistelee myös masennusta vastaan. Aivan kuten melassi ja saksanpähkinä, myös kaakao sisältää seleeniä, joka auttaa kontrolloimaan mielialaa, vahvistaa aivoja ja ehkäisee ikääntymisen merkkejä. Tumma suklaa, raakakaakao ja rouhitut kaakaopavut ovat hyvä lisä ruokavalioon, kunhan maltat olla syömättä niitä liikaa.