Saatko tarpeeksi unta yön aikana?

Unettomuus voi tehdä ärtyisäksi ja pahantuuliseksi. Tutkimukset ovat osoittaneet selkeän yhteyden vähäisten unien ja ärtyneisyyden, sekä psykologisten ongelmien kuten masennuksen välillä.

Jokaisella meistä on omat tapamme, ruokailutottumuksemme ja elämäntyylimme, ja lisäksi unirytmi ja unentarve vaihtelee ihmisestä toiseen. Ihmiset reagoivat eri tavalla unenpuutteeseen ja jotkut tarvitsevat vähemmän unta kuin toiset. Saatat pärjätä hyvin viiden tunnin yöunilla tai sitten kaipaat vähintään kahdeksan tuntia lepoa pysyäksesi virkeänä ja aktiivisena koko päivän. Joskus on vaikea selvittää, saatko todella tarpeeksi unta yön aikana ja latautuvatko akkusi kunnolla. Tässä artikkelissa tutkimme lähemmin unentarvetta ja sitä, mitä oireita liian vähäiset unet voivat aiheuttaa.

Mitä oireita liian vähäinen nukkuminen aiheuttaa?

Uni ja lepo vaikuttaa suuresti siihen, miten jaksamme toimia ja pysyä virkeänä päivällä. Huonosti nukutun yön jälkeen pää on sumuinen, pinna kireällä ja olo kuin zombiella: töistä ei tule mitään, kun keskittymiskyky karkaa ja olo tuntuu nuutuneelta ja viluiselta. Hyvin nukutun yön jälkeen taas ponkaisee sängystä virkeänä ja jaksaa helposti tarttua vaativiinkin haasteisiin, urheilla ja jutella mukavia perheen kanssa illallisella.

Joskus unettomuus sysää koko elämän raiteiltaan ja voi pahimmillaan johtaa psyykkisiin sairauksiin, kuten masennukseen ja ahdistukseen tai fyysisiin oireisiin, kuten jatkuvaan flunssaan tai päänsärkyyn.

Pidä silmällä kehosi lähettämiä signaaleja, sillä keho on aina oikeassa. Saatat kärsiä unettomuudesta tai muista unihäiriöistä huomaamattasi. Ehkä olet niin tottunut levottomiin öihin, ettet enää kiinnitä niihin suurta huomiota. On tärkeää selvittää, saatko tarpeeksi hyvälaatuista lepoa yön aikana ja nukutko riittävästi. Alla erittelemme tiettyjä unettomuuteen ja huonolaatuiseen uneen liittyviä tunnusmerkkejä, joita sinun kannattaa tarkkailla.

Jatkuva nälkä ja naposteluhimo

Jatkuva nälkä voi olla oire monesta eri ongelmasta. Jos et saa tarpeeksi unta, hormonitoiminta voi häiriintyä ja etenkin serotoniinin ja dopamiinin tuotanto muuttuu. Ravaat jatkuvasti jääkaapilla tai napostelet työpöydän ääressä koko päivän, ja mitä tahansa syötkin, aina tekee vain mieli lisää.

Unettomista öistä kärsivien aivojen välittäjäaineen greliinin tuotanto lisääntyy. Greliini on vastuussa ruokailuun liittyvistä viesteistä ja se ilmoittaa aivoille, milloin keholla on nälkä. Lisääntynyt greliini johtaa siis lisääntyneeseen näläntunteeseen. Lisäksi levottomista öistä ja unettomuudesta kärsivät valvovat pitkälle yömyöhään, joka johtaa usein myös öiseen naposteluun – keho viestittää aivoille tarvitsevansa hiilihydraatteja, sillä jatkuva valvominen johtaa siihen, ettei keho tiedä koska on aika nukkua.

Keskittymiskyky katoaa taivaan tuuliin

Ruokavalio pitää huolta muistista ja aivojen kehityksestä, mutta myös nukkumisella on tärkeä osa siinä, miten ihminen oppii uutta, muistaa ja pystyy keskittymään kunnolla. Riittävä uni pitää aivot virkeinä ja toimintakykyisinä, liian vähäinen uni puolestaan hidastaa ajatusprosessia, heikentää muistia ja vaikeuttaa uusien asioiden oppimista. Riittävä uni tekee ongelmanratkaisusta, luovista prosesseista ja muista aivojen tärkeistä toiminnoista helpompia.

