Logo image
Logo image

Estä valtimoita tukkeutumasta syömällä näitä 7 ruokaa

3 minuuttia
Varmista niiden tarpeellisten ravintoaineiden saanti, jotka laskevat korkeaa kolesterolia ja ehkäisevät valtimoita tukkeutumasta.
Estä valtimoita tukkeutumasta syömällä näitä 7 ruokaa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jatkuvat, etenkin syömiseen liittyvät huonot tavat, kasvattavat sydän- ja verisuonisairauksien määrää jatkuvalla syötöllä. Lue kuinka pidät valtimot terveinä ja vältyt useilta eri terveysongelmilta pitämällä huolta oikeanlaisesta ruokavaliosta.

Pidä valtimot terveinä ruokavalion avulla

Lukuisat ihmiset syövät varoituksista huolimatta liian paljon sokeria ja rasvaa, välittämättä mitä se tekee heidän elimistölleen.

Korkea verenpaine, valtimotulpat ja sydänhäiriöt ovat kaikki tuloksia huonoista elintavoista. Ajan kuluessa nämä vaikuttavat verenkiertojärjestelmän ja sydämen terveydentilaan ja toimintaan.

Siksi on elintärkeää parantaa ruokavaliota kaikkien ruoka-aineryhmien osalta, ja lisätä valtimo- ja sydänystävällisten ruokien määrää.

Haluamme kertoa sinulle seitsemästä ruoasta, jotka ovat erinomaisia laskemaan kolesterolia, poistamaan kehostasi myrkkyjä ja muita haitallisia kuona-aineita, joita kertyy valtimoihin. Lisäämällä näitä ruokavalioosi huolehdit siitä, että valtimot pysyvät terveinä.

1. Kaura

Some figure

Kaura on vähäkalorinen ja runsaskuituinen vilja, joka laskee kolesterolia ja poistaa myrkkyjä valtimoiden seinämiltä.

Kauran säännöllinen nauttiminen auttaa hajonnutta kolesterolia poistumaan elimistöstä verenkierron mukana. Kauran antioksidantit parantavat verenkiertoa ja laskee siten kroonisten sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Ehdotuksia

 • Nauti pieni annos kauraa aamiaisella.
 • Lisää kauraa smoothieen.
 • Lisää kauraa kun leivot keksejä, lettuja tai pannukakkua.
 • Juo kauramaitoa.

2. Karpalot

Karpaloissa on tunnetusti reilusti antioksidantteja, jotka parantavat valtimoiden ja sydämen terveyttä.

Karpalon ravintoaineet auttavat pilkkomaan kolesterolia ja triglyseridejä, mikä laskee valtimoiden kovettumisen ja niiden tukkeutumista riskiä.

Niiden kuitu estää rasvoja imeytymästä suolistoon, mikä helpottaa veren kulkemista verisuonissa.

Ehdotuksia

 • Juo 2 dl karpalomehua kolmesti viikossa.
 • Lisää karpaloita smoothieihin, salatteihin ja wrappeihin.

3. Chia-siemenet

Some figure

Runsas määrä Omega-3 -rasvahappoja tekee chia-siemenistä oivallisen lisän ruokavalioosi, jos olet huolissasi valtimoidesi ja verenkiertosi terveydentilasta.

Chia-siemenet ovat saavuttaneet suuren suosion viime aikoina, eikä suotta. Ne auttavat painonpudotuksessa ja niiden säännöllinen käyttö auttaa hillitsemään korkeaa kolesterolia ja trigylseridien määrää.

Ehdotuksia

 • Ripottele yksi ruokalusikallinen chia-siemeniä smoothieen, mehuun, puuroon tai salaatin päälle. Juo paljon vettä, sillä ne imevät nestettä itseensä vatsassasi.
 • Saat paremman hyödyn siemenistä jos liotat niitä vedessä vähintään muutaman minuutin tai jopa yön yli jääkapissa. Nauti sellaisenaan tai lisää turvonneet siemenet aamupuuroosi, smoothieen tai jogurtin sekaan.

4. Rasvaiset kalat

Rasvaisissa kaloissa on reilusti Omega-3 -rasvahappoja sekä antioksidantteja, jotka poistavat valtimoita vahingoittavaa valtimonrasvoittumaa ja lipidejä.

Kaloissa on hyvää verenkiertoa tukevia ominaisuuksia ja ne auttavat tasapainottamaan sydäntautien tulehdustilaa.

Hyviä rasvaisia kaloja ovat:

 • lohi
 • makrilli
 • turska
 • tonnikala
 • sardiinit

Ehdotuksia

 • Nauti rasvaista kalaa kaksi tai kolme annosta viikossa.
 • Lisää kalaa kasvisruokiisi.

5. Avokado

Some figure

Avokadoissa on tulehdusta alentavia ominaisuuksia ja niissä on runsaasti antioksidantteja helpottamaan vähentämään valtimoiden kovettumista ja tukoksia, kun niitä nauttii kohtuudella.

Ne ovat yksi parhaista hyvien rasvahappojen sekä E-vitamiinin lähteistä, joita valtimosi tarvitsevat pysymään puhtaina.

Ehdotuksia

 • Syö päivittäin pieni annos avokadoa.
 • Lisää avokadoa aamiaiseesi, smoothieen, leivälle tai salaattiin.

6. Tankoparsa

Tässä kasviksessa on paljon kuituja, enemmän kuin muissa kasviksissa, ja siten se on loistava ruoka-aine valtimoitten puhtaana pitämiseen.

Parsassa reilusti vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, jotka kaikki yhdessä auttavat vähentämään huonoa kolesterolia sekä korkeaa verenpainetta.

Parsalla on nesteitä poistavia vaikutuksia, joten sen nauttiminen auttaa poistamaan elimistöön kerääntyneitä nesteitä vähentäen samalla tulehduksia.

Ehdotuksia

 • Höyrytä tankoparsaa ja nauti sitä lounaalla.
 • Voit myös grillata parsaa.

7. Tomaatit

Some figure

Tomaatit ovat täynnä kuituja ja lykopeenejä, jotka imeytyvät kehoon ja puhdistavat valtimoita. Ne estävät kolesterolia ja valtimorasvoittumaa kerääntymästä valtimoihin.

Tämä herkullinen kasvis on vähäkalorinen ja lisäksi se puhdistaa verta ja alentaa tulehdusta.

Ehdotuksia

 • Juo 2 dl tomaattimehua aamulla ennen aamiaista kolmesti viikossa.
 • Lisää tomaattia keittoosi, salaatteihin ja munakkaaseen.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.