Unen aikana aivot ovat lepotilassa, mutta eivät suinkaan toimettomina. Yön aikana aivot tallentavat muistiin päivän aikana tapahtuneita asioita, luettuja ja nähtyjä asioita, jäsentelee niitä ja poistaa mielestä turhat asiat. Olet saattanut huomata itsekin, miten hyvin muistat juuri ennen nukkumaanmenoa lukemasi tai opiskelemasi asiat. Usein suositellaankin, että kokeeseen valmistautuessa tulisi painaa mieleen faktat ja muut tiedonmurut juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä aamulla ne ovat tuoreena mielessä.

Sairastelet usein

Uni antaa kehon levätä ja täyttää energiavarastot. Uni pitää myös huolta kehon puolustusjärjestelmistä. Jatkuva univaje johtaa vastustuskyvyn alenemiseen ja herkistää helposti tarttuville sairauksille, kuten flunssalle, kurkkukivulle, yskälle ja muille inhottaville taudeille.

Taudit voivat uusiutua jatkuvasti ja ne voivat olla sekä virus- että bakteeriperäisiä. Muista siis nukkua riittävästi etenkin silloin, kun olet sairaana tai toipumisvaiheessa. Usein sairaana keho vaatiikin enemmän unta ja olo saattaa tuntua uneliaalta pitkin päivää: anna kehollesi periksi ja torku ja nuku aamulla pitkään. Uni on paras hoito moneen sairauteen. Vahvista siis kehoasi nukkumalla ja lisää myös vitamiinien määrää ruokavaliossasi pitääksesi vastustuskyvyn kunnossa.

kuume

Et pysty tekemään päätöksiä

Joskus päätösten tekeminen on hankalaa, ja usein se yhdistetään huonoon itseluottamukseen, mutta vaikka tämä voikin pitää paikkansa, on tähän sovellettavissa toinenkin teoria. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen mukaan maksassa asuvat henget ja energia tekevät ihmisistä luovia olentoja ja auttavat päätöstenteossa. Henget nousevat pinnalle silmien kautta päivän aikana ja illalla ne vaikuttavat unissamme.

Jos et pidä maksastasi huolta, juot paljon alkoholia ja syöt rasvaisia ruokia, voi tämä johtaa huonosti nukuttuihin öihin ja siihen, ettei maksassa piilevä energia pääse tekemään positiivista työtään yön aikana. Menetät hiljalleen kykysi analysoida tilanteita ja ajatella selkeästi. Uskoipa maksan henkiin tai ei, on se kuitenkin varmaa, että unettomuus tekee päätöksenteosta hankalaa ja ajatusprosessi puuroutuu.

Kaikki ärsyttää ja harmittaa

Naisilla muutokset hormonitasapainossa voivat johtaa herkistymiseen ja mielialan ailahteluihin tiettyinä aikoina kuukaudesta. Unenpuuttella voi olla sama vaikutus elimistöön ja olo tuntuu ärtyneeltä ja herkältä: itkettää, ärsyttää ja harmittaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liian vähäinen uni voi johtaa emotionaalisiin ongelmiin, kuten masennukseen, ärtyneisyyteen ja mielialan ailahteluihin. Itkupotkuraivarit ovat unettomuudesta kärsivillä yleisiä, sillä aivot eivät jaksa käsitellä ympäristön lähettämiä signaaleja ja tietoa normaalisti. Jos tunnet olosi ärtyneeksi ja hermostuneeksi, ota nokoset tai tarkista vähintäänkin se, kuinka paljon unta saat yössä.

Seksielämäsi kuivuu kokoon

Unettomuus johtaa helposti libidon laskuun: seksi ei kiinnosta ja himot katoavat. Unettomuus voi aiheuttaa miehillä erektio-ongelmia. Jos et löydä syytä haluttomuuteen, mieti kuinka paljon saat nukuttua. Lisää unen määrää viikon aikana ja saatatkin pian huomata, että himot hyrräävät entiseen malliin